Sirdslieta, kas uzlabo dzīves garšu

Kristaps Ozols ražo barbekjū mērces un garšvielas.
Baušķenieks Kristaps Ozols nesen izveidojis zīmolu «Oak’a BBQ», kas piedāvā barbekjū (BBQ) mērces un garš-vielu maisījumus. Produkti top Rundāles novada Lepšās. Kristaps kopš pagājušā gada veiksmīgi vada uzņēmumu, viņam ir divi burvīgi bērni un jauka sieva.
Jāizvēlas viens ceļš
Jaunais uzņēmējs absolvējis Bauskas pilsētas pamatskolu un Āgens-kalna Valsts ģimnāziju, pēc tam Rīgas Tehniskajā universitātē izmācījies par ekonomistu. Darba gaitas sācis, uzņemoties veikala vadītāja pienākumus, bet ātri vien sapratis, ka šī nav viņa joma.
«Lai kļūtu par ēdienu mīlošu cilvēku, tādam ir jāpiedzimst, bet īstais talants pamostas, iespējams, ne uzreiz, bet kaut kādā dzīves posmā. Mana sirdslieta pie manis «atnāca», kad man bija, šķiet, 26 gadi, lai gan jau sen mani interesēja dūmi, grils un viss, kas ar to saistīts. Tad es sāku ļoti daudz lasīt, pats gatavoju un sapratu, ka neko citu īsti nevēlos darīt. Ēdināšanas nozare ir plaša, katram vajadzētu izvēlēties, ko apgūt padziļināti. Manuprāt, viens cilvēks nevar gatavot suši, picas, karbonādes utt. Ir jāizvēlas konkrēts virziens. Lai saprastu, kas ir ēdināšanas nozare, mana pirmā «skola» bija kafejnīcas atvēršana Bauskā,» stāsta jaunais uzņēmējs.
Daudziem ir zināms, ka īsts BBQ nāk no Amerikas, Teksasas štata. Kristaps internetā atradis 50 labākos Teksasas BBQ restorānus un uzrunājis katru no tiem, jo vēlējies pats saprast, kas tas ir, un praktizēties kādā uzņēmumā. 2018. gada sākumā viņš devās uz Teksasas pilsētu Longvjū, konkrētāk – «Bodacious BBQ». Tur baušķenieks mācījies kūpināt, sapratis, kāpēc to dara un kas tas vispār ir. Zinības ierādījis 80 gadu vecs vīrs, kurš ar BBQ nodarbojas jau 60 gadu un kuram pieder 25 BBQ restorāni. Tur ik nedēļu piegādātas vairākas tonnas gaļas. Mēnesi jaunais entuziasts strādājis par palīgu, pēc tam divus mēnešus vadījis virtuvi.
Kūpina līdz 28 stundām
Tas ir smags darbs no agra rīta līdz vakaram. Ja tā ir sirdslieta, darbs nebiedē, atzīst Kristaps. «Tas mani pilnībā pārņēma, sapratu, ko pats vēlos darīt. Atgriežoties apskatīju dažu Eiropas valstu populārākos BBQ restorānus un citas vietas, taču varu apgalvot, ka «Bodacious BBQ» ir vislabākā BBQ gatavošanas vieta. Neko līdzīgu tur piedāvātajam nebiju iepriekš ēdis. Manā uztverē BBQ nozīmē grilēt, kūpināt, tam ir dažādi virzieni. Īsts BBQ nav tikai vienkārši grilēts šašliks. Gaļu gatavojam no divām līdz 28 stundām, tas ir sarežģīts process, kas nenotiek elektriskajā plītī vai cepeškrāsnī; ir vajadzīga malka. Jāzina, kā strādāt ar kūpinātavu, kas ir četrus metrus gara un divus metrus plata, jo visur klāt tiek gaiss, mainās temperatūra,» stāsta meistars.
Jaunais uzņēmējs, atbraucot no Teksasas, domājis, ar ko sākt, bet šis jautājums aizņēmis tikai vienu dienu. Sapratis, ka viena no BBQ galvenajām sastāvdaļām ir mērce. Cilvēki ir pieraduši uzturā lietot kečupu, kas, pēc baušķenieka domām, ir lieks produkts, jo ēdienam gandrīz neko nedod, citreiz pat pasliktina garšu. Ieejot veikalā, Kristaps konstatējis, ka trūkst Latvijā ražotu BBQ mērču, tad nu bijis skaidrs, ar ko sākt.
«Oak’a BBQ» sākumā piedāvāja sešas mērces un astoņus garš-vielu maisījumus. Tagad Lepšās top deviņas mērces. Katrā ir 22 – 35 sastāvdaļas. Pamatā ir tomātu pasta, brūnais cukurs, Vorčesteras mērce, soja, sāls, pipari, sīpoli un ķiploki. Mērces tiek bagātinātas ar ķimenēm un ingveru. Tās meistaro tā, lai noderētu ne tikai pie gaļas ēdieniem, bet arī sautējumiem, zupām, marinēšanai.
Plānā – BBQ festivāls
Latvijā «Oak’a BBQ» produkti ir aptuveni 30 restorānos un 60 veikalos. Preces tiek eksportētas arī uz 15 Lietuvas veikaliem, drīz tās pārdos arī Igaunijā. «Mēs daudz braukājam un rīkojam meistarklases, apmeklējam pilsētu svētkus, stāstām par mūsu produktiem, paši rakstām receptes, filmējam. Vārdu sakot, lēnām augam. Ceļš ir grūts, jo zīmols daudziem vēl nav zināms,» atklāj Kristaps.
Vēl esot virkne produktu, ko piedāvāt tirgū. Drīz preču klāstam tiks pievienotas piecu veidu glazūras un sinepes. Nākotnes mērķis ir radīt jaunus ēdienus, atvērt pašam savu BBQ restorānu, gaļas veikalu, kur piedāvās marinētu produkciju, sarīkot BBQ festivālu un īstenot projektu «BBQ skola». «Vajadzīgs laiks, lai cilvēki to saprastu un pieņemtu. Par pilnīgi aplamu uzskatu stereotipu, ka ziemā nevar grilēt. To var darīt jebkurā gadalaikā. Šis hobijs aizņem visu manu laiku. Ja ir kāds brīvs brīdis, esmu pie grila. Pašam vismīļākais gaļas ēdiens ir cūkgaļas ribiņas. Galvenais ir atrast to, kas patīk, mīlēt to, ko dari, tad arī dzīves garša būs citādāka. Nevajag ne no kā baidīties, jo iespēju ir daudz,» ir pārliecināts baušķenieks.
Uzņēmuma produkciju 29. jūnijā varēs iepazīt Rundāles pils Dārza svētkos. «Oak’a BBQ» ražojumus mūspusē var iegādāties veikalā «Elvi» Īslīces ielā 7 Bauskā un veikalā «Bauskas miestiņš un citi labumi». Interesenti laipni gaidīti arī ražotnē Lepšās.
KRISTAPA OZOLA RECEPTE
Cūkgaļas kakla karbonādes šašliks ar baziliku
2 kg cūkgaļas kakla karbonādes;
2 kg sīpolu;
2 tējkarotes kaltēta bazilika;
2 – 3 tējkarotes sāls;
malti pipari;
50 ml gāzēta ūdens (vislabāk «Boržomi»);
1 tējkarote malta kumina;
2 tējkarotes malta koriandra.
Gatavošana
1. Gaļu sagriež gabaliņos – tādos, lai būtu nedaudz par lielu, jo cepoties tie saraujas.
2. Nomizo sīpolus un sagriež ripiņās. Galvenais, lai sīpolu ir tikpat daudz, cik gaļas. Ieber lielā bļodā un liek klāt gaļu. Pievieno pārējās sastāvdaļas un kārtīgi samīca.
3. Atstāj marinēties vismaz trīs stundas, bet, ja uz nakti, – būs visgardāk.
4. Šašliku cep uz oglēm, kurām ķīmiskie aizdedzināšanas līdzekļi nav bijuši ne tuvumā. Īsto temperatūru var noteikt pēc skata – ogļu virspusi klāj balti sarmota pelnu kārtiņa, bet vietumis vēl izšaujas pa mazai liesmiņai.
5. Gaļu uzdur uz iesmiem. Cep to grozot, ja ogles sāk liesmot vairāk nekā vajag, tad gaļu tikai nedaudz pārvieto uz citu vietu, un uguns apdzisīs, nav vajadzības liet virsū ūdeni vai kādu citu šķidrumu, tas padara produktu bezgaršīgu. Svarīgi, lai gaļa nepārcepas un neizžūst, tai jābūt sulīgai – tādai, no kuras tek gaiši caurspīdīga sula.
6. Pie šāda šašlika iesaku «Oak’a BBQ» oriģinālo mērci vai «Oak’a BBQ» etiķa mērci – tās padarīs ēdienu vēl gardāku.
Lai labi garšo!
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»