BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ar citronu, tomātu un siļķu piedevām

Ligita Asare

2019. gada 18. aprīlis 00:00

10
Ar citronu, tomātu un siļķu piedevām

Receptes un ieteikumi pēcgavēņa un Lieldienu ēdienu dažādošanai.

Lai Lieldienu galdā būtu pietiekoši daudz «zaķa» sadēto olu, lai būtu, ko meklēt un atrast, un lai ar tām bagātīgi greznotu svētku galdu, parasti tiek sagādāts daudz olu, nereti – ļoti par daudz. Piedāvāju dažas receptes, kā olām piedot papildu garšu. Tāpat šajā lappusē arī latviešiem neparastāka pēcgavēņa ēdiena – kipriešu zupas – recepte.

«Vāri «avgolemono»!»
«Avgolemono» ir populāra Lieldienu zupa Kiprā. Tā kipriešiem ir pirmais sātīgais ēdiens ar cāļa gaļu pēc ilgstošā gavēņa. Ar to it kā «iesildās», pirms ēd smagākus gaļas ēdienus. Zupu gatavo arī ikdienā ziemā, kad ir vēss un drēgns laiks. Ja kāds Kiprā stāsta, ka ir saaukstējies, tad parasti saņem ieteikumu: «Vāri «avgolemono»!» Spēcinošās sastāvdaļas minētas jau nosaukumā, «avgo» nozīmē ‘ola’, bet «lemono» – ‘citrons’.

Sastāvdaļas: cāļa gaļa, rīsi, olas, citrons, pētersīļu un diļļu zaļumi, pipari, sāls.

Pagatavošana: vispirms uz lēnas uguns vāra cāli (veselu vai gabalu). Kad gaļa gatava, to izņem no buljona, atdala no kauliem un sagriež gabaliņos. Ja vārīts vesels vai puse cāļa, iesaku fileju (krūtiņu) atlikt nost un izmantot salātu gatavošanai. Buljonā liek vārīties rīsus, uz aptuveni diviem litriem buljona es lieku 100 g rīsu, bet to daudzumu var variēt atkarībā no tā, cik biezu zupu vēlas. Kad rīsi tuvojas gatavībai, sakuļ olas viendabīgā masā. Uz aptuveni 1,5 līdz 2 litriem buljona vajadzēs divas olas (var gatavot, izmantojot tikai dzeltenumus, tad – trīs olas). Olu masā pakāpeniski iemaisa viena vidēji liela citrona sulu. Kad rīsi ir gatavi, iesmeļ nedaudz šķidruma no katla un, pakāpeniski maisot, pievieno olu masai. Pēc tam masu lej katlā, maisa, pievieno sagriezto gaļu, piparus un sāli. Noņem no plīts un pievieno sasmalcinātus zaļumus. Vēlams pasniegt galdā tūlīt un apēst visu, jo šī zupa tikko gatavota ir visgardākā.

Ko darīt ar olu kalniem?
Zinu, ka gan tie, kas gavējuši, gan tie, kas – ne, Lieldienās spēj apēst vairāk olu nekā parasti, un tomēr... Taču, ja vārītajai olai pievieno vēl ko citu vai to pārveido, ola atkal kļūst iekārojama. Ieskatījos pagājušā gadsimta pavārgrāmatās, lai smeltos idejas, «ko darīt ar olu kalniem». Kā parasti, tur atklāju vienkāršas, bet piemirstas receptes Lieldienu ēdienkartes dažādošanai. Tās arī nedaudz interpretēju 21. gadsimta manierē.

Olas siļķu mērcē (no 80. gadu pavārgrāmatas)

Sastāvdaļas: 4 cieti vārītas olas; siļķu mērcei: ~150 g sālītas siļķes filejas, 15 g (~3 tējk.) eļļas, 4 g (nepilna 1 tējk.) etiķa, 4 g galda sinepju, 20 g sīpolu, 30 g (3 tējk.) skāba krējuma, lociņi vai pētersīļu zaļumi.

Pagatavošana: vispirms sarūpē siļķu mērci. Sālītas siļķes 4 – 5 stundas mērcē aukstā ūdenī, bet, ja paveicas nopirkt mazsālītu siļķu, mērcēt nav nepieciešams; atdala ādu un asakas. Taču, ja nepavisam negribas noņemties ar veselu siļķi, droši var izmantot arī nopērkamās gatavās siļķu filejas eļļā. Fileju sagriež mazos gabaliņos. Siļķi, augu eļļu, etiķi, sīki sagrieztu sīpolu samaisa ar krējumu. Olas noloba, pārgriež gareniski uz pusēm, liek traukā, pārklāj ar siļķu mērci un pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.


Olas tomātu mērcē (no 1943. gadā izdotas pavārgrāmatas «Pareiza barība»)

Sastāvdaļas: 2 cieti vārītas olas; tomātu mērcei – 2 tomāti vai 2 ēdamk. tomātu pastas, 1 gab. vidējs sīpols, 20 g sviesta, 1 ēdamk. kviešu miltu (izkarsēti), šķidrums pēc vajadzības, sāls, cukurs, etiķis.

Pagatavošana: tomātu mērcei – sagrieztus sīpolus un sagrieztus tomātus (vai tomātu pastu) ar sviesta piedevu sautē mīkstus, pārkaisa miltus, izmaisa, pievieno nedaudz šķidruma (apmēram 150 – 200 ml, atkarībā kādu mērces konsistenci vēlas) un savāra. Masu izberž caur sietiņu, ko mūsdienās var aizstāt ar blendēšanu, jo īpaši tad, ja tomātu vietā izmanto tomātu pastu. Masai pievieno sāli, cukuru, etiķi – cik garšo (~1 tējk.) . Kārto olu pusītes traukā un pārlej ar mērci, rotā ar zaļumiem. Tā sagatavotas olas galdā pasniedz siltas vai aukstas. Mērce iznāk spilgti oranži sarkanīgā krāsā, kas piešķir galdam kontrastu un krāšņumu.