Saldās un sāļās uzkodas

Ātri pagatavojami veselīgi un garšīgi našķi.
Mūsdienās svarīgs ir ātrums. Strādīgiem un aizrautīgiem cilvēkiem nevis negribas, bet nav laika stundām ilgi stāvēt virtuvē pie katliem. Un to nemaz nevajag. Aiga Tiļčika jau iepriekš ar laikraksta lasītājiem ir dalījusies zināšanās un receptēs, kā ātri un ērti pagatavot veselīgu ēdienu, kas vienlaikus ir garšīgs un rada sāta sajūtu. Lai dažādotu maltītes un svētku cienastu, Aiga izmēģinājusi un tagad arī jums rekomendē šo. Eksperimentējiet un izbaudiet! Noderēs arī Skolotāju dienas svinībām svētdien.
Pildīti lavaša rullīši
Sastāvdaļas:
pilngraudu lavašs;
bezpiedevu jogurts;
salātu lapu mikslis;
vistas fileja.
Pagatavošana:
Ātrs un ļoti vienkāršs variants, kas varētu būt gan pusdienas, gan cienasts, uzņemot viesus. Vistas fileju uz pannas bez eļļas apcep garšvielās. Lavašu pārsmērē ar bezpiedevu jogurtu, liek virsū visas sastāvdaļas un satin. Super ātri, veselīgi un gardi.
Upeņu kūka
Sastāvdaļas:
olas baltums;
ātri vārāmās auzu pārslas;
dateles;
stēvija;
0,5% biezpiens;
upenes;
želatīna plāksne.
Pagatavošana:
Pamatnei stingrās putās saputo olu baltumu ar stēviju, pievieno auzu pārslas un sablendētas dateles. Cep apmēram 200 grādos desmit minūtes, viss atkarīgs, cik lielu kūku gatavo. Kamēr pamatne dziest, gatavo biezpiena masu. Sablendē visas sastāvdaļas, pēc garšas pievieno stēviju. Kad masa gatava, tai pievieno uzbriedinātu želatīnu un lej uz pamatnes. Dekorē ar ogām.
Tortilja
Sastāvdaļas:
pilngraudu lavašs;
tomāti;
gurķi;
salātu mikss;
mikrosalāti;
vistas fileja;
kukurūza;
pupiņas;
garšvielas.
Pagatavošana:
Uz pannas bez eļļas sutina vistas fileju ar garšvielām (man patīk kas asāks, piemēram, čili), pievieno kukurūzu, pupiņas un pašās beigās ‒ tomātus. Lavašu uz pāris minūtēm ievieto cepeškrāsnī, pēc tam pilda to ar visām pagatavotajām sastāvdaļām, dekorē ar mikrosalātiem. Garšo izcili.
Mazie našķi bērnu ballītei
Sastāvdaļas:
dateles;
cepumi bez cukura;
šokolāde ar stēviju.
Pagatavošana:
Šoreiz pirku dateles ar kauliņiem, sanāca lētāk, bet noņemšanās, kamēr izņem kauliņus. Dateles un cepumus sablendē, kad masa viendabīga, to samīca ar rokām un veido vēlamās formas. Ūdens peldē tikmēr izkausē šokolādi. Gatavās bumbiņas mērcē izkausētajā šokolādē, pēc tam tās liek ledusskapī, lai sastingst. Bērni pēc garšas nemaz nepateiks, ka šim gardumam nav pievienots cukurs.
«Snikers»
Sastāvdaļas:
ātri vārāmās auzu pārslas;
medus;
dateles;
riekstu sviests;
Indijas rieksti;
šokolāde ar stēviju.
Pagatavošana:
Sākam ar apakšējo kārtu – auzu pārslas sajauc ar medu, pievieno kādu karoti sablendētu dateļu. Masu liek sev tīkamā traukā (priekšroku devu plastmasas pusdienu trauciņam, kurā ieklāj cepamo papīru, lai pēc tam vieglāk izņemt) un izlīdzina.
Virsējā kārtā – apgrauzdētus Indijas riekstus sajauc ar sablendētām datelēm un pāris karošu zemesriekstu sviesta. Gatavo masu uzklāj pirmajai kārtai, pēc tam liek ledusskapī sastingt. Tad griež gabalos, mērcē ūdens peldē izkausētā šokolādē un atkal liek ledusskapī sastingt.
Riekstu konfektes
Sastāvdaļas:
riekstu maisījums;
dateles;
cepumi bez cukura;
šokolāde ar stēviju.
Pagatavošana:
Riekstus, cepumus un dateles sablendē, masu ar rokām samīca, veido vēlamās formas konfektes un mērcē tās ūdens peldē izkausētā šokolāde. Liek ledusskapī sastingt.
Rafaello kūka
Sastāvdaļas:
4 olas;
stēvija;
100 g kukurūzas miltu;
100 g kokosriekstu skaidiņu;
2 bundžas kokosriekstu piena;
Filadelfijas siers («Light»);
svaigi spiesta apelsīnu sula.
Pagatavošana:
Olas baltumu un dzeltenumu puto atsevišķi. Baltumam pievieno stēviju. Dzeltenumam ‒ divas ēdamkarotes ūdens, kukurūzas miltus, kokosriekstu skaidiņas, saputo. Gatavā masā pievieno saputoto baltumu. Masu liek cepties 200 grā-
dos apmēram 13 minūtes.
Kamēr biskvīts dziest, gatavo krēmu. No kokosriekstu piena būs vajadzīga tikai baltā, cietā daļa, tai pievieno stēviju un saputo. Liek klāt pārējās sastāvdaļas un samaisa viendabīgā masā. Biskvītu griež uz pusēm, kārtīgi samitrina ar svaigi spiestu apelsīnu sulu. Krēmu smērē starp biskvītiem un atlikušo – uz kūkas virsas un maliņām. Šoreiz dekorēšanai izvēlējos šokolādi ar stēviju un mežā salasītas brūklenes.
Ķirbīša krēmzupa
Sastāvdaļas:
ķirbis;
rieksti;
mikrosalāti.
Pagatavošana:
Ķirbi vārām, kamēr gatavs, ja ir vēlme, var piebērt garšvielas, ja gribas īpašāku garšu, iesaku pievienot mazliet mandeļu piena. Visu masu sablendējam un pasniedzam ar mikrosalātiem un riekstiem.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»