BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Kurmenē sarīko skolu teātra svētkus «Mazie spēlmaņi»

Žanna Zālīte

2019. gada 27. aprīlis 10:02

1996
FOTO: Kurmenē sarīko skolu teātra svētkus «Mazie spēlmaņi»

Ar skaļu saukli «Mēs mīlam teātri!» Vecumnieku novada Kurmenes tautas namā piektdien, 26. aprīlī, tika atklāti skolu teātra svētki «Mazie spēlmaņi». Tradicionālajā festivālā, kas jau septīto pavasari kopā pulcināja jaunākās paaudzes skatuves mākslas mīļotājus, iestudējumus rādīja piecu izglītības iestāžu teātra pulciņi.

Tautas nama vadītāja Sarmīte Ķīse jaunajiem aktieriem vēlēja palikt uzticīgiem teātrim un saglabāt sirdī mīlestību pret to līdz pat sirmam vecumam. Dalībniekus uzrunāja «Mazo spēlmaņu» dibinātāja, vietējā amatierteātra bijusī režisore un lugu autore Gunta Drezova, kura iejutās Rūdolfa Blaumaņa pasakas «Velniņi» lielmāmiņas tēlā. Savukārt izrādes pieteica un starplaikos bērnus izklaidēja viņas «dēlēni» – velniņi Varis (Sandijs Siliņš) un Daris (Kristaps Ķīlis).

Stelpes pamatskolas pedagoģei Inesei Freibergai patika visas redzētās lugas. Viņa atzina, ka «Mazie spēlmaņi» ir jauki svētki, kur bērniem satikties. Arī paši aktieri dzīvoja līdzi citu trupu iestudēto lugu sižetam un atbalstu pauda gan ar smiekliem, gan aplausiem. Dažādu tēlu darbošanos aizrautīgi vēroja publikas visjaunākie pārstāvji – Valles pirmsskolas izglītības iestādes «Cielaviņa» grupas «Rūķu skola» audzēkņi; mazie kurmenieši uz tautas namu bija atnākuši kopā ar savām skolotājām.

Silvija Lisovska, «Mazzalves ozolēnu» režisore, pauda, ka izrāde «Raganiņu klapatas» uzvesta divu mēnešu laikā. Piedalīšanās festivālā ir laba iesildīšanās pirms Ērberģes muižā rīkotās muzeju nakts, kas šogad norisināsies raganiskā gaisotnē. Viņa ar interesi noskatījusies citu skolu uzvedumus. «Katrā izrādē bija kaut kas tāds (viņa nobučo īkšķi – aut.)! Ir ko pārdomāt, ir ko mācīties, tāpēc vērtīgi bija redzēt katra kolektīva piegājienu,» sacīja S. Lisovska.

Uz skatuves notiekošajam cītīgi sekoja žūrija: amatierteātru «Kurmene» un «Bārbelīši» režisors Ingus Pavinkšnis, mūzikas pedagoģe, amatierteātra «Kurmene» dalībniece Daiga Sila un «Mazo spēlmaņu» nesavtīgā atbalstītāja – atpūtas vietas «Lutauši» īpašniece Andžela Briča. Vērtējot redzēto, I. Pavinkšnis «Bauskas Dzīvei» atzina, ka šogad nebija ne montāžu, ne drāmu; kolektīvi bija iestudējuši klasiskas bērnu izrādes ar labestības un tradicionālu vērtību caurviju, izvēlētais dramaturģiskais materiāls bija piemērots skolēnu kolektīviem. Patīkamu pārsteigumu sarūpējuši Vecumnieku vidusskolas «Ziķeri», kas «modernajā gadsimtā, kad grāmatas nav cieņā, uzveduši lugu dzejā».

Kad katram iestudējumam bija piešķirta nominācija un izraudzīti labākie aktieri, žūrijas virsvadītājs I. Pavinkšnis atzinās: «Lai gan šis nebija konkurss, vērtētājiem nenācās viegli vienoties par daudzām svarīgām lietām. Bija jāliek lietā izdoma, lai pēc labākās sirdsapziņas tiktu galā ar saviem pienākumiem.» Viņš pauda prieku par atdevi un entuziasmu, ar kādu bērni iesaistījušies savu lomu atveidošanā, un uzsvēra, ka visi dalībnieki ir lieliski spēlmaņi, turklāt nevis mazi, kā vēsta festivāla nosaukums, bet «krietni lieli».

G. Drezova pateicās žūrijai par objektīvo vērtējumu un uzteica skolēnu sniegumu, jo kļūst arvien grūtāk izraudzīties, kā ierasts, tikai divus labākos pirmā un otrā plāna lomu atveidotājus, jo katrā kolektīvā lielisku spēlmaņu ir krietni vairāk.

Šoreiz nomināciju «Labākais aktieris» ieguva: Edgars Kļaviņš un Renāte Štelfa (Vecumnieku vsk., «Ziķeri»), Loreta Kāpiņa un Tomass Sproģis (Skaistkalnes vsk.), Kristers Ivanovs un Evelīna Nikola Nurohanova (Misas vsk.), Zanda Zariņa un Amanda Lokesa (Mazzalves pamatskola, «Mazzalves ozolēni»), Karlīna Gruževska un Ronda Kviešone (Stelpes pamatskola, «Stelpēni»).

Trīs kolektīvi saņēma «Mazo spēlmaņu» atbalstītāju balvas. Ekskursijā uz Ērberģes muižu dosies Skaistkalnes vidusskolas aktieri, bet laivu braucienā, ko dāvā atpūtas vietas «Lutauši» īpašniece Andžela Briča, – Vecumnieku vidusskolas teātra pulciņš «Ziķeri». Savukārt Bārbeles pagasta brīvdabas muzeju «Ausekļu dzirnavas» varēs apmeklēt «Mazzalves ozolēni», jo šogad labvēļiem piepulcējies arī šī tūrisma objekta īpašnieks Mārtiņš Mediņš. «Mazo spēlmaņu» rīkotāji cer, ka nākamgad atbalstītāju būs vēl vairāk.

Teātra svētku «Mazie spēlmaņi» dalībnieki un iegūtās nominācijas
Stelpes pamatskolas teātra pulciņš «Stelpēni», skolotāja Lilita Berliņa. V. Singajevska un V. Eglītis «Pauks un Šmauks», nominācija «Dziesmotākā izrāde»,
Vecumnieku vidusskolas teātra pulciņš «Ziķeri», skolotāja Antra Zikova. I. Šteinberga «Lielā iepirkšanās», nominācija «Dzejiskākā un enerģiskākā izrāde»;
Skaistkalnes vidusskolas teātra pulciņš, skolotāja Ligita Bane. M. Timma «Princeses Aizmirstītes valsts», nominācija «Pasaku tēliem bagātākā izrāde»;
Misas vidusskolas teātra pulciņš, skolotāja Inga Spangere. I. Šteinberga «Avotiņš cibā», nominācija «Sirsnīgākā izrāde»;
Neretas novada Mazzalves pamatskolas teātra pulciņš «Mazzalves ozolēni», skolotāja Silvija Lisovska. A. Grīniece «Raganiņu klapatas», nominācija «Ugunīgi draiskākā izrāde».