BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gatavo kā mājās

Ruta Keiša

2019. gada 8. novembris 00:00

1466
Gatavo kā mājās

Pavāram bez spējas daudz strādāt vajadzīgs arī talants un izdoma.

Mūsdienu cilvēka ēšanas paradumus gribot negribot diktē dzīves ritms. Dienas svarīgākā ēdienreize, brokastis, paiet steigā vai pat izpaliek, ja, mobilitātes dzīti, dodamies uz patālu darbavietu. Tie, kas strādā mazpilsētā, pusdienlaikā var pagūt paēst savā virtuvē. Bet daudzi baušķenieki ikdienā dod priekšroku sabiedriskajām ēstuvēm vai nu pilsētā, vai tās tuvumā. Svarīga ne tikai ēdiena garša, bet arī cena un apkalpošanas kultūra. Ikviens var izvēlēties ēstuvi, kas tuvāk vai pa ceļam, vai arī būt uzticīgs vienam ēdināšanas uzņēmumam.

Sākums – kultūras laukā
Ikdienas pusdienlaika maltītes ieturēšana pilsētā iespējama gan autoostas bistro «Hercoga ķēķis», gan kafejnīcā «Rātslaukums», ātrie pusdienu piedāvājumi mēdz būt arī restorānā «Mūza», vēl vienu iespēju piedāvā Bauzes tirgus telpās esošā kafejnīca «Gardēdis», kuras īpašnieki ir Daiga un Māris Milliņi.

«Bauskas Dzīve» Rimu Ozoliņu, «Gardēža» pavāri, sastapa darbā viņas dzimšanas dienā. Lai gan ļoti aizņemta, viņa atlicināja brīdi nelielai sarunai. Rima ir vecsauliete. Viņai ir kultūras darbinieka izglītība, un astoņus gadus nostrādājusi šajā darbā Vecsaulē. Tad radās iespēja izveidot savu zemnieku saimniecību «Untiņi», un kopā ar vīru to kopuši un uzturējuši desmit gadu. Kad vīrs miris, nācies domāt par citu nodarbošanos, jo saimniecību vienai «savākt» bijis grūti. Par pavāri Bauzes kafejnīcā viņa strādā kopš 2013. gada, kad tā izveidota.

Droši par kvalitāti
Restorānu un krogu apmeklētāju vidū viens no kvalitātes kritērijiem ir pavāra prasmes. Bieži vērtējums «tur ir labs pavārs» klientu acīs ir izšķirošais. Līdzīgi var teikt arī par šo kafejnīcu. Rindā gaidot, ļaudis pārspriež, ko te var nobaudīt, kā garšo ēdiens, un visbiežāk dzirdamais atzinums ir: «Te gatavo kā mājās.». Ap dienas vidu neizbēgami veidojas rinda – pusdieno gan tirgus darbinieki un tirgotāji, gan tuvējie pilsētnieki. Tiklab var kaut ko izvēlēties līdzņemšanai uz darbu vai mājām, lai papildinātu savu pagatavoto.

Nedēļas nogalēs vitrīna pilna ar pasūtītajiem un noformētajiem salātu traukiem, bet vēl tiek cepti pīrādziņi, kliņģeri, plātsmaizes un kūkas, gatavoti deserti. Mēdz būt pasūtījumi galda klājumiem septiņdesmit un pat simts personām. Uzņēmums piegādā pasūtījumus arī uz mājām. Novērojumi liecina, ka cilvēki ir droši par kvalitāti un garšas baudījumu, ko saņems.

Komandas darbs
R. Ozoliņa ir pārliecināta, ka virtuvē nepieciešams komandas darbs, citādi nekas nesanāks. «Svarīgi, lai katrs pats redz nākamo darbiņu. Kolektīvs neliels, un bez iekšējas saskaņas nevar strādāt. Bet tā mums ir,» atzīst Rima.

Galvenā salātu gatavotāja ir Redute Veldre. Arī viņa ir pavāre, un šis darbs ir kā «atdzimšana», jo Redute ir bijusī medmāsa. Abas teic, ka ēdienu gatavošanā liela nozīme ir produktu kvalitātei un svaigumam. Ja tie «novītināti» pa pagrabiem, grūti pagatavot ko labu. Kafejnīcai tiek piegādātas tikai kvalitatīvas izejvielas.

Rima Ozoliņa labprāt pastāsta par kolēģēm: «Aivija Bukne un Vineta Dūriņa ir konditores. Bet klientus apkalpo un viņu vēlmes uzklausa bārmenes Žanna Straumane un Laura Imūna. Darbs ir maiņās. Žannai un Laurai diena paiet «vienā runāšanā», viņas ir ciešā un tiešā saiknē ar klientiem, viņu vēlmēm. Tās tūdaļ top zināmas pavārei un pārējiem darbiniekiem.»

Reti gadās redzēt, cik ieinteresēti, bet neuzbāzīgi un kulturāli tiek piedāvāti produkti, pastāstīts par katru un precizēts pircēja lēmums, kādu maizīti vai pīrāgu tad nu klients būs izvēlējies. Ja grūti izlemt, seko ieteikums. Šeit pajautā, cik daudz no katra ēdiena cilvēks vēlas uz sava šķīvja, un izvēlētais tiek nosvērts un sarēķināts. Cena ir paredzama, un tā šajā kafejnīcā ir patīkama priekšrocība. Apkalpošana notiek veikli.

Pelnījušas vislabākos vārdus
Visnotaļ ticami, ka Rimas Ozoliņas kultūras darbinieka dotības un aicinājums, radošums un izdoma nu izpaužas pavāra talantā. Kafejnīcas ēdienkartē allaž parādās kas jauns, kāds ēdiena «knifiņš», jo nav viena nemainīga standarta, kas pircējam varētu apnikt. Varam tikai minēt, vai meistarība atrod cilvēku vai cilvēka iekšējā kultūra izpaužas visā, ko viņš dara. Apstākļi liek meklēt sevī vēl neapzinātus talantus un likt lietā par prieku līdzcilvēkiem.

Īpašniece Daiga Milliņa, raksturojot šo komandu, saka: «Viņas pelnījušas vislabākos vārdus. Strādā ar lielu atbildības izjūtu un cieņu pret cilvēkiem. Ir apzinīgas un, galvenais, prot garšīgi gatavot. Produkti jau nav nekādi eksotiskie, bet mūsu zemē audzēti. Svarīga ir prasme, ko ar tiem izdara, kā tos sagatavo un pasniedz. Tad nu vajadzīgs arī talants un izdoma, un tāds tiešām «Gardēža» kolektīvam piemīt.»

Rima atzīstas, ka ir liela grāmatu lasītāja un šī nodarbe ir nepieciešamība, jo ieradums izveidojies jau bērnībā, ģimenē. Interesē vēsturiskā literatūra, kur var uzzināt ko jaunu par pagātnes notikumiem un personībām. Nesen pabeigusi Ingunas Baueres romānu «Dieva riekšavā». Rima Ozoliņa un Redute Veldre kolektīvā zināmas kā lielas puķu fanes. Kolēģi smaidot vien, kad viņas dalās priekā par kādu jaunu stādu vai puķu sēklu. Vēl novembrī iegādāts kas jauns priekam un skaistumam.