BauskasDzive.lv ARHĪVS

Deputāts: «tarifa lēciens ir dramatisks»

Deputāts: «tarifa lēciens ir dramatisks»

Vecumniekos par gandrīz 28 procentiem pieaug siltuma cena.

Vecumnieku novada dome apstiprinājusi pašvaldības kapitālsabiedrības SIA «Mūsu saimnieks» siltumenerģijas pārdošanas tarifu – 68,62 eiro par 1 MWh, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Tas stāsies spēkā 1. novembrī.
Žanna Zālīte

Domes sēdē, kas bija sasaukta otrdienas, 1. oktobra, vakarā, piedalījās visi deputāti, kuplā pulkā bija ieradušies Vecumnieku ciema iedzīvotāji, kurus skar centralizētās siltumapgādes cenas paaugstinājums. Šoreiz deputāti pārlieku garās diskusijās neielaidās, pēc SIA «Mūsu saimnieks» valdes locekļa Ivara Staškeviča ziņojuma domu apmaiņa ilga vairāk nekā pusstundu, sarunā iesaistījās arī daži daudzdzīvokļu māju iemītnieki.

Palielinās izmaksas
Sagatavoto lēmumprojektu, kurā paredzētais siltumenerģijas galatarifs bija 68,62 eiro/MWh bez PVN un kas salīdzinājumā ar pašlaik spēkā esošo likmi veido pieaugumu par 14,92 eiro jeb 27,78%, atbalstīja 11 deputātu, bet četri – Jānis Kalniņš, Iveta Lavrinoviča, Mārtiņš Mediņš, Dainis Rijkuris – no balsojuma atturējās.
Siltuma cenas palielinājums saistīts ar pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo izmaksu pieaugumu, taču galveno komponenti veido katlumājas Ceriņu ielā 17 nomas maksa. Līdz šim SIA «Mūsu saimnieks» par pašvaldības īpašumu – katlumājas un siltummezglu – lietošanu un zemi nomu nemaksāja, līdz ar to nav veidots uzkrājums ne iekārtu remontam, ne vajadzīgo uzlabojumu veikšanai. Daudzus gadus katlumājas rekonstrukcijā ieguldīto investīciju slogs gūla uz visu novada nodokļu maksātāju pleciem.

«Drošības spilvenu» cilvēkiem
«Cipars veidojas ļoti nepievilcīgs, pieliekot klāt maksājumu domei, tas ir 68,62 eiro par vienu megavatstundu. Mēģināts rast variantus, kā to samazināt, bet variantu nav. Jautājums ir samilzis, jo domei kaut kas jāmaksā, pamatlīdzekļi ir vajadzīgi, tāpēc cipars ir tāds, kāds ir,» sacīja I. Staškevičs.

Deputāts M. Mediņš SIA «Mūsu saimnieks» vadītājam norādīja, ka frāze «kaut kas jāmaksā domei» ir nevietā, jo iedzīvotājiem ir skaidri un gaiši jāpasaka, cik maksā pašvaldības īpašumu lietošana, cik – siltumtrases uzturēšana, elektrība u. c. Tāpat viņš rosināja kopā ar māju vecākajiem strādāt ar nemaksātājiem, jo «tas nav
normāli, ka parāds balansē ap 200 tūkstošiem eiro», kas būtiski iespaido uzņēmuma dzīvotspēju.

I. Staškevičs precizēja, ka nosauktā summa ir nesaņemtie līdzekļi par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem, nevis tikai par siltumu. «Tie ir vecu vecie parādi, kas krājušies pat 15 – 20 gadu; tos nevar ne norakstīt, ne piedzīt. Pašlaik iekasējam 95 procentus, nepieļaujam, ka parāds pieaug par vairāk nekā 300 – 400 eiro, bet rīkojamies. Pašlaik tiesvedībā ir ap 30 lietu,» viņš sacīja.

Deputāts Māris Āķis atzina, ka «tarifa lēciens ir dramatisks» un jādomā par mehānismu, kā palīdzēt cilvēkiem, lai viņiem būtu kāds «drošības spilvens», jo būs tādi, kuri nevarēs samaksāt. Jānis Kovals, domes priekšsēdētāja vietnieks, piebilda, ka tas būtu skatāms sociālo jautājumu komitejas sēdē, izvērtējot kritērijus un atbalsta apmēru tām iedzīvotāju grupām, kam pienākas šāda veida pabalsts.

Pirmais sīki izkontrolētais aprēķins
Par to, kāds bijis tarifa sagatavošanas process, klātesošajiem atgādināja Dainis Rijkuris. «Tarifs skatīts vairākās sēdēs, un ik reizi tas bijis citādāks, katrā reizē atklātas lielākas vai mazākas kļūdas. Process bijis garš un samocīts, turklāt tas neliecina par profesionālu pieeju. Man nav pilnīgas pārliecības, ka visas pozīcijas ir sarēķinātas korekti. Līdzīga situācija nav bijusi ne ar vienu citu tarifu, par ko lemts novadā,» deputāts secināja.

Guntis Kalniņš, domes priekšsēdētājs, kurš pašlaik ir atvaļinājumā un sēdē pildīja tikai deputāta pienākumus, piekrita, ka ikreiz tarifs bijis citādāks, bet tas tāpēc, ka dome norādījusi uz nepilnībām, un uzņēmums aprēķinus pārskatījis un pārstrādājis. «Iesniedzot tarifu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, process ir līdzīgs, jo diez vai var cerēt, ka regulatoram nebūs jautājumu un ar pirmo reizi tiks saņemts apstiprinājums. Jā, nevienu citu tarifu neesam tik detalizēti skatījuši, bet tas būtu jādara; šis ir pirmais tik sīki izkontrolētais aprēķins,» atzina G. Kalniņš.

Regulatora loma – Vecumnieku novada domei

«Bauskas Dzīve» jau vēstījusi, ka pašlaik spēkā esošo tarifu – 53,70 eiro/MWh bez PVN – dome apstiprināja pērn 27. augustā. Toreiz SIA «Mūsu saimnieks» tika uzdots līdz 2019. gada 1. aprīlim izstrādāt tarifa aprēķinu 2019./2020. gada apkures sezonai. Termiņš netika ievērots, un tikai 19. augustā uzņēmums domē iesniedza siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu. Kopš tā laika deputāti vairākkārt nākuši kopā un vērtējuši aprēķinu ekonomisko pamatojumu, saražotās siltumenerģijas lietotāju priekšlikumus, kā arī pieprasījuši SIA «Mūsu saimnieks» sagatavot papildu informāciju, dokumentus, precizēt izmaksu pozīcijas. Katru reizi uzņēmuma piedāvātā likme par 1 MWh siltumenerģijas pārdošanu bijusi citādāka, un, iespējams, tieši tas deputātiem traucējis gūt pārliecību, ka aprēķiniem var uzticēties.

Pēc SIA «Mūsu saimnieks» sniegtās informācijas, kopējais centralizētajā siltumapgādes sistēmā nodotais siltumenerģijas apjoms gadā nesasniedz 5000 MWh. Šī norma neatbilst regulēšanas kritērijiem, ko paredz Ministru kabineta noteikumi par regulējamiem sabiedrisko pakalpojumu veidiem, tāpēc regulatora lomu pilda Vecumnieku novada dome. Ja apjoms sasniegtu šo robežu, uzņēmuma siltumenerģijas tarifus apstiprinātu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Pašlaik patēriņš ir 4958,8 MWh.

Jaunā tarifa aprēķini veikti pēc SPRK izstrādātās siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas principiem.

Domes sēdē apstiprinātie SIA «Mūsu saimnieks» siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi stāsies spēkā 1. novembrī, līdz ar to spēku zaudēs 2018. gada 27. augusta lēmums Nr. 1 «Par SIA «Mūsu saimnieks» siltumapgādes tarifa palielināšanu».


20191003-1741-tabula.jpg

20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem