BauskasDzive.lv ARHĪVS

Atpūtniekus vilina vide un iespējas

Atpūtniekus vilina vide un iespējas

Ar Vecā ezera pludmali Vecumniekos ļaudis pamatoti lepojas.

Mākslīgi radītā ūdenstilpe uz Taļķes upes Vecumniekos īpaši iecienīta kļuva, kad Vecumnieku novada pašvaldība ar Lauku atbalsta dienesta starpniecību īstenoja projektu par Vecā ezera teritorijas labiekārtošanu un radīja sakoptu rekreācijas zonu.

«Šis ir viens no veiksmīgākajiem projektiem, ko realizējusi novada dome. Tas būtiski uzlabojis aktīvās atpūtas iespējas Vecumnieku pagastā, veicinājis tūristu interesi,» «Bauskas Dzīvei» apgalvo pašvaldības attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Dace Šileika.

Labiekārtojot teritoriju, veikta slūžu nožogošana, ezera gultnes tīrīšana un krasta stiprināšana ar koka pāļiem. Izveidota pludmales zona, ierīkoti volejbola laukumi, bērnu rotaļlaukums, ugunskura un atpūtas vietas ar galdiņiem un soliem, uz ūdens uzbūvēta koka terase ar lapeni. Ērtības gaumīgi apzaļumotajā, košajā un apgaismotajā teritorijā nodrošina pārģērbšanās kabīnes, tualetes, autostāvlaukums, iespēja bez maksas lietot internetu; jau vairākus gadus norisēm pludmales zonā «seko» videonovērošanas kameras. Iekārtota vieta telšu sliešanai, padomāts arī par atpūtniekiem, kuri ierodas ar kempingpiekabēm. Nevienā citā mūspuses novadā, ne arī Bauskā tik labi iekārtotas pludmales nav.

Kopj un atjauno
Pašvaldība regulāri gādā par teritorijas uzturēšanu – gan zāliens, gan no privātpersonas nomātā pļava pāri ceļam allaž ir nopļauta, apstādījumi – sakopti. Cik līdzekļu ik gadu tiek tērēts Vecā ezera pludmales sakopšanai, precīzi nav zināms, jo šie darbi tiek veikti par Vecumnieku pagasta teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai budžetā ieplānoto finansējumu, teic Guntis Kalniņš, Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs. Ieguldījumus prasa arī rotaļu laukuma inventāra remonts, tāpat ik gadu tiek nomainīti vismaz trīs četri teritorijā esošie koka elementi – soliņi un galdi, papildināti smilšu krājumi, jo materiāls sablietējas, rotaļājoties to izbārsta bērni.

Pērn, kad nokritās ūdens līmenis, pašvaldība atjaunoja krasta stiprinājumu, bija iespēja iztīrīt pludmales teritoriju līdz pat terasei. Nākamgad būtu jārestaurē lapene. Iesaistoties projektu konkursā «Iedzīvotāji veido savu vidi», šovasar labiekārtots Vecā ezera otrs krasts, ko jau no pirmsākumiem iecienījuši makšķernieki.

Prasa ieguldījumus
Teritorijā ir trīs stacionāras tualetes un viena pārvietojamā kabīne, ko apkalpo SIA «Toi toi Latvija». Sandra Zadovska, domes vecākā grāmatvede, atklāj – lai nodrošinātu higiēnu pastāvīgi esošajās labierīcībās, par vienu sūknēšanas reizi pašvaldības uzņēmumam SIA «Mūsu saimnieks» tiek maksāti 13,33 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Savukārt SIA «Toi toi Latvija» par kabīnes apkalpošanu divreiz mēnesī no budžeta līdzekļiem tiek pārskaitīti 117,37 eiro ar PVN.

Lai peldēties būtu droši un atpūtniekiem nevajadzētu bažīties par ūdens kvalitāti, pēc pašvaldības iniciatīvas kopš 2013. gada pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta «BIOR» diagnostikas centra pārstāvji vairākas reizes gadā pārbauda peldūdens kvalitāti Vecumnieku novada neoficiālajās trīs peldvietās – Valles dīķī un abos Vecumnieku ezeros. Pērn Vecajā ezerā ūdens paraugu analīzes ņemtas sešas reizes, un rezultāti bijuši normas robežās. Arī šogad speciālistu veiktās pārbaudes un slēdziens – «peldēties atļauts» – apliecina, ka ūdenstilpēs var droši veldzēties. Šovasar Vecajā ezerā peldūdens kvalitāte vērtēta 6. un 20. jūnijā, 11. un 25. jūlijā, 8. un 22. augustā. S. Zadov-ska atzīmē, ka ūdens paraugi vienlaikus tiek ņemti abos Vecumnieku pagasta ezeros un pašvaldībai viena šāda reize izmaksā 79,50 eiro ar PVN.

Klusi un mierīgi
«Vasarā šī vieta ir ļoti iecienīta. Lielākā daļa atpūtnieku ir vietējie, taču brauc arī citu pagastu iedzīvotāji, tāpat arī ģimenes no Baldones, Ķekavas, Jelgavas, Bauskas, Rīgas, no Lietuvas un citurienes. Zinu cilvēkus, kuri dzīvo upes tuvumā, taču viņi izvēlas atpūtu pie Vecā ezera, jo netīk upes akmeņainā gultne un ūdenszāles, kas pinas pa kājām. Šī vieta saista arī kāziniekus, kuri grib nofotografēties uz lapenes un mirkli te pabūt, lai baudītu skaisto ainavu. Tie, kuri atbrauc uz Vecumniekiem ciemos pie radiem, draugiem vai paziņām, vienmēr tiek vesti uz šo vietu, tāpat arī pašvaldības viesi, kuri ierodas pieredzes apmaiņā. Patīkami, ka vēlāk daudzi šo dabas stūrīti iekļauj savā atpūtas brauciena maršrutā un paņem līdzi arī draugus,» pauž D. Šileika. Viņasprāt, cilvēki ar Veco ezeru pamatoti lepojas, jo apkaime ir klusa un mierīga, teritorija iekārtota pārdomāti un gaumīgi.

Pludmales nodrošinātās iespējas izmanto sportisko aktivitāšu cienītāji – regulāri norisinās volejbola turnīri, sacensības ugunsdzēsības sportā; interesenti var apgūt prasmi supot jeb darboties ar airdēli. Vecais ezers ir arī viens no skolēnu pārgājienu galamērķiem, to izmanto dažādu nometņu rīkotāji. Jau otro vasaru teritorijā atrodas uzkodu un atspirdzinošu dzērienu kiosks «Eu, Ru-dais!». «Bauskas Dzīves» aptaujātie atpūtnieki vēlētos, lai mazā kafejnīca peldsezonas laikā būtu atvērta katru dienu.

Demolētāji rimušies

«Pirmajos gados pludmales inventāru nesaudzēja demolētāji, taču, kad ierīkoja videonovērošanas kameras, nekārtību radītāji rimās. Pašlaik šad tad kāds ar auto «uzgriež saulīti», lai gan Vecā ezera teritorijā satiksmes dalībnieku darbības regulē ceļa zīme «Dzīvojamā zona». Novērošanas kameras palīdz sekot līdzi drošībai, tiklīdz ir kāds signāls par pārkāpumiem, pašvaldības sabiedriskās kārtības nodaļas darbinieki var pieslēgties šai zonai un pārliecināties, vai tiek ievēroti noteikumi,» skaidro G. Kalniņš.

Attīstot infrastruktūru pie Vecā ezera, izveidota rekreācijas zona, kas nodrošina un dažādo atpūtas iespējas, uzlabo dzīves kvalitāti Vecumnieku pagastā. Veiksmīgais projekts palīdzējis radināt ļaudis pie skaistā un mainījis sabiedrības domāšanu, jo postītāju kļuvis krietni mazāk; cilvēki novērtē atpūtas iespējas pie dabas un cenšas izveidoto saudzēt un saglabāt.



Viss potenciāls vēl nav novērtēts

Māris Grīnvalds, uzņēmējs no Stelpes pagasta, supošanas jeb airēšanas uz dēļa instruktors:

– Šī ir teicama un ļoti kvalitatīvi iekārtota atpūtas vieta, taču, manuprāt, pludmales potenciāls vēl nav tā īsti apjausts un novērtēts. Veco ezeru iecienījuši regulārie apmeklētāji, kuriem būšana pie dabas ir ieradums, taču peldvietas izmantotāju varētu būt krietni vairāk. Iespējams, tā par maz tiek daudzināta. Varbūt arī es grēkoju savas uzņēmējdarbības popularizēšanā, jo lieliski pildu instruktora pienākumus, bet esmu slikts pakalpojuma reklamētājs un pārdevējs.

Uzņēmējdarbību Vecā ezera pludmalē veicu jau ceturto gadu, tāpēc varu novērtēt, kā mainījies sabiedrības skatījums uz supošanu. Šī ir nodarbe, ko var apgūt gan bērni, gan pieaugušie, kopā mācīties un darīt lieliski sokas arī vecvecākiem un mazbērniem, jo, iesaistoties vienā notikumā dažādām paaudzēm, vienam otru ir vieglāk atbalstīt. Pakalpojumu bieži vien izmanto cilvēki, kuriem saturīgā atpūta ieteikta tieši šo vērtību dēļ.

Supošana un atpūtas baudīšana saista ļaudis no dažādām debespusēm. Ir klienti arī no Rīgas, kurus Vecais ezers vilina tāpēc, ka te ir lieliska un krietni tukšāka pludmale nekā galvaspilsētā.

Ir patīkami strādāt vietā, kur ir ērti, pārskatāmi un droši, kur iespējams uzturēt draudzīgas attiecības ar peldētājiem. Paldies Vecumnieku novada domei, kas rūpējas par drošību un regulāri apseko pludmali.



VIEDOKĻI

Vecumnieku iedzīvotāja:
«Ja ir labs laiks, pludmali apmeklēju gan brīvdienās, gan darbdienu vakaros. Mana mīļākā vieta ir šis zāles laukumiņš pie paša ūdens, kur vienmēr cenšos iekārtoties. Cilvēkiem te patīk, vienmēr sastopu daudz vietējo. Mēdzu aizstaigāt arī līdz Jaunajam ezeram, bet tas ir sekls, turklāt pamats ir mīksts; te gultne labāka.»

Māris no Stelpes pagasta: «Vecais ezers ir perfekta vieta, ko apmeklēt kopā ar bērniem. Ļoti lēzens krasts, plata pludmale, rotaļlaukums, trīs teicami volejbola laukumi, autostāvvieta, labierīcības, plaša zaļā zona ar piknika un izskraidīšanās iespējām. Izbaudu katru reizi, kad turp dodos kopā ar ģimeni.»

Sarmīte no Bauskas:
«Vecumnieku ezera pludmale – tas man bija pārsteigums, pirmo reizi šo vietu apmeklējot pirms četriem gadiem. Te ir padomāts par cilvēkiem – pieejamas pārģērbšanās kabīnes, galdiņi un soliņi, viss tīrs un sakopts, var izlaisties gan saulītē, gan atrast pavēni zem bērziem. Te ir daudz labāk nekā Jūrmalā. Patīkama un latviska vide, skaista atpūtas vieta.»

Ģimene no Iecavas:
«Mēs kopā ar bērniem šurp braucam visai bieži, jo Iecavā nav, kur peldēties.»


UZZIŅAI

Vecais ezers ir pirmā mākslīgi radītā ūdenskrātuve ar slūžu regulatoru Vecumnieku pagastā, kas izveidota 1975. gadā, aizsprostojot Taļķes upi. Ezers aizņem 13 ha lielu platību un kalpo kā ūdenskrātuve otrai mākslīgi radītajai ūdenstilpei – Jaunajam ezeram, kas ekspluatācijā nodots 1978. gadā.

Projekta «Vecumnieku pagasta Vecā ezera teritorijas labiekārtošana» realizācija tika uzsākta 2009. gada 11. martā, kad parakstīts līgums ar Lauku atbalsta dienestu; objekts nodots ekspluatācijā 2010. gada 11. jūnijā.

Projekta kopējās izmaksas ir 182 635 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums – 90% no šīs summas, Vecumnieku novada domes līdzekļi – 10%. Tehnisko projektu izstrādāja SIA «Ainavists», būvdarbus veica SIA «Šons».