Vai nu perfekti, vai – nekā

Aizraušanās. Baušķeniece Maija Rudzroga atzīst, ka hobiju nevajagot pārvērst par darbu.
Divdesmit deviņus gadus vecā baušķeniece Maija Rudzroga no pagājušās vasaras nopietni aizrāvusies ar ēst gatavošanu, sevišķi saldajiem ēdieniem. «Manuprāt, mūsdienās mājās gatavošana ir ļoti aizmirsta lieta, jo cilvēkiem ir ērtāk aiziet kaut kur citur ieturēt maltīti. Ēst gatavošana mani interesē jau ļoti sen, Vērša horoskopa zīmē dzimušajiem cilvēkiem tā esot viena no galvenajām nodarbēm,» smej Maija.
Cilvēks orķestris
Viņa pabeigusi Bauskas 1. vidusskolu, ieguvusi bakalaura grādu politoloģijā un pašlaik studē biznesa vadību maģistrantūrā. Kad sākusi studēt augstskolā, paralēli mācībām arī strādājusi. Sākumā darbojusies dažādos veikalos par pārdevēju, vēlāk bijusi vadītāja vietniece, bet nu jau pati trešo gadu vada veikalu.
«Ikdiena lielākoties paiet darbā. Vadītājs ir cilvēks orķestris – jādara viss iespējamais, sākot ar darbinieku pieņemšanu darbā, beidzot ar printera labošanu, ja tas nepieciešams, jāmotivē cilvēki, jāstrādā ar viņiem, ar preci, jābūt labām organizatoriskām prasmēm, jāatrisina jebkura situācija, kas gadās. Šajā amatā man patīk tas, ka tu pats vari daudz ko noteikt. Tev tiek iedoti instrumenti, uzdevums, kas jāizpilda, bet nepasaka, kā to izdarīt. Un tieši tas man patīk – pārbaudījumi. Ir divi varianti – vai nu tu to izdarīsi, vai ne. Visgrūtāk ir strādāt tādā darbā, kurā tu nevari izpausties, bet zini, ka vari daudz vairāk,» atklāj baušķeniece.
Sava veida meditācija
«Katram cilvēkam ir sava nodarbe. Tad, kad saproti, ka tev tas patīk un riktīgi sanāk, tad arī ar to aizraujies. Runājot par ēst gatavošanu, es spēju savā galvā «salikt kopā» dažādas garšas un zināt, kā tas viss garšos beigās kopā. Kādreiz biju iedomājusies, ka tā ir visiem ļaudīm,» stāsta Maija.
Saldos ēdienus sākusi cītīgāk gatavot pērn vasarā. Viss sācies ar drumstalu plātsmaizēm un kūkām, līdz nonākusi pie «cup cake» kūciņām jeb kēksiņiem. Atšķirība ir tāda, ka tās ir maza izmēra tējas kūciņas, kuras tiek ceptas speciālos papīra trauciņos.
«Kā tas viss notiek? Sameklēju pamatrecepti, salasos kādas vairākas, līdz salieku visu kopā, šo to izdomāju un pielieku pati klāt. Drumstalu kūkas recepti es izdomāju. Vienreiz internetā ieraudzīju skaistus kēksiņu noformējumus, tieši tas mani piesaistīja. Vēlējos pati kaut ko tādu izmēģināt, jo parastie kēksiņi nav nekas īpašs, tāpēc esmu veikusi dažādus uzlabojumus, kamēr nonācu līdz divu veidu kēksiņiem (šokolādes un vaniļas), ko taisu, bet īsti savu recepti nevēlos atklāt. Drīz plānoju izdomāt vēl dažus «cup cake» veidus. Vados pēc tā – vai nu ir ideāli, vai nav nekas. Nezinu, vai man vairāk patīk gatavot vai dekorēt. Gatavošana ir mana meditācija,» atzīst M. Rudzroga.
Iedvesmo pareizie cilvēki blakus
Maijai mīļākais ēdiens ir pasta (miltu izstrādājumi, makaroni), un ļoti pie sirds iet saldumi. Kā pati atzīst, mājās gribētos vairāk taisīt karbonādes, ceptus kartupeļus, lazanjas, bet pārsvarā abi ar dzīvesbiedru pieturoties pie veselīgas ēdienkartes – rīsi, lasis, vistas fileja, pilngraudu produkti utt. Nākotnē baušķeniece neredz sevi pavāra lomā, jo pētījumos esot pierādīts – ja savu hobiju pārvērš par darbu, tas vairs nav tas, diezgan ātri var «izdegt». Smadzenes sāk to uztvert citādāk – tu to dari piespiedu kārtā un domā tikai par brīdi, kad ātrāk varēsi atpūsties un padarīt citas lietas. Nākotnes sapnis būtu vadīt un izveidot savu kafejnīcu gan ar saldajiem, gan sāļajiem ēdieniem, klāt vēl interesantu «piesitienu», lai tas atšķirtos no citiem ēdināšanas uzņēmumiem.
Pašlaik citiem vaļaspriekiem laika nesanākot, bet kādreiz aizrāvusies ar šūšanu, kādu laiku veidojusi bēbīšu kurpītes un apģērbu. Iepatikusies arī portretu zīmēšana. «Citreiz uznāk, ka gribas kaut ko ļoti izdarīt. Šuvu ilgi, kamēr man sāka prasīt «mistiskas» lietas, ko nemaz nemācēju uzšūt. Gribēju pamēģināt zīmēt, izdarīju to, un sanāca arī tīri labi, tomēr, ja tev tas jāsāk jau darīt piespiedu kārtā, tad interese mazinās. Kopumā sevi varu raksturot kā radošu personību.»
Maiju spēj iedvesmot konkrētas lietas – viņas mīļdzīvnieciņš suns Rokijs un tikšanās ar draudzenēm. Ir vajadzīgi pareizie cilvēki blakus, lai atjaunotu spēkus un enerģiju. Ļoti labi spriedzi pēc darba spēj noņemt arī sporta zāles apmeklējums – gan pašsajūta labāka, gan veselībai nenāk par ļaunu.
MAIJAS IETEIKTĀS RECEPTES
Biezpiena sieriņi
500 g vājpiena biezpiena izberž caur sietu, pievieno 3 ēdamkarotes mīksta sviesta, 8 ēdamkarotes pūdercukura un 2 ēdamkarotes vaniļas cukura iesijā caur sietu, visu sajauc. Divas saujas mazu šokolādes gabaliņu vai sarīvētu šokolādi un 4 saujas kokosriekstu skaidiņu iejauc biezpiena masā, veido, kādas formiņas vēlas. Šoreiz klasiskas garenas, liek uz 10 minūtēm saldētavā. Tikmēr 200 g šokolādes izkausē ūdens peldē kopā ar 70 g sviesta. Izņem biezpiena sieriņus no saldētavas, katru mērc šokolādē no visām pusēm un liek uz cepamā papīra. Rotā ar ogām, liek ledusskapī, lai šokolāde mazliet sacietētu, pēc 30 minūtēm gatavi ēšanai. Var pasniegt ar sablendētu zemeņu mērcīti.
Drumstalu kūciņa jeb rabarberu pīrāgs
26 cm diametra formai; 200 g mīksta sviesta samīca ar glāzi cukura, pakāpeniski pievieno pa saujai miltu, kamēr izveidojas drumstalas, diezgan rupjas, lai arī gana mitras. Pusi no drumstalām klāj veidnē un izlīdzina, pieplacina pa visu apakšu un formas malām. Glāzi ievārījuma sajauc ar ēdamkaroti kartupeļu cietes un ieklāj veidnē, virsū liek šķēlītēs sagrieztus 3 vidēja lieluma rabarberus.
300 ml skābā krējuma sajauc ar 2 olām, 2 ēdamkarotēm miltu, mazliet kanēļa un pusi glāzes cukura, pārlej rabarberus. Virsū kārto otru pusi drumstalu, cep 200 grādos 40 minūtes, ēd, kad pilnībā atdzisusi.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»