BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO, VIDEO: Skaistkalnē svin Baltu vienības dienu

Žanna Zālīte

2019. gada 23. septembris 10:26

4909
FOTO, VIDEO: Skaistkalnē svin Baltu vienības dienu

Vecumnieku novada Skaistkalnē Baltu vienības dienā, 22. septembra vakarā, uz Latvijas un Lietuvas robežupes Mēmeles tilta satikās divu baltu tautu pārstāvji. Svētsvinīgās lāpugunis, abu valstu karogi un citi simboli rosināja aizdomāties par savām saknēm un latviešiem un lietuviešiem kopīgām vēstures likteņrata pieturām.

Pēc kopīgi izpildītas abu valstu himnas Biržu rajona mērs Vīts Jarecks un Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Guntis Kalniņš mastā pacēla Latvijas un Lietuvas valstu karogus. Svētki turpinājās pļaviņā aiz bibliotēkas, no kurienes paveras skats uz Mēmeles tiltu. Ļaudis izkārtojās aplī ap ugunskuru, lai veiktu nozīmīgu rituālu.

«Lai tam, ko darām, būtu jēga un nozīme, jāiesaistās visiem,» mudināja Raimonds Vimba, Bārbeles folkloras kopas «Tīrums» vadītājs. Vispirms ugunskrusts tika rotāts ar baltu un dzeltenu ziedu vainagiem, lai šīs simboliskās krāsas «abas tautas vieno gadiem un gadsimtiem». Skanot spēka dziesmai un ritot ļaužu aplim, četri lāpu nesēji aizdedza ugunskuru – «lai tas saista skaistās upes abus krastus un abas valstis». Kad liesmas pieņēmās košumā, ugunij bija jāpiedod spēks. Lai tā kvēlotu ilgi un gaiši, skanot «Dedzi gaiši, uguntiņ’», katram ugunskurā bija jāiemet sauja graudu, turklāt tas garantēšot arī ilgu nākotni šiem svētkiem un Baltu vienības dienas tradīcijai.

Skaistkalnē jau vairākus gadus tiek atzīmēta Baltu vienības diena, kad kaimiņtautas satiekas robežas vienā vai otrā pusē, lai pieminētu teju astoņus gadsimtus senus notikumus – leģendām apvīto Saules kauju, kas norisinājusies 1236. gadā. Tās atcere ir lieliska iespēja apliecināt savu esību un godināt tagadējās Lietuvas un Latvijas teritorijā dzīvojošās baltu tautas – augštaišus, lietuvjus un zemgaļus, kas drosmīgi stājās pretī vācu Zobenbrāļu ordeņa karaspēkam un to sakāva.