BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ceļošana – izziņai, atpūtai un jaukām atmiņām

Ceļošana – izziņai, atpūtai   un jaukām atmiņām

Tūrisma maršruta «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» noslēguma sarīkojumā Iecavā apbalvoti uzvarētāji.

Iecavas kultūras namā sestdien, 12. oktobrī, sirsnīgā gaisotnē, ar balvām un jauku koncertu četru Latvijas novadu – Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku – un četru Lietuvas pierobežas rajonu – Biržu, Jonišķu, Pasvales un Pakrojas – vadība, ceļošanas akcijas «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» organizatori un dalībnieki simboliski noslēdza šī gada aktīvo tūrisma sezonu.

Latvijas-Lietuvas apceļošanas akcija «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!», ko iedzīvotājiem organizē pierobežas reģionā esošās astoņas pašvaldības, norisinājās no maija līdz septembra beigām. Tās laikā dalībniekiem bija jāapmeklē vismaz 16 no 24 sarīkojumiem un objektiem, kas iekļauti apceļošanas programmā. Akcijas brošūrā savāktos zīmogus, uzrādot fotogrāfijas (telefonā vai fotoaparātā), kurās jābūt redzamam pašam un akcijas objektam, bija jānodod līdz 1. oktobrim kādā no tūrisma informācijas centriem. Tad anketas tika pārbaudītas un no derīgajām izlozēti astoņi galveno balvu – velosipēdu – īpašnieki un desmit papildbalvu – dāvanu karšu – ieguvēji, informē akcijas «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» iniciatore, Bauskas tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Turkupole-Zilpure.

Bārbeles lidmašīnā – visinteresantāk
Šoreiz pie galvenās balvas – divriteņa – netika neviens no mūspuses novadu (Bauskas, Iecavas, Rundāles, Vecumnieku) iedzīvotājiem. Akcija aizvien vairāk ieinteresē baldoniešus, ķekaviešus, rīdziniekus. «Bauskas Dzīve» svinīgo apbalvošanas sarīkojumu un Iecavas jauniešu sniegto koncertu vēroja kopā ar ceļotāju ģimeni no Ķekavas – Andri Zilbertu, Līgu Elerti un viņu meitu Aneti Zilberti, kura izlozē laimējusi velosipēdu.

Ģimenes mammai Līgai ļoti patīkot nedēļas nogalēs doties izbraukumos, viņa plānojot maršrutus. Akcijā «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» ievilinājusi tieši Lietuva, kas viņai zināma un tuva kopš bērnības, jo dzimusi un augusi Kurzemes pusē Lietuvas pierobežā – Nīgrandes pagasta Kalnu ciemā. Uz turieni bieži braucot pie radiem un draugiem, protams, caur Lietuvu, jo ceļi kaimiņiem joprojām labāki. Valoda arī diezgan viegli saprotama. Līga, būdama azartiska, akcijā iesaistīties pierunājusi arī meitu un dzīvesbiedru. «Vīram Andrim jau uzreiz pieteicu, lai sakārto pagrabu, jo mēs vinnēsim velosipēdu un tam oktobrī tur būs vieta jāatrod,» žirgti stāsta Līga.

Lielā laimesta ieguvēja Anete mācās Ķekavas vidusskolas 7.c klasē, aizraujas ar mūsdienu dejām, priecīga, ka sasniegusi 12 gadu vecumu un jau drīkstēja piedalīties ceļošanas akcijā. Ziņu par vinnestu saņēmusi kā vārdadienas dāvanu. A. Zilbertei mūspusē visvairāk paticis pie Bārbeles skolas: «Tur tā lidmašīna, kurā var iekšā iekāpt, tur bija visinteresantāk.» Ģimene bijusi Bruknas muižā uz labdarības koncertu, pēc tam aizbraukuši uz Bārbeles zēnu skolu. Viņiem ļoti paticis arī piemineklis Vilim Plūdonim Bauskā – spīdējusi saule, un tas brīnišķīgi zaigojis, ļoti labi atklājot arī dzejnieka daiļradi. Ķekavieši novērtē arī to, ka visi akcijā apmeklējamie objekti bijuši bez ieejas maksas, daudzviet tāpat vien tā arī neaizbrauktu, ja nebūtu šis kampaņas pamudinājums.

Pirmā vieta, kur L. Elerte un Zilberti šovasar šajā ceļošanas akcijā piestājuši, bijusi Pakrojas muiža Lietuvā un tajā esošais Tūrisma informācijas centrs. Un – kāda sagadīšanās – Anetei velosipēdu dāvina tieši Pakrojas rajona pašvaldība!

No vienas akcijas «ielēcis» otrā
Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks velosipēdu pasniedza ceļotājam no Lietuvas Mindaugam Rinkevičam. Mindaugs dzīvo Viļņā, šurp atbraucis kopā ar sievu Kristinu. Redzams, ka arī Lietuvā šī pierobežas apceļošana vēršas plašumā – daudz dalībnieku no Kauņas, Viļņas, Šauļiem. Kā Viļņas iedzīvotājs par šo akciju uzzinājis?!

No vienas akcijas «ielēcis» ot-rā – Lietuvas tūrisma informācijas centri rīko kampaņu «Saliec Lietuvu!». Jonišķu tūrisma un biznesa centra direktore Jurgita Bučinskiene par to jau stāstījusi, ka Lietuvas 60 rajonos katrā iespējams nopirkt magnētiņu, kas ir konkrētā rajona teritoriālās kontūras formā. Ja esi bijis visos 60 rajonu centros, iegādājies magnētiņu, tad, visus saliekot kopā, tu esi izveidojis Lietuvas kar-ti – kā puzli no lauznīšiem. Ažiotāža šajā aktivitātē ir liela. Tā, braucot pēc Pasvales rajona lauznīša savam magnētiņam, M. Rinkevičs nonācis mūsu pierobežā Pasvalē, tur Tūrisma informācijas centrā viņam pastāstīts par akciju «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!». Nolēmuši iepazīt šo pusi, jo Mindaugs nāk no Ignalinas apkaimes, te nebija būts. Šāda veida akcijas ir lieliska iespēja apskatīt un izbaudīt ko jaunu. Lietuvas pierobežā brīnišķīgu atpūtu sagādājusi pastaiga pa Mūsas tīreļa dabas takām Žagares reģionālajā parkā, bet Latvijā atmiņā palicis tiltiņš Iecavas parkā, jo Mindaugam un Kristinai Rinkevičiem tas šķitis ļoti romantisks. Noslēguma sarīkojumā Iecavas kultūras namā ļoti paticis, kā dejojis vietējais jauniešu deju kolektīvs «Jezga».

Īpašs albums atmiņām

Azartiski ceļotāji ir baušķenieki Daina un Jānis Mičuļi. Paši ar smaidu atklāj – šajā tūrisma akcijā maršrutus plāno un kartes pēta Daina, savukārt Jānis laimē balvas. Šoreiz viņš ieguvis dāvanu karti no atpūtas kompleksa «Villa Audruvis», kas ir Jonišķu rajonā. Karte derīga gadu, laika diezgan, lai izdomātu, kad turp doties.

Pēc Dainas iniciatīvas šogad akcijā apmeklējuši visus 24 sarīkojumus un apskates objektus, arī visus pilsētu un novadu svētkus. Tā teikt, iepazinuši kaimiņus Zemgalē «uz pilnu klapi». Mičuļi joprojām ar vislielāko sajūsmu atceras Mūsas tīreli Lietuvas pierobežā. Bijuši tur tieši vaivariņu ziedēšanas laikā, pirmoreiz gadījies tos dabā ziedošus izbaudīt. Nedaudz sarežģītāk atrast bijis Klovaiņu ozolu Pakrojas rajonā, bet tikuši arī tam klāt.

J. Mičulis cītīgi visus objektus fotografējis, vācis informāciju par katru no tiem un izveidojis īpašu ceļošanas akcijas albumu. Tajā ir attēli no katras apmeklētās vietas, no visiem akcijā iekļautajiem svētkiem, turklāt par katru ir iepazīstināšanas stāsts. Ceļošana sagādājusi ne tikai prieku, atpūtu, bet arī izziņas brīžus un skaistas atmiņas.

Turpinās arī nākamgad

Maršrutu un akciju jau trešo gadu veido un organizē astoņas pašvaldības, katras pašvaldības finansējums šogad bija 867,75 eiro, kuri izlietoti maršruta bukleta izdošanai, balvu iegādei, noslēguma sarīkojuma organizēšanai, skaidro Inese Turkupole-Zilpure.

Viņa sacīja, ka šovasar abu valstu pierobežas objektus apmeklējuši un derīgas akcijas kartes ar zīmodziņiem iesnieguši 70 ceļotāji, pērn to bija 128. Tomēr, kā sestdien informēja noslēguma sarīkojuma namatēvs, Iecavas novada domes priekšsēdētājs Aivars Mačeks un akcijas idejas autore I. Turkupole-Zilpure, organizatori vienojušies, ka šo pasākumu turpinās arī nākamgad, taču ieviesīs vairākus jauninājumus, domās arī par apskates objektu apmeklēšanu tā sauktajā nesezonā, kā arī centīsies rast jaunas idejas bērnu un jauniešu aktīvākai iesaistīšanai ceļojumos.

I. Turkupole-Zilpure uzsvēra, ka šogad atšķirībā no iepriekšējām reizēm visi objekti bijuši pieejami bez maksas jebkurā diennakts laikā (pārsvarā pieminekļi, skulptūras, parki, ēkas no ārpuses, bezmaksas svētki pilsētās u. tml.). Lai piesaistītu jaunatni, tika izstrādāta arī mobilā aplikācija, kurai prognozētā atsaucība gan nav piepildījusies. Mobilajā aplikācijā bijis daudz iesāktu, bet nepabeigtu anketu. «Cilvēki bija nofotografējuši pāris objektu, un tas arī bija viss. Iespējams, tikai testēja aplikāciju, varbūt apsīka interese, iespējams, bija kādi citi iemesli, kālab neturpināja iesākto,» akcijas dalībnieku aktivitāti mēģināja skaidrot I. Turkupole-Zilpure. Mobilajā aplikācijā noteikumiem atbildušas vien piecas anketas. Jonišķu rajona Tūrisma informācijas centra speciālists Simons Mikolaitis gan atgādina, ka mobilā aplikācija sākusi darboties krietni vēlu un to iznācis lietot tikai divus mēnešus, arī tā varētu skaidrot nelielo atsaucību.

Akcijas «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» uzvarētāji
Četri Latvijas ceļotāji, kas ieguvuši velosipēdu no Biržu, Pasvales, Pakrojas un Jonišķu rajona pašvaldībām:
Raivis Ozoliņš (Ķegums) – no Biržu pašvaldības;

 Ruta Nikolajeva (Baldone) – no Pasvales pašvaldības;

Anete Zilberte (Ķekava) – no Pakrojas pašvaldības;

Egils Skriba (Līgatne) – no Jonišķu pašvaldības.
 
Četri Lietuvas ceļotāji, kas saņēmuši velosipēdu no Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novada pašvaldībām:
Mindaugs Rinkevičs (Viļņa) – no Bauskas pašvaldības;

Nijole Gelhžnikiene (Birži) – no Iecavas pašvaldības;

Zita Naudžuniene (Pasvale) – no Rundāles pašvaldības;

Eiženijs Januševičs (Birži) – no Vecumnieku pašvaldības.
 
Veicināšanas balvas ieguvuši:
1. Aldis Pavilons (Bauska) – dāvanu karte no atpūtas kompleksa «Rožmalas»;

2. Mindaugs Jankus (Šauļi) – dāvanu karte no atpūtas kompleksa «Villa Audruvis»;

3. Jānis Mičulis (Bauska) – dāvanu karte no atpūtas kompleksa «Villa Audruvis»;

4. Jānis Kušners (Baldone) – dāvanu karte no sporta kluba «Drostalas»;

5. Mants Nemeikšis (Pasvale) – dāvanu karte no kafejnīcas «Pie Mēmeles»;

6. Staņislavs Jankus – dāvanu karte laivošanai no Rundāles atpūtas centra;
7. Martīns Naujokaitis (Kauņa) – dāvanu karte no «Wrana Cafe»;

 8. Edgars Kagleris (Viļņa) – dāvanu karte no viesu nama «Kruoja»;

 9. Celina Mikalauskiene (Birži) – dāvanu karte no Sodelišķu muižas;

10. Jolanti Moliene – dāvanu karte no Biržu tūrisma informācijas centra.

Sagatavots pēc Ineses Turkupoles-Zilpures, Bauskas tūrisma informācijas centra vadītājas, sniegtās informācijas.


Vai piedalījāties akcijā «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!», vai kaut ko par to zināt?


EDVĪNS HEGENBARTS, pensionārs:
– Gribētu piedalīties, bet lielās aizņemtības dēļ nesanāk.

ĻUBOVA REVINSKA, strādā «Kronī»:
– Par šo akciju neko nezināju.

IEVA BĒRZIŅA, zinātniece:

– Par šādu akciju dzirdu pirmo reizi. Domāju, ka būtu interesanti piedalīties.

SARMĪTE ZIBOLA, bērnu kopšanas atvaļinājumā:
– Neesmu piedalījusies un nevēlos.

AIGA STAŅULĀNE, skolotāja:

– Ļoti gribētu iepazīt dažādas interesantas vietas.





20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem