BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO, VIDEO: Pļaujas svētkos «Ausekļu dzirnavās» godā roku darbu un tradīcijas

Žanna Zālīte

2019. gada 8. septembris 18:32

9635
FOTO, VIDEO: Pļaujas svētkos «Ausekļu dzirnavās» godā roku darbu un tradīcijas

Vecumnieku novada Bārbeles pagasta brīvdabas muzejā «Ausekļu dzirnavas» 7. septembrī dažādas paaudzes vienoja Pļaujas svētku radītā pilnības sajūta, kas pārņem ik rudeni, kad raža novākta, lauki uzarti un abrā iejauktā mīkla ļauj būt drošiem par rītdienu.

Vairāku simtu apmeklētāju klātbūtnē, saimnieka Mārtiņa Mediņa aicināti, Bārbeles mazpulka dalībnieki kopā ar skolotāju Voldemāru Barenu mastā pacēla Latvijas karogu, izskanēja kopīgi izpildītā patriotiskā dziesma «Nevis slinkojot un pūstot», kas kļuvusi par «Ausekļu dzirnavu» himnu. Senais tvaika dampis «Ruston Proctor» ar trim svilpieniem ziņoja, ka vienpadsmitie Pļaujas svētki ir atklāti.

«Ausekļu dzirnavās» ikviens varēja izzināt senču gudrības, amatnieku un mājražotāju noslēpumus, tirdziņā iegādāties ko praktisku un noderīgu. Daudzveidīgās izklaidēs iesaistījās gan bērni, gan pieaugušie. Pīrāgu, rauga un kartupeļu pankūku smarža rādīja ceļu pie čaklajām saimniecēm, bet rindā pēc tradicionālās putras stājās tie, kuriem tās baudīšana kļuvusi par svētku rituālu.

Podnieks no Lietuvas Aļģimants Bārbelē ieradies no Šauļu puses. Viņš pārsteidza, demonstrējot savas amatnieka prasmes ar aizvērtām acīm. Māls «klausīja» un drīz vien tapa skaista krūka. Meistars materiālu jūtot ar prātu un sirdi.

Par labu omu rūpējās Latgales jauniešu kapela «Augusti» no Līvāniem, šlāgergrupa «Tēva nams» no Limbažiem, vidējās paaudzes deju kolektīvs «Sēļi» no Neretas novada un eksotisko deju grupa «Amira Nur» no Iecavas. Pārsteigumus sagādāja loterija. Vezumā bija Maizes mājā ceptie un priestera iesvētītie pīrāgi, spainis ar kartupeļiem, vairāki ielūgumi uz nākamā gada Sējas vai Pļaujas svētkiem, «Ausekļu dzirnavu» apmeklējums visai ģimenei, izbrauciens ar kanoe laivu pa Iecavas upi un citas balvas.