BauskasDzive.lv ARHĪVS

Goda vietā – maigais vīnkoka auglis

Ruta Keiša

2019. gada 17. septembris 00:00

882
Goda vietā – maigais vīnkoka auglis

Septembris arī vīnogu audzētājiem ir ražas mēnesis.

Bauskas pilī nedēļas nogalē bija skatāma ikgadējā Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības (LVVB) organizētā izstāde «Latvijas vīnogas 2019», kas Bauskā notiek jau trešo gadu. Divas dienas – 14. un 15. septembrī – apmeklētāji un topošie vīnogu audzētāji varēja aplūkot Latvijā audzētās ogas, to klāsts bija gana plašs – 200 šķirnes.

Profesionalitāte aug
«Baltijas kausa» apbalvošanas ceremonijā un izstādes atklāšanā LVVB valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs atzīmēja, ka, gatavojoties izstādei, vīnkopju darbs ogu audzēšanā un vīna darīšanā tika niansēti vērtēts pēc dažādiem kritērijiem Baltijas vīnu konkursā, kur meistari varēja iesniegt desmit paraugus. R. Ivanovs uzteica dalībnieku augošo profesionalitāti. Divas kategorijas, kurās izvērtēja vīndaru devumu, bija augļu un ogu vīni un vīnogu vīni, iedalot baltvīna un sarkanvīna grupās sausos, pussausos un deserta dzērienus. Žūrija, kurā strādāja pārstāvji no visām Baltijas valstīm, bija degustējusi un vērtējusi vairāk nekā 150 vīna šķirņu, kas gatavotas no pašu audzētām izejvielām – vīnogām, augļiem un citām ogām.

Nozares galveno balvu – «Baltijas kausu 2019» («Baltic Cup 2019») – divās nominācijās piešķīra vīnogu vīnu grupā, to saņēma Lietuvas pārstāvis Ernests Aušvics. Augļu un ogu vīnu grupā tika apbalvots Ainars Vanags no Līgatnes vīna darītavas.

Veiksmīga sadarbība

Bauskas pils muzeja direktors Māris Skanis izstādes atklāšanā sniedza nelielu ieskatu Kurzemes hercogistes aristokrātu galma dzīvē, uzsverot, cik liela uzmanība veltīta vīna darīšanas noslēpumiem. Klātesošie tika iepazīstināti ar hercoga īpašo rīkojumu – detalizētu «amata aprakstu», kurā uzskaitītas visstingrākās prasības vīna meistaram un uzsvērtas nepieciešamākās īpašības – godīgums, precizitāte un atbildība.

Izstādes atklāšanā bija klāt Romāns Naudiņš, Saeimas deputāts, un Baiba Šmite-Roķe, Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve. Viesi raksturoja šīs biznesa nozares pozitīvo attīstību, mērķtiecību un pacietību, ar kādu tā soli pa solim virzījusies. Veiksmīgi sadarbojoties LVVB, politiķiem un ierēdņiem, ir panākts pašlaik iespējami labākais mikroklimats vīndarbības un vīnkopības attīstībai Latvijā. R. Naudiņš uzsvēra, ka ir uzlabojumi likumdošanā un ražošanas nosacījumos. Ir definēta mazā alkoholisko dzērienu darītava, un tas ir likumiskais pamats, lai saimniecība varētu ražot vīnu (vīnogu), augļu un ogu vīnus (raudzētus alkoholiskos dzērienus), starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus, proti, destilātus.

B. Šmite-Roķe uzteica LVVB aktivitātes, kas vērstas uz mazā biznesa vides sakārtošanu un attīstību, vienlaikus veicinot sapratni starp uzņēmējiem, politiķiem un valsts iestādēm. LVVB sniegtie priekšlikumi normatīvo aktu grozījumiem ievērojami palielinājuši iespējas pavisam maziem uzņēmējiem – ir vieglāk, ērtāk un lētāk sākt biznesu. 2013. gadā Latvijā bija 40 mazās alkoholisko dzērienu darītavas, tagad to skaits ir palielinājies līdz 86, kas vienlaikus nozīmē arī nereģistrētā biznesa iznākšanu no «pagrīdes».

Arī atļauja tirdzniecībā nelietot kases aparātus atvieglojusi vīndaru ikdienu. Biedrības priekšsēdētājs R. Ivanovs atzina, ka birokrātijas mazināšanai ir milzīga nozīme nodokļu ieņēmumu celšanā, un nozarē tiem ir pieaugoša dinamika. Svarīga ir savstarpēja uzticēšanās un godīgums «visām spēlējošām pusēm».

Jaunums – bezsēklu šķirnes
Baušķenieka Gata Kužuma vārds Latvijas vīnogu audzētāju vidē garus komentārus neprasa. Viņš pazīstams gan ar uzkrāto pieredzi, gan apjomu, kādā strādā, jo ir viens no lielākajiem vīnkopjiem Latvijā. Šogad G. Kužums izstādē piedalās ar 200 vīnogu šķirnēm, bet paša izlolotas un izaudzētas ir 20. Nesen sācis iemēģināt roku vīna darīšanā, un šķiet – veiksmīgi. Konkursa plašajā vīnu klāstā G. Kužuma SIA «Vīna-oga» piedāvājums ir pamanīts. Atzinību Baltijas mērogā pieredzējušais vīnkopis saņēma trīs kategorijās. Trešā vieta sauso baltvīnu grupā, vīns gatavots no paša izaudzētajām vīnogām ‘Žemčug belij’; pirmā vieta iegūta sausā sarkanvīna grupā, vīns darināts no šķirnes ‘Zilga’; otrā vieta kopvērtējumā – vīnogu vīnu kategorijā.

Kaut gan pavasara sals bija īpaši nežēlīgs, ogu kvalitāti vīnkopji vērtē kā labu. Apjomi gan krietni mazāki. G. Kužuma laukos vidējā raža ir ap trim četrām tonnām no nepilna hektāra. Vīnkopis gan teic, ka ražas novākšanu šoruden sarežģī tās nevienmērīgā gatavošanās – sala skartie ziedi un ķekari «nāk gatavi» vēlāk, un ogas nu vācamas divos piegājienos. Baušķenieks vairākkārt uzsvēris, ka galveno uzmanību velta šķirnēm, kas spēj izdzīvot laukā. Ja iztur Latvijas klimatu, tad turpina ar šo šķirni strādāt.

Jaunums, ko šogad var piedāvāt G. Kužums, ir bezsēklu vīnogu šķirnes. Noprotams, ka vīnogas, gluži kā «galma dāmas», prasa neatslābstošu uzmanību. «Iestādīt nav grūtību, svarīgākā ir ikdienas kopšana un regulārs darbs. Lielās platībās nav iespējams visu izdarīt perfekti, jo esam ģimenes uzņēmums un reizēm rokas ir par īsām. Tāpēc labāk darboties mazākās platībās, kur vīnogu stādījumi pārskatāmāki,» teic G. Kužums.