BauskasDzive.lv ARHĪVS

Recepte Roberto jaunajai grāmatai

Žanna Zālīte

2019. gada 1. oktobris 00:00

438
Recepte Roberto jaunajai grāmatai

Iveta Smirnova no Valles debitē skatītāju iecienītā TV pavāršovā.

Viens no šīsvasaras neparastākajiem piedzīvojumiem Vecumnieku novada Valles kafejnīcas «Mazie melderi» īpašniecei Ivetai Smirnovai bija dalība televīzijas kanāla «RīgaTV 24» kulinārijas šovā «La Dolce Vita. Ar Roberto».

Iveta raidījuma veidotājiem vairākkārt atteikusi. Tikai tad, kad piezvanījis pats Roberto Meloni – itāliešu dziedātājs, atraktīvais šovmenis un divu pavārgrāmatu autors, viņa ļāvusi sevi pierunāt doties uz galvaspilsētu un atklāt kādu no unikālajām receptēm.

Iepazīst aizkulises

To, kāpēc nav vēlējusies piedalīties kulinārijas šovā, Iveta pamato šādi: «Tiklīdz man jāiziet publikas priekšā, jūtos kā sastingusi. Nevaru, un viss! Pēc tam, kad raidījuma veidotāji tik neatlaidīgi uzstāja, domāju – nu labi, lai iet! Braucot mājās no filmēšanas, lielā uztraukuma dēļ gandarījuma sajūtas nebija, jo, uzskatu, – katram ir jābūt savā vietā. Roberto kameru priekšā jūtas kā mājās, bet man šāda uzmanība rada nemieru un spriedzi.»

Tomēr iespēja stāvēt pie plīts kopā ar Roberto ļāvusi iepazīt kulinārijas šova aizkulises, redzēt, kā notiek filmēšana atvērtā tipa studijā. Jau iepriekš tika pārrunāts, ko pavāre gatavos un cik laika tas prasīs; izteikts piedāvājums sagādāt izejvielas, taču, lai būtu droša, ka pa rokai būs tieši tas, kas nepieciešams, Iveta uz Rīgu braukusi ar saviem produktiem.

Skatās uz līdzjutēju

«Nolēmu iemācīt Roberto gatavot «Vīrieša sapni» – vītināta šķiņķa šķēlītēs ietītu vistas fileju ar Filadelfijas siera un šampinjonu pildījumu. Piedevās bija krāsnī cepti kartupeļi un mazsālītu gurķu salāti. Nebija laika ne sagatavoties, ne mēģināt. Roberto atskrēja ar mazu nokavēšanos, piecās minūtēs izstāstīja, ko man apmēram jautās, un viss. Kad atskanēja: «Tūlīt ejam ēterā!», izmainījos un gluži vai sastingu,» atceras Iveta.

To pamanīja arī Irina Brazauska, kura no Valles bija devusies klases biedreni un draudzeni atbalstīt, lai varētu dzīvot līdzi un mazināt raidījuma dalībnieces uztraukumu. Jutusi, ka Iveta ik pa laikam raugās viņas virzienā. Vienubrīd uz līdzjutēju skatījies arī Roberto. «Pirms raidījuma bijām izrunājuši, kā dēvējami Valles iedzīvotāji – par valliešiem vai vallēniešiem, taču viņš, pateicis pareizi, uzreiz saminstinājās un vēroja manu reakciju, jo acīmredzot nebija pārliecināts, vai tiešām, sakot «vallieši», nav kļūdījies,» atklāj Irina.

Atraktīvais Roberto visādi centies Ivetu iedrošināt un palīdzēt, daudz jokojis. Pāris minūtes pirms raidījuma beigām viņš «Vīrieša sapni» nogaršoja un, kā allaž, ēdienu dikti slavēja. Visu porciju notiesāt nebija laika, jo studijā savu kārtu gaidīja jau nākamais viesis.

Pazīstamība palīdz uzņēmumam
Kad TV demonstrēja kulinārijas šovu, jau reklāmas pauzē Ivetai piezvanījusi mamma, pēc tam arī citi – draugi, paziņas, kuri skatījās raidījumu, jo redzēt kādu no savējiem televīzijā ir liels notikums. «Irina jau visus bija informējusi!» smejas «Mazo melderu» īpašniece. «Vairāki paziņas no citurienes brīnījās: «Vai tad Vallē ir kafejnīca?» Uzņēmuma pazīstamībai tas nāca par labu, jo pēc raidījuma parādījās jauni klienti, tātad – reklāma nostrādāja.» Liels bijis pārsteigums, kad pa ceļam no Silienes Roberto un viņa nelielā komanda iegriezās ieturēt brokastis. Ierašanās nebija plānota, bet sakrita ar kafejnīcas gada jubileju.

Atmetot domas par milzīgo uztraukumu un apņemšanos «vairs nekad» šādā avantūrā neiesaistīties, procesā var rast arī pa kādai pozitīvai atziņai. «Patīkami bija satikt un sadarboties ar populāro Roberto. Lielāka pazīstamība palīdz uzņēmumam attīstīties,» uzsver Iveta. Savukārt Irina piebilst: «Lieliski, ka šovs «La Dolce Vita. Ar Roberto» pievēršas novadiem, mazajiem uzņēmējiem, kafejnīcām nomaļās vietās un «saulītē izceļ» mazpazīstamus cilvēkus. Daudziem tas ir ļoti svarīgi, lai izvirzītos.»

Taps āra terase
«Kad pirms gada atvēru kafejnīcu Vallē, ēdienkarte bija ļoti daudzveidīga, un tajā bija arī šie vistas filejas rullīši. Tagad esam pielāgojušies pieprasījumam, jo apmeklētāji pārsvarā iecienījuši cūkgaļas karbonādes un vienkāršāku vistas gaļas maltīti; topā ir deserti. Pēc raidījuma sarakstā atkal iekļāvām «Vīrieša sapni» – tas tiek pasniegts kā «Mazo melderu» īpašais ēdiens,» atklāj Iveta.

Uzņēmumam pirmais gads bijis veiksmīgs, tāpēc tiek lolotas ieceres, kā pakalpojumu dažādot un pilnveidot. Ir iegūts Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums āra terases izbūvei, plānots sakopt apkārtni un turpināt piesaistīt finanšu resursus, lai nākotnē līdzās kafejnīcai taptu arī bērnu aktivitāšu laukums.

Iveta Smirnova pagaidām ir vienīgā saimniece no Vecumnieku novada, kura savas pavārprasmes demonstrējusi kanāla «RīgaTV 24» raidījumā «La Dolce Vita. Ar Roberto». Viņas gatavotais ēdiens tiks iekļauts Roberto Meloni jaunajā pavārgrāmatā, kur tiks apkopotas Latvijas novadu receptes, turklāt šo krājumu talantīgais un omulīgais Roberto iecerējis prezentēt Valles «Mazajos melderos».


Ivetas Smirnovas receptes

Vistas fileja un krāsnī cepti kartupeļi


Nepieciešams:
vistas fileja;
1 iepakojums šampinjonu;
3 daiviņas ķiploka;
Filadelfijas siers;
nedaudz tomātu pastas;
vītināta šķiņķa šķēles;
kartupeļi;
garšvielas;
sviests;
dilles.

Pagatavošana.
Sakarsētā pannā apcep ķiplociņus un pievieno smalki sagrieztus šampinjonus. Kamēr tie apcepti dziest, nomazgā un sagriež daiviņās jaunos kartupeļus, saliek uz cepamās pannas, kas ieziesta ar nelielu daudzumu eļļas, un apber ar dillēm. Kad šampinjoni nedaudz padzisuši, pievieno Filadelfijas sieru un tomātu pastu, visu samaisa. Vistas filejā iegriež nelielu kabatiņu, kurā pilda sagatavoto masu, pēc tam fileju ietin vītināta šķiņķa šķēlītēs. Uzkarsētā pannā vistas rullīti apcep un tad liek uz cepamās pannas. Var gatavot kopā ar kartupeļiem. Cep 15 – 20 min. 5 min pirms izņemšanas no cepeškrāsns uz kartupeļiem uzliek sviestu un cep, līdz tie gatavi.


Mazsālītu gurķu salāti

Nepieciešams:
svaigi gurķi;
1 sarkanais čili pipars;
prāva bunte diļļu;
svaigs baziliks;
pētersīļi;
upeņu lapas;
ķiplokgalva;
sinepju sēkliņas;
½ ēdk. jūras sāls;
½ ēdk. brūnā cukura;
0,5 l auksta ūdens.

Pagatavošana.
Gurķus sagriež pabiezās šķēlēs, saliek bļodā. Ķiploka galvu pārgriež horizontāli uz pusēm un liek pie gurķu šķēlītēm; pievieno arī pārējās garšvielas (daudzums – pēc izvēles). Ūdenī ieber sāli un cukuru, izmaisa un lej virsū. Pagatavotajiem gurķu salātiem uzliek slogu, 5 stundas tur istabas temperatūrā, bet pēc tam
12 stundas ledusskapī.