BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gūst pieredzi, veicina konkurenci un izklaidējas

Gūst pieredzi, veicina konkurenci un izklaidējas

Sporta dzīves entuziasti meklē kontaktus Lietuvā.

Spēcīga konkurence, interesantas sacensības, iespēja apmeklēt savdabīgus tūrisma objektus un lētāki pasākumi – ir daudz faktoru, kas ar katru gadu Bauskas puses iedzīvotājiem raisa aizvien ciešāku un ciešāku sadarbību ar Latvijas robežai tuvajiem Lietuvas reģioniem.

Vairāku sporta veidu pārstāvji dodas uz sportiskiem pasākumiem Lietuvā – visaktīvākie ir Bauskas  invalīdu sporta biedrības dalībnieki, tad jāmin ūdensmotosporta pārstāvji un šautriņu metēji. Šoreiz sacensībās piedalījās arī Bauskas dambretisti. Sadarbībā viņi rod ne tikai sportiskas veiksmes, bet arī atlicina laiku izklaidei.

Pagājušajā gadā ielu basketbola turnīros Bauskā startēja arī jauno lietuviešu basketbola vienības. Ļoti aktīvi šautriņu metēju sacensībās Bauskā un Vecumniekos turpina piedalīties Lietuvas pārstāvji, turklāt pie mums atbrauc ļoti daudzi no pašiem spēcīgākajiem šī sporta veida līderiem Lietuvā, šādā veidā veicinot sacensību intrigu un konkurenci gan Bauskas, gan Vecumnieku novadā rīkotajos turnīros.

Latvijas ātrumlaivu piloti šogad piedalījās Baltijas kausa izcīņā, kas notika Kupišķu pilsētā. Savukārt F2 ātrumlaivas pilots no Codes pagasta Uvis Slakteris šogad kaimiņvalstī ir biežāks viesis, jo pasaules čempionātā divi posmi notiek Lietuvā, – vienu jau aizvadīja Kauņā, otrs notiks Lietuvas pilsētā Zarasos.

ISRB «Bauska» sadarbība ar kaimiņiem
Ļoti centīgi sacensību apmeklētāji Lietuvā ir Bauskas novada invalīdu sporta un rehabilitācijas biedrības (ISRB) «Bauska» dalībnieki, kurus regulāri turp aicina invalīdu sporta pārstāvji no Lietuvas. Mūsējie savukārt viņus aicina uz savām sacensībām, un viesi atbild ar tādu pašu laipnību.

ISRB «Bauska» valdes priekšsēdētāja Maira Kalada atzīst, ka parasti gandrīz visu dienu aizņem sacensības un apmeklēt kādus tūrisma objektus vai ko citu interesantu ne vienmēr sanāk. «No sacensībām Šauļos mājās bijām tikai pēc astoņiem vakarā,» atceras M. Kalada. Tomēr pagājušajā nedēļā biedrības sportisti pirmo reizi aicināti viesos uz Pakroju, un tur organizatori ciemiņus aizveduši uz Pakrojas muižas ziedu festivālu. Tas bijis ļoti patīkams pārsteigums sporta spēļu dalībniekiem. Neformālo sadarbību ar draugiem Lietuvā M. Kalada vērtē ļoti pozitīvi.

Savukārt jau 27. jūlijā ISRB «Bauska» organizēs invalīdu sporta spēles savās mājās, un šajās sacensībās, visdrīzāk, arī redzēsim kādu no Lietuvas pārstāvjiem.

Atrod partnerus
Invalīdu sporta pārstāvji jau ilgā-ku laiku sadarbojas ar Lietuvas pašvaldībām, savukārt dambretisti tādu nopietnu sadarbību veido tikai otro gadu. Ideja par nepieciešamību spēlēt Lietuvā radās ar vēlmi atrast spēcīgus un interesantus turnīrus Bauskas novada Bērnu un jaunatnes sporta skolas dambretistiem, kam nepieciešama izaugsme un attiecīgi iespēja sacensties ar spēcīgiem pretiniekiem. Pirmā sadarbība bija rasta ar Dobeles dambretistu palīdzī-bu – viņi jau vairākus gadus aicina pie sevis Šauļu sportistus, kurus trenē Sandra Laurutiene. Viņas audzēkņi ir labāko dambretistu vidū Lietuvā.

Otrs sadarbības virziens izveidojies ar Kupišķu pilsētas dambretes treneri Viktoru Nagli, un pagājušajā gadā Bauskā notika pirmie turnīri ar Lietuvas jauno dambretistu līdzdalību. Savukārt šī gada pavasarī Lieldienu kausa izcīņā dambretē piedalījās jau apmēram 20 viesu no Lietuvas.

Tāpat kā invalīdu sportā, arī dambretē lietuvieši aicina uz turnīriem pie sevis. Pagaidām baušķenieki tikai pēta un mēģina saprast – kas notiek Lietuvas dambretē? Tiesa, jau pirmās sacensības lietuviešiem lika mainīt attieksmi pret baušķeniekiem. Pirms pirmā turnīra tuvējā pierobežas pilsētā Pasvalē latviešus vērtēja diezgan rezervēti, bet Bauskas novada dambretes līderi ātri visu salika pa vietām. Jānis Štāls Pasvales turnīrā uzvarēja, bet Keita Enija Platā, kas tobrīd vēl spēlēja U10 grupā, «pakūra uguntiņu» visiem interesentiem –  neizšķirts ar bijušo Lietuvas čempionu. Beigās sestā vieta turnīra kopvērtējumā un pirmā starp dāmām. Ja jaunā sportiste neierodas uz kādu no Lietuvas turnīriem, tad kungi ar sirmām galvām piesardzīgi pārjautā: «Vai tiešām Keita šoreiz nebūs?!»

Aizraujošais ciems
Pēdējais turnīrs dambretistiem bija Naisiai ciemā pie Šauļiem. Sacensības bija tikai viena sastāvdaļa no liela festivāla, kurš noslēdzās svētdien, 14. jūlijā, ar sporta dienas pasākumiem. Vislielākais pārsteigums bija ciema parks, kurā notika svētki.

Iedzīvotāju skaits ciemā, kas ir Naisiai pagasta centrs, ir nedaudz vairāk kā pieci simti, bet par parku viņus var tikai apskaust. Tā teritorijā ir karuselis, speciālas apstādījumu vietas, dzīvnieku skulptūras, vingrošanas iekārtas un trenažieri, bērnu laukums, kā arī basketbola sporta halle. Tomēr interesantākais veidojums ir lielais amfiteātris, kuru ierīkojuši, kad rakuši parka teritorijā divus lielus dīķus. Viena puse amfiteātrim ir zemāka, otra augstāka, no tās paveras skats uz visu ciemu.

Savukārt festivāls visai ģimenei «Naisiu vasara» notika jau desmito reizi. Kā pastāstīja vietējie lietuvieši, aktīvākā pasākuma diena ir sestdiena, kad uz festivālu ierodas vairāk nekā seši tūkstoši apmeklētāju. Pagasta vadība publicē speciālu informatīvo izdevumu. Festivāla laikā pasākumi notiek dažādās vietās – uz lielās skatuves uzstājas mūzikas grupas, citā vietā notiek teātra izrādes un lekcijas, savukārt amfiteātrī «Baltu arēnā» ir teātris, notiek koncerti un cirka izrādes bērniem. Turpat blakus ir izglītojošas darbnīcas, kur var apgūt dažādas prasmes. Svētdien notika skriešana, dambrete, šahs, dažāda veida stafetes, tai skaitā arī spēka stafetes, kas apvieno svara stieņa celšanu, lēkšanu, svarbumbas celšanu, atspiešanos un citus spēka elementus.

«Bija vērts braukt. Ciems ļoti patika – gan zvēru skulptūras, gan viss pārējais. Apkārtne ir ļoti skaista – visu nepaguvām izstaigāt. Pēc sacensībām šoreiz apmeklējām arī Krusta kalnu pie Šauļiem, – to ir vērts apskatīt ikvienam,» par piedzīvoto stāsta Lolita Zeltiņa, jaunā dambretista Renāra Staškevica mamma. Turklāt festivāls bērniem bija salīdzinoši lētāks nekā mūspusē rīkotie – burbuļvafeles saldējums, piemēram, Lietuvā maksā no trīs līdz četriem eiro, kamēr pie mums – piecus eiro. Lētāki bija arī citi našķi, dzērieni un ēdieni. Piedāvājums plašāks nekā mūspusē. Piepūšamās atrakcijas bērniem lēkāšanai vien bija vismaz septiņu veidu.


SADARBĪBAS MOTIVĀCIJA

Aptaujātie sportisti un organizatori nosauc vairākus iemeslus, kāpēc ir vērts sadarboties ar Lietuvas sporta organizatoriem:
Sacensības atrodas salīdzinoši netālu –  vienas līdz divu stundu brauciena attālumā, reti kad tālāk.

Spēcīga konkurence, kas rada izaugsmi mūsu sportistiem.

Citāda veida sacensības, kas arī nepieciešamas treniņu procesā.

Plašāks un lielāks dalībnieku skaits.

Pieredzei iespēja iepazīt citas pilsētas un sporta bāzes.

Ja paliek laiks, var apmeklēt tūrisma objektus un iepazīt kaimiņu valsts kultūru.



20190621-0150-maf-logo.jpg

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem