BauskasDzive.lv ARHĪVS

Veselīgi, gardi un acīm tīkami

Santa Sinka

2019. gada 2. augusts 00:00

70
Veselīgi, gardi un acīm tīkami

Pluss: ātri un vienkārši pagatavojami ēdieni ikdienā.

Arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta uzturā lietotajai pārtikai. Tā nav modes lieta, bet gan dzīvesveids un rūpes par savu un ģimenes veselību.

Veselīgas maltītes ir arī Liepas muižas vadītājas Aigas Tiļčikas ikdiena un aizraušanās. Aigai ir divas kaislības – regulāri treniņi sporta zālē un dabā, kā arī veselīgs un sabalansēts uzturs neatkarīgi no tā, vai ir parasta darbdiena, viesības vai ceļojums. Kā saka pati Aiga, no vieniem un tiem pašiem produktiem iespējams pagatavot ko veselīgu, gardu un acīm tīkamu. «Cilvēks jau vispirms «ēd ar acīm», tāpēc man svarīgi, lai brokastis, pusdienas, vakariņas un našķi ir ne tikai garšīgi, bet arī skaisti,» saka enerģiskā Aiga. Laikraksta lasītājiem viņa atklāj daļu no tā, ko lieto uzturā viņas ģimene.


Biezpiena kēksiņi jeb sacepums

Sastāvdaļas:
0,5% biezpiens, olas baltums, pāris karošu mandeļu vai pašas samaltu auzu pārslu miltu, cepamais pulveris.

Pagatavošana:
sastāvdaļas samaisa, gatavo masu uz kādu brīdi novieto ledusskapī. Cep 180 grādos aptuveni
10 – 13 minūtes, atkarīgs no mīklas daudzuma formiņā.


Brokastu enerģijas «bomba» jeb veselīgs pašgatavots našķis

Sastāvdaļas:
dateles bez kauliņiem, riekstu maisījums, auzu pārslas vai rīsu galetes, karote medus.

Pagatavošana:
riekstus un dateles sablenderē. Kad iegūta vēlamā konsistence, pievieno pārējās sastāvdaļas. Visu ar rokām mīca, līdz sastāvdaļas sajaukušās. No gatavās masas uz cepamā papīra veido vēlamo formu.


Auzu pārslu gardums

Sastāvdaļas:
50 g auzu pārslu, viens vai divi olu baltumi, ogas, zemesrieksti (var apgrauzdēt cepeškrāsnī), 100 g Indijas riekstu, stēvija, var pievienot pāris karošu medus.

Pagatavošana:
visas sastāvdaļas sablenderē, līdz veidojas viendabīga masa. To smērē uz rīsu galetes un dekorē ar ogām.


Upeņu saldējums

Sastāvdaļas:
saldētas upenes, 0,5% biezpiens, stēvija, 0,5% piens vai Smiltenes «Piena spēks» bez piedevām.

Pagatavošana:
visas sastāvdaļas sablenderē, pēc vajadzības pielej pienu. Viss atkarīgs, ko vēlas iegūt, – smūtiju vai biezu saldējumu. Dekorē ar ogām un riekstiem. Garšo dievīgi.


Uzkodas

Sastāvdaļas:
batāte jeb saldais kartupelis, 0,5% biezpiens, mazliet 0,5% piena, dekorēšanai garneles un zaļumi.

Pagatavošana:
cepeškrāsnī cep kartupeļu šķēles. Vienlaikus gatavo biezpiena krēmu, šoreiz bez salduma. Sablenderē biezpienu, var pievienot arī dilles un garšvielas. Gatavo masu kārto uz izceptām un atdzesētām kartupeļu šķēlītēm. Dekorē ar garnelēm un zaļumiem.