Ļaujoties saldam valdzinājumam

Deserti, kas būs pa spēkam katrai saimniecei.
Jaunākās tendences ēdienu gatavošanā un noformēšanā visbiežāk varam novērot, ieturot maltīti kafejnīcā vai restorānā. Nereti ēdienkartē izlasīto ērti un vienkārši var pagatavot mājas apstākļos. Piemēram, viens no franču izcelsmes klasiskajiem saldajiem krēms brulē, ko piedāvā daudzi restorāni, būs pa spēkam katrai saimniecei, arī tām, kas ikdienā gatavo reti. Un kāpēc gan pirkt «Cielaviņu» veikalā, ja pašām ir iespēja izcept?! Aicinām ļauties saldam valdzinājumam, pie galda vienaldzīgo nebūs.
Rabarberu un piparmētru krēms
Sastāvdaļas:
400 ml piena;
200 ml saldā krējuma;
1 maza daļa vaniļas pāksts;
150 g rabarberu;
10 piparmētru lapiņas;
6 plāksnītes želatīna;
90 g cukura.
Pagatavošana
Katliņā lej pienu, saldu krējumu un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Pieliek klāt vaniļas pāksti, piparmētras un rabarberus, samaisa, uzliek katlam vāku un ļauj ievilkties 1 – 2 stundas.
Nokāš pienu un lej atpakaļ katlā. Sablendē rabarberus ar piparmētrām, izberž caur sietu bļodiņā. Uzbriedina želatīnu. Katlu ar piena maisījumu liek uz mazas liesmas, pieber cukuru un karsē, līdz cukurs izkusis. Nogriež liesmu, pieliek klāt želatīnu un samaisa, līdz tas izkūst. Pielej rabarberu biezeni, samaisa un salej mazos trauciņos. Liek ledusskapī, lai tie atdziest vismaz astoņas stundas. Pasniedz kā desertu.
Krēms brulē
Sastāvdaļas:
5 olu dzeltenumi;
5 ēdamkarotes cukura;
1 vaniļas pāksts;
500 ml saldā krējuma;
brūnais cukurs karamelizēšanai.
Pagatavošana
Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru, bet neputo. Saldo krējumu lej katliņā, pievieno vaniļas pāksts sēkliņas un liek karsēties. Kad sāk vārīties, iemaisa olu dzeltenumus, mazliet uzkarsē, noņem no uguns. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 120 grādiem. Masu lej trauciņos, aizpildot divas trešdaļas. Kārto dziļā cepamajā pannā, kurā lej ūdeni tik daudz, lai tas būtu trauciņam līdz pusei. Cep 40 minūtes, ļauj kārtīgi atdzist. Katru trauciņu pārber ar brūnā cukura kārtu un ar virtuves degli to izkausē, pēc tam sacietēs cukura karameles kārtiņa. Ja nav virtuves degļa, var izmantot cepeškrāsns grila režīmu, uzkarsējot to līdz 250 grādiem un uz dažām minūtēm ieliekot trauciņus tajā.
Dubultšokolādes «semifreddo»
«Semifreddo» nozīmē ‘pa pusei saldēts’, tāpēc, kad pasniedz, pārliecinās, lai tas ir pareizajā konsistencē. Vislabāk ēst pirmajā dienā, uzreiz, kā tikko sastindzis.
Sastāvdaļas:
4 olas, dzeltenumi un baltumi atdalīti;
170 g baltā cukura;
250 g saldā krējuma;
50 g melnās šokolādes, smalki sakapāta;
50 g baltās šokolādes, smalki sakapāta;
100 g grauzdētu lazdu riekstu, rupji sakapāti;
40 g mandeļu skaidiņu;
1 apelsīna miza, smalki sarīvēta.
Pagatavošana
Uz karstas pannas apgrauzdē mandeļu skaidiņas. Atdzesē. Bļodā sajauc abas sakapātās šokolādes, lazdu riekstus un atdzesētas mandeļu skaidiņas. Palielā bļodā ar mikseri vai putojamo slotiņu sakuļ olu dzeltenumus ar 100 g cukura, līdz tie ir gaisīgi. Ja kuļ ar roku, tad apmēram piecas minūtes. Noliek malā. Tīrā traukā sakuļ olbaltumus ar 40 g cukura un šķipsniņu sāls. Tiem jābūt stingriem, bet ne sausiem. Līdzko liekas, ka baltumi ir gana stingri, pārbauda tos, apgriežot bļodu otrādi. Ja olbaltums nekrīt ārā, tad tas ir gatavs. Svarīgi nepārkult, citādi «semifreddo» neizdosies. Labāk nedaudz par maz sakults nekā par daudz. Noliek bļodu malā. Un pēdējais – sakuļ saldo krējumu ar 30 g cukura, lai tas ir viegli stingrs. Kad viss sakults, tad pie dzeltenuma pievieno saldo krējumu un abas šokolādes. Pieber arī apelsīna mizu un visu samaisa. Tad iecilā olbaltumus, nemaisa pārlieku spēcīgi, bet tā, lai ir vienmērīga masa. Lej lēzenā traukā vai divos atsevišķos traukos, ko var aizvākot un likt saldētavā. Jo mazāk būs traukā, jo ātrāk tas sastings. Ļauj «semifreddo» sastingt kādu stundu, tad izņem ārā, apmaisa un liek stingt atkal, līdz gatavs. Kad ēd, sajūtai ir jābūt tādai, it kā tas ir viegli pakusis.
Mini «Cielaviņa»
Bezē cepumiem:
300 g cukura;
4 olu baltumi;
50 g kartupeļu miltu;
180 g lazdu riekstu;
šķipsniņa sāls.
Krēmam:
4 olu dzeltenumi;
3 ēdamkarotes cukura;
40 g ūdens;
200 g mīksta sviesta;
3 ēdamkarotes kakao;
50 g kondensētā piena;
25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – konjaka, brendija vai balzama.
Rotāšanai:
100 – 200 g šokolādes, kakao saturs vismaz 40%.
Pagatavošana
Uz griežamā dēlīša ar nazi sasmalcina riekstus. Ieslēdz cepeškrāsni simt grādu režīmā ar ventilatoru. Gāzes plītī bezē cep ar nedaudz pavērtām cepeškrāsns durtiņām.
Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (baltumā nedrīkst būt ne lāses dzeltenuma), dzeltenumus atliek malā. Olu baltumus tīrā un sausā lielākā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.
Uz cepamās plāts ar ēdamkaroti liek bezē pikas, cepumu formu veidojot pēc iespējas apaļāku un līdzenu. Uz vienas plāts liek apmēram 12 cepumus. Tos cep vienu līdz divas stundas. Bezē cepumam jābūt vieglam un sausam. Atdzesē. Taisa krēmu. Ūdeni ar cukuru uzvāra. Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu, līdz tie kļūst gaiši un biezi. Turpina putot, pievienojot sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu ledusskapī nedaudz atdzesē līdz kūciņu rotāšanai. Kad bezē cepumi atdzisuši, ūdens peldē izkausē šokolādi un ar karoti pārlej cepumu virsiņas. Atdzesē. Krēmu liek rotājamā turziņā ar robaino uzgali un katram cepumam uzspiež krēma cepurīti, kam uzliek lazdu riekstu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»