BauskasDzive.lv ARHĪVS

Aklā Valentīna varoņdarbi Bauskas pilī Muzeju naktī

Aklā Valentīna varoņdarbi Bauskas pilī Muzeju naktī

2019. gads, kad atzīmējam Brīvības cīņu simtgadi, ir īstais brīdis pieminēt gan karalauka varonību, gan novērtēt tos, kuru cīņas ierocis ir vārds un taure, spalva un ota. Sestdien, 18. maijā, Muzeju naktī cels godā visu laikmetu un visu novadu varoņus un izdzīvos viņu varoņstāstus. Bauskas pils muzejs ir sagatavojis programmu “Aklā Valentīna varoņdarbi”.

Mūsdienās mazpazīstamo, bet 17. gadsimta otrajā pusē Kurzemes hercogistē un citās Eiropas valstīs slaveno karotāju Johanu Lībeku pazina pēc iesaukas Aklais Valentīns, kas iegūta tādēļ, ka viņš bijis vienacis un tukšo acs dobumu vienmēr sedzis ar garu matu šķipsnu. Aklais Valentīns ar savu drosmi un karavadoņa talantu piedalījās Kurzemes hercogistes cīņās ar tālaika spēcīgāko Baltijas jūras reģiona lielvalsti – Zviedriju. Savu ievērojamāko uzvaru Aklais Valentīns izcīnīja ap 1659. gada jūniju Bauskas apkaimē, netālu no Lietuvas robežas, kur Aklais Valentīns  un viņa vadītie pulki ievilināja slazdos no Vidzemes atvesto ap 1000 vīru lielo Zviedrijas armijas korpusu ģenerāļa Fabiana fon Aderkasa vadībā. Kaujā krita ap 300 zviedru kareivju, aptuveni tikpat krita gūstā. Cīņa tika uzvarēta un rezultātā 1660. gada 9. jūlijā hercogs Jēkabs varēja atgriezties Kurzemes hercogistē pēc trīs gūstā pavadītiem gadiem. Aklais Valentīns krita 1664. gada maijā kaujā pie Polockas. 1669. gadā viņa mirstīgās atliekas tika pārapbedītas Bauskas baznīcā.
 
Par Aklā Valentīna varoņdarbiem ir daudz nostāstu un leģendu. Viens no spilgtākajiem apcerējumiem ir Rutku Tēva romāns „Aklais Valentīns”. Muzeju naktī no plkst. 19 līdz 22.45 ikviens varēs sajust mazu daļu no daudzajiem piedzīvojumiem, vērojot dažādas vides ainas, kas veidotas pēc Rutku Tēva romāna sižetiem.
 
“Pilskungs cietumā”
Cietuma kambaris tika saukts par Grolla kambari – pilskunga vārdā. Grolls bija Aklā Valentīna līgavas Magdas tēvs. Zviedri, iekarojot pilis, to pilskungus ieslodzīja cietumā, kas šajā gadījumā notika ar Grollu. Grollu apmeklētāji varēs sastapt visai neglaimojošā vidē un paskatā – kā cietumnieku uz cisu maisiem un ļoti labi apsargātu.
 
“Dzīres bada laikos”
Lai atgūtu no zviedriem hercogisti un panāktu hercoga Jēkaba atgriešanos no gūsta, tika apvienoti vairāki pulki, tostarp arī Kurzemes hercogistes muižkungu pulki. Tā tika izveidots dažādu sociālo slāņu karotāju pulks, kas ne vien kopā karoja, bet arī dzīroja. Jaunākie muižnieki un namnieki nekautrējās aicināt uz dančiem arī zemnieku skuķes no Aklā Valentīna vezumniecēm, neņemot vērā ne viņu zemo kārtu, ne vienkāršās, kara gaitās saburzītās drēbes. Tiesa, mielasts kara laikos ļoti pieticīgs – maize, putraimi un sāls. Tāpēc tika teikts “dzīres bada laikos”.
 
“Gambijas brīnums” 
Kurzemes hercoga Jēkaba valdīšanas laikā hercogistei bija divas kolonijas – Tobago un Gambija. Stāsti vēsta, ka laikā, kad hercogs tika turēts gūstā, no Gambijas uz Kurzemi ar kuģi  veda zelta naudu. Kuģis ar visu bagātību netālu no Kurzemes krasta gāja bojā, bet dažiem ļaudīm palaimējās izglābties, kā arī izglāba dažus maisus ar Gambijas zeltu. Nolēma, ka zeltu izlietos hercoga Jēkaba glābšanai no gūsta. Par šo Gambijas zeltu sagādāja bruņojumu Aklā Valentīna karotāju pulkiem. Muzeju naktī varēs aplūkot īstu dārgumu, kas tika atvests no Gambijas.
 
Bauskas pils muzeja telpas Muzeju nakts apmeklētājiem būs atvērtas no plkst. 19 līdz 22.45, kad būs aplūkojamas arī Bauskas pils muzeja izstādes un ekspozīcijas. Savukārt Landtāga zālē plkst. 20 būs iespēja klausīties koncertu, kurā muzicēs Iecavas un Bauskas mūzikas skolu audzēkņi. Muzeju nakts programmas noslēgumā, plkst. 23,  Mūsas upē pret pili skatītāji varēs vērot  performanci „Hercoga atgriešanās”.
 
Apmeklētājus lūdz pulcēties Mūsas labajā krastā vai dienvidu terasē pretī pilsdrupu tornim. Kopā ar hercogu, kurš pārradies no gūsta, visi varēs doties kopīgā lāpu gājienā uz Bauskas Sv. Gara luterāņu baznīcu, lai godinātu varonīgo Aklo Valentīnu,  kurš 1669. gadā tur pārapbedīts. Apmeklētājus lūdz ņemt līdzi savas lāpas, kuras tiks aizdedzinātas, sākot gājienu.