BauskasDzive.lv ARHĪVS

Astoņus gadus vecajai baušķeniecei Selīnai nepieciešamas ortozes

Astoņus gadus vecajai baušķeniecei Selīnai nepieciešamas ortozes

Selīnai ir astoņi gadi. Viņai ir brūnas acis un ļoti zinātkārs skatiens. Māmiņa meitu sauc par savu sirsniņu un princesi. Mājās, Bauskā, Selīnai ir milzīgs rotaļu lācis, ar kuru kopā viņa katru vakaru aizmieg. Selīna ir apbrīnojami gaiša un skaista meitene. Diemžēl liktenis viņai ir sagatavojis neiedomājami smagus pārbaudījumus.

Lai iepazītos ar Selīnu, mēs devāmies uz Rīgas internātvidusskolu bērniem ar dzirdes traucējumiem, kur meitene mācās 1. klasē. Kopā ar Selīnas māmiņu Kristīni gaidījām, kamēr beigsies mācību stunda. Kad atskanēja zvans, atvērās durvis un Selīna kopā ar skolotāju ienāca istabā, atplaukstot plašā smaidā. Izrādījās, ka Selīna ir sagatavojusi māmiņai dāvanu Mātes dienā – skaistu kartīti un lapiņu ar uzrakstu «Māmiņ, es tevi mīlu!».

Selīna ir ļoti dzīvespriecīga un darbīga meitene. «Ja nebūtu slimības, viņa noteiktu kļūtu par sportisti,» skumji nopūšas Kristīne. Diemžēl kustēties meitene var tikai, turoties pie speciāla palīglīdzekļa uz ritenīšiem. Kājiņas viņu netur. Savukārt iespēju dzirdēt Selīnai nodrošina īpašs, galvā ievietots implants. Selīnas diagnoze ir spastiskā paraparēze un trešās pakāpes vājdzirdība.

Kārtējais pārbaudījums
Selīnai ir divi vecākie brāļi. Vienmēr līdzās ir arī mīļotā māmiņa. Tētis ir spiests doties peļņā uz ārzemēm, lai uzturētu ģimeni. Viņam reti izdodas izrauties uz mājām, un Selīnai tie vienmēr ir svētki. Kad mēs pajautājām Selīnai, par ko viņa sapņo, meitene kautrīgi piekļāvās māmiņai un klusi čukstēja: lai tētis ātrāk atbrauktu.

Stāstot par savu dzīvi, Kristīne nespēj novaldīt asaras. «Es visu laiku domāju, par ko manai meitiņai sūtītas šīs nelaimes un bēdas. Taču izrādījās, ka tās vēl nav visas ciešanas…»
2012. gada vasarā, kad mazā Selīna gulēja Gaiļezera slimnīcas rehabilitācijas nodaļā, viņa ar roku aizķēra blakus viņas barošanas krēsliņam stāvošās tējkannas vadu, aplejot sevi ar verdošu ūdeni. Šo dienu Kristīne vēl joprojām atceras ar šausmām un asarām. «Bija pārkāpti absolūti visi drošības tehnikas noteikumi. Tējkannas tur vispār nedrīkst izmantot, turklāt tās vāciņš bija salauzts...»

Selīna guva smagus apdegumus – bojāti bija vairāk nekā 40 procenti ķermeņa. Reanimācijas ārsti, runājot ar Kristīni, nedeva nekādas cerības, jo nereti arī 20 procenti apdegumu ir nesavienojami ar dzīvību. Selīnai pārstāja funkcionēt visi orgāni, arī sirds. Divas nedēļas meitene pavadīja komā. Taču ārstiem, par laimi, izdevās viņu glābt, un Selīna izdzīvoja. Meitenei tika veiktas četras ādas transplantācijas operācijas. Tad sekoja nebeidzami rehabilitācijas kursi – katrus trīs mēnešus. Ik gadu plastiskās ķirurģijas nodaļā Selīnai tiek veikta plastiskā operācija, nomainot deformēto ādu. Taču meitene aug, un viņu gaida smags pārbaudījums – plastiskās rekonstrukcijas un estētiskās ķirurģijas operācijas.

«Slimnīcā tika veikta šī notikuma izmeklēšana. Taču vainīgie saņēma tikai nelielu naudas sodu 230 latu apmērā. Mums ar vīru nebija ne laika, ne spēka nodarboties ar vainīgo meklēšanu un sodīšanu. Mēs bijām šokā, domājām tikai par to, lai meitiņa izdzīvotu, darījām visu iespējamo,» stāsta Kristīne. Selīnas tētis uzrakstīja sūdzību ombudsmenim, taču ar to pagaidām viss ir beidzies.

Kam nepieciešama palīdzība
Par spīti visam, Selīna ir dzīvespriecīga, mīlīga un ļoti sabiedriska meitene. Turoties pie saviem ratiņiem, viņa gandrīz vai lido pa koridoriem. Un visu laiku apskauj māmiņu. Selīna mums pastāstīja, ka viņas mājās Bauskā dzīvo trīs kaķi – Bucis, Bella un Poga, kā arī trīs suņi – Lola, Flēra un Tinkis. Mēs uzzinājām, ka Selīnai ļoti garšo konfektes, viņai patīk meistarot kleitas Bārbijām un zīmēt, un, neraugoties uz problēmām ar dzirdi, viņa labi dzied.
 
Kristīnei nepieciešams atbalsts, lai iegādātos Selīnai speciālas ortozes abām kājiņām. Meitene ļoti grib iemācīties patstāvīgi stāvēt un staigāt. Selīnai ir smaga gurnu un pēdu spastika un deformācija, tāpēc ortozes viņai ir ļoti vajadzīgas. Valsts apmaksātās ortozes ir ražotas Latvijā, tās ne tikai nepalīdz, bet pat izraisa sāpes. «Tie ir divi cietas plastmasas gabali, kurus ir grūti uzvilkt uz kājām, tie noberž līdz asinīm un saspiež pirkstiņus. Pie pirmās iespējas Selīna cenšas tās novilkt. Katru reizi tās ir asaras – manas un Selīnas. Tā mēs mocījāmies tikmēr, kamēr tās palika par mazu. Un es sāku meklēt citas iespējas,» stāsta Kristīne.

Ārstu-ergoterapeitu Filipu Bernadski Kristīne uzskata par savas ģimenes sargeņģeli. Dakteris F. Bernadskis ir Latvijas Muguras smadzeņu bojājumu biedrības vadītājs, strādā ar paraolimpiešiem rehabilitācijas centrā «Vaivari». Kad Kristīne vērsās pie Filipa Bernadska pēc palīdzības, viņš uzaicināja viņas uz SIA «DDA Orthopaedics» un palīdzēja izvēlēties Selīnai atbilstīgākās ortozes, lai tās neierobežotu kustības un pareizi fiksētu kājiņas un locītavas. Dakteris F. Bernadskis bija pat atbraucis ciemos uz Bausku, lai konsultētu māmiņu.

Jaunas ortozes abām kājiņām maksā 2500 eiro. Valsts kompensē tikai 120 eiro par vienu ortozi. Ģimenei nav iespēju sakrāt šādu summu, tāpēc Kristīne vēršas pie nevienaldzīgiem cilvēkiem pēc palīdzības.

«Mēs visi, saslēdzot savus spēkus, noteikti varam šo atbalstu sniegt, nodrošinot ne tikai nepieciešamās ortozes, bet vismaz vienu kārtīgu rehabilitācijas kursu,» teic labdarības fonda «BeOpen» valdes locekle Ingrīda Šmite. «Viena kursa aptuvenā izmaksa ir 2000 eiro, un tas Selīnai nepieciešams reizi pusgadā,» piebilst Ingrīda Šmite.

Līdz 21. maijam līdzekļus astoņus gadus vecajai Selīnai var ziedot, zvanot uz Labdarības programmas «Zaļā lampa» (radio «Baltkom», 93,9 FM ) ziedojumu tālruni 90006384.
Labdarības fonds «BeOpen» ir atvēris Selīnai speciālu ziedojumu kontu:
Labdarības fonds «BeOpen»,
Reģ. Nr. 50008218201,
Konta Nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10.
Mērķis – Zaļā lampa, palīdzība Selīnai Skudrai.

No ziedojumiem netiek ieturēta nekāda komisijas maksa. Visa summa pilnā apmērā tiks novirzīta jaunu ortožu apmaksai un Selīnas rehabilitācijai.