Ar Zemgales garšas meklējumiem un deju lieluzvedumu nosvin Ribbes dzirnavu 150 gadus Ceraukstes pusē

Ribbes dzirnavu 150 gadu jubileja Bauskas novada Ceraukstes pagastā, atpūtas kompleksā „Rožmalas”, 6. jūlijā nosvinēta ar ļoti daudzveidīgu, piepildītu programmu visas dienas garumā.
Svinības sākās jau rīta pusē ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotā projekta “Novada garšas” pasākumu “Nogaršo Latviju Zemgalē!”, ko vadīja aktieris Normunds Laizāns, un izskanēja vēlā vakara stundā ar deju lieluzvedumu „Saule rudzu laukā”.
Svētkus ieskandināja folkloras kopa “Vecsaule”. Sanākušos uzrunāja un sveica LLKC valdes priekšsēdētājs ceraukstietis Mārtiņš Cimermanis, kā arī „Rožmalu” īpašnieku pārstāve Maira Dzelzkalēja-Burmistre.
Šefpavārs Ingmārs Ladigs atklāja savu Zemgales garšu un meistarklasē klātesošo degustēšanai uzbūra trīs ēdienus: kūpināta siera uzkodu, pārlietu ar īpaši gatavotu rupjmaizes mērci; kailgraudu miežu un kartupeļu grūdeni ar cūkgaļas cauraudzīti, pārlietu ar siera mērci un saldēdienā – biezpiena desertu ar ogām, vārītu krēmu, rupjo rīvmaizi.
Dienas gaitā bija vēl vairākas meistarklases – varēja apgūt maizes cepšanu mājas apstākļos, virteņu gatavošanu, dārzeņu plācenīšu taisīšanu, maizes zupas gatavošanu. Zemgales garšas meklējumos meistarklasēs vadmotīvs visos ēdienos bija – graudi, milti, maize.
Līdztekus visām aktivitātēm norisinājās “Tautas garšas” konkurss, kurā apmeklētāji ar žetoniem balsoja par sev tīkamāko Zemgales ražotāja garšu, izvēloties no tiem, kas sestdien bija no Zemgales novadiem sabraukuši „Rožmalās” ar saviem ražojumu stendiem. Šī konkursa uzvarētāji saņēma iespēju bez maksas piedalīties “Novada garšas” noslēguma pasākumā Hanzas peronā Rīgā, kas notiks 27.- 28.septembrī.
Vēl sestdien pie Ribbes dzirnavām noritēja pavāru konkurss, kurā piedalījās trīs komandas – „Rožmalu” restorāna meistari Reinis Krūmiņš un Sintija Aleizāne; SIA „Sēdnīca” pavāres no Vecumniekiem Linda Daga un Eva Heniņa; Bārbeles zēnu skolas pārstāves Līga Grāve un Ilona Blūma. Visiem bija uzdevums no dotajiem produktiem pagatavot skolas pusdienas 1. – 4. klašu bērniem. Žūrijā bija arī Vecumnieku vidusskolas 2. klases skolniece Daniela Drevinska, kura skaidri zināja, kas viņai un līdzaudžiem garšo, – makaroni ar maltās gaļas mērci. Balvas saņēma visi, katrai komandai bija savi plusi un savas sīkas ķibelītes.
Svētku dienas izskaņā skatītājus patiesi priecēja brīnišķīgais deju lieluzvedums „Saule rudzu laukā”. Visu paaudžu dejotāji no Zemgales novadiem, skanot latvisko lauku dzīvesziņai un dzīves ritumam atbilstīgiem tekstiem un mūzikai, izpildīja jau daudzos deju svētkos iemīļotas dejas. Bija tematiski precīzi, emocionāli pārliecinoši.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»