BauskasDzive.lv ARHĪVS

VIDEO: «Bauskas Dzīve» ekspedīcijā Mūsas ūdeņos Lietuvā un Bauskas novadā

VIDEO: «Bauskas Dzīve» ekspedīcijā Mūsas ūdeņos Lietuvā un Bauskas novadā

Laikraksts «Bauskas Dzīve» īsteno projektu, pētot dzīves kvalitāti Bauskas un apkaimes novados, un mēs pievēršamies arī ūdens kvalitātei upēs, ezeros.

«Bauskas Dzīves» uzmanību piesaistīja Mūsā atklātā paaugstinātā pretsāpju un pretiekaisuma medikamentu vielu koncentrācija. Baltijas jūras valstu pētniecības iestāžu zinātnieku projektā «No farmaceitiskajām vielām tīri ūdeņi» šopavasar paraugus ņemot Mūsā pie Lietuvas robežas fiksēta pārmērīga diklofenaka koncentrācija 4,5 reizes pārsniedzot pieļauto normu – 10 nanogramus uz litru.

Lai aina būtu objektīvāka, Mūsā ūdens būtu jāanalizē vairākās vietās gan Latvijas, gan Lietuvas teritorijā un atkārtoti. Pašvaldības šādas analīzes, kurās izmeklētu medikamentu klātbūtni, nepasūta un neapmaksā. Tālab „Bauskas Dzīve” sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu «BIOR», ievērojot zinātnieku instrukcijas, 3. jūlijā ņēma Mūsā ūdens paraugus, apaugumus no akmeņiem un vāca upju gliemenes.

Devāmies īstā ekspedīcijā – materiāls laboratoriskajiem izmeklējumiem tika vākts upē trijās vietās: Lietuvā, Pasvalē aiz attīrīšanas iekārtām, Latvijas – Lietuvas pierobežā un Bauskā aiz attīrīšanas iekārtām.

Pēc dienas darba iegūto materiālu nodevām «BIOR», analīžu rezultāti gan jūlijā vēl varētu nebūt, gaidīsim tos ar nepacietību un darīsim zināmus «Bauskas Dzīves» lasītājiem, Bauskas apkaimes iedzīvotājiem. Žurnālisti un redakcijas darbinieki ieguva ne tikai analīžu materiālu un materiālu publikācijām, bet arī atziņu, ka zinātnisko pētījumu veikšanas darbs ir smags – skrapstīt apaugumu no akmentiņiem, meklēt gliemenes, no kurām labi ja katra sestā ir pilna, brist pa meldriem, ūdenszālēm un krastu brikšņiem, mirkt ūdenī – tas nav viegli.


Kāda jūlijā bijusi medikamentu atliekvielu koncentrācija Mūsā, informēsim gan portāla, gan laikraksta lasītājus, tiklīdz tiks saņemti analīžu rezultāti.