BauskasDzive.lv ARHĪVS

Šosejas malā jurtā strādā «Ābolu mājas»

Uldis Varnevičs

2019. gada 13. septembris 00:00

35
Šosejas malā jurtā strādā «Ābolu mājas»

Bauskas novadā, Codes pagasta Elektriķos, A7 šosejas malā, atvērta sulu spiešanas darbnīca «Ābolu mājas». Uzņēmuma direktors Andrjus Pocjus teic, ka sulu spiešanas laikā ražotnē strādās četri vai pieci darbinieki.

«Ābolu mājas» sulu spiestuves iekārtotas baltās jurtas tipa celtnēs. Latvijas uzņēmums esot Lietuvas uzņēmuma franšīze, šāds modelis esot diezgan lēts un labs. Iedzīvotāji «Ābolu mājas» jau zina – pirms darbu sākšanas daudzi piebraukuši un interesējušies par iespējām izspiest sulu. «Bauskā ir labi strādāt – cilvēkiem patīk tas, ko darām, un viņi mūs slavē par darbnīcas izskatu un kvalitāti,» saka A. Pocjus.

Uzņēmums Bauskas filiālē izmanto jaunākā modeļa sulu spiedi. «Ābolu mājas» vadītājs atzīst, ka Bauskā atvērt filiāli nolēmuši diezgan vēlu. Rudens ābolu laiks vēl priekšā, un viņš ir pārliecināts, ka klientu būs gana daudz. Ar jaudīgo iekārtu sulas tiek izspiestas tajā pašā dienā, nevis pēc dienas vai divām, kad kvalitāte ir zemāka un sulas mazāk.

Sulu spiestuves darbinieki ievērojuši, ka rudens āboli reizēm sagādājot pārsteigumus. Vasaras āboliem parasti esot vairāk masas un mazāk sulas, bet rudens augļiem izspiestās sulas daudzums bieži vien esot negaidīti prāvs. Dažkārt daļu izspiestās sulas klienti nevēlas ņemt, jo nav naudas, lai par to samaksātu. Daudziem nav svarīgi, vai tie ir rudens vai vasaras āboli, jo maksā par izspiesto sulu, nevis ābolu svaru.

Uzņēmuma vadītājs skaidro, ka ābolu sulai var pievienot burkānus, bietes un bumbierus. Ja ir vēlēšanās, var piejaukt arī eksotiskos augļus – melones, citronus un citus. Izspiestās sulas tiek pildītas maisiņos un svaigas ir vismaz gadu. Atvērtais iepakojums uzreiz nav jāizdzer – sulu var uzglabāt vēl aptuveni mēnesi.