Klāt kartupeļu stādīšanas laiks. Tupeņu audzēšanas knifus atklāj agronome

Latviešu ēdienkartē svarīgos kartupeļus gan patērēt, gan audzēt var
dažādi – lielās platībās vai tikai mazdārziņa dobītē. Tomēr, lai kāds
būtu šīs nodarbes mērķis, ir zināšanas un principi, ko vērts atcerēties
ikvienam, kas kartupeļus liek zemē un aprušina līdz ražai.
Kas
tad ir pats svarīgākais galda kartupeļu audzēšanā, lai gūtu vislabākos
rezultātus? «Bauskas Dzīves» lasītājiem skaidrojumu sniedz Mg. agr.
Anda Rūtenberga-Āva, Latvijas Lauksaimniecības universitātes
vieslektore, praktizējoša agronome-konsultante. Viņai ir neliela
piemājas saimniecība Bauskas novada Vecsaules pagastā. A. Rūtenberga-Āva
ir Vācijas kartupeļu sēklaudzēšanas firmas «Solana GmbH&Co»
oficiālā pārstāve Baltijā, vairāk nekā 20 gadus darbojoties nozarē,
viņa uzkrājusi ievērojamu pieredzi un zināšanas, gan mācoties no savām
kļūdām, vadot savu saimniecību, gan to darot kopā ar zemniekiem uz
lauka. Kartupeļi un to audzēšana ir viņas sirdslieta.
Anda
Rūtenberga-Āva stāsta: «Audzējot kartupeļus kā piemājas dārziņā, tā
profesionālā audzēšanas saimniecībā, ir svarīgi atcerēties par vairākiem
pamatjautājumiem, kas nodrošina augstu un kvalitatīvu ražu. Pirmkārt,
nozīmīga ir sēklas materiāla kvalitāte, tāpēc jāstāda tikai sertificēta
sēkla, kas brīva no slimībām un vīrusiem. Kartupeļi satur ap 75% ūdens
un aptuveni 17 – 25% sausnas, kas ir atkarīgs no šķirnes un audzēšanas
apstākļiem, tādējādi tā ir ļoti labvēlīga vide dažādu bakteriālo, sēņu
un arī vīrusslimību attīstībai. Arī lielā lapu virsma veicina dažādu
lapu slimību izplatību. Arī daudzi kukaiņi ir vīrusslimību pārnesēji,
bet augsnē vēl brīvi dzīvo gan sēnes, gan baktērijas, kuras ļoti labprāt
barojas uz kartupeļu saknēm un bumbuļiem.
Sēklu vajag iegādāties
no audzētājiem, kas nodarbojas ar sēklas kartupeļu audzēšanu un tirgo
tikai sertificētu materiālu. Ja pērkam vienkārši kartupeļus, tad arī
nezinām, kādus kaitīgos organismus varam «ievazāt» savā zemē. Vislielākā
muļķība ir kaut ko iegādāties «pa lēto», tad arī rezultāts būs «pa
lēto» un raža – ne tuvu cerētajai.»
Anda
Rūtenberga-Āva ir pārliecināta, ka nav mazsvarīgu faktoru kartupeļu
audzēšanā. Viens no tiem, viņasprāt, ir augu sekas ievērošana. Kartupeļi
vienā un tajā pašā vietā drīkstētu «atgriezties» ne agrāk kā pēc trim
četriem gadiem. Ievērojot šo nosacījumu, ir liela iespēja izbēgt no
daudzu kaitīgo organismu savairošanās augsnē.
Nākamais solis, ko
komentē speciāliste, ir sēklas materiāla kodināšana, – īpaši, ja plānots
stādīt kartupeļus agri, kad augsne vēl nav sasilusi līdz kartupeļiem
optimālai temperatūrai – 8 – 10o C. Visnepareizāk stādāmos kartupeļus
izņemt no pagraba un uzreiz ielikt aukstā zemē. Tad nāksies brīnīties,
ka stādījums ir izretojies un augi atpalikuši augumā. Kodinot iespējams
ierobežot daļu no bumbuļa virsmā esošām sēnēm, līdz ar to jaunie dzinumi
būs pasargāti no to tālākas izplatības, īpaši, ja uz tā jau novērojams
melnais kraupis, kas tālāk spēj inficēt jaunos dzinumus, bojāt vadaudus.
Vēl
svarīgi ievērot dažus augsnes sagatavošanas principus, stāsta Anda.
«Ieteicams stādīt iesilušā, labi sastrādātā zemē ar kartupeļiem
atbilstošu augsnes reakciju (pH 5,5 – 6,5). Tos nedrīkst likt svaigi
kalķotā augsnē, kartupeļiem noteikti nepatiks arī svaigi kūtsmēsli, –
tas veicinās parastā kraupja attīstību uz bumbuļu mizas. Ļoti nevēlamas
ir sablīvētas un pārmitras augsnes. Kartupeļus stādām līdzenā laukā un
pēc tam, kad tie sāk dīgt, veidojam atbilstošu vagu.»
A.
Rūtenberga-Āva atzīst, ka pareiza un sabalansēta mēslošana ir svarīga
visiem kultūraugiem, bet jo īpaši, ja vēlamies iegūt kvalitatīvu un
lielu kartupeļu ražu. Audzējot tos galdam, viņa iesaka izvēlēties
kompleksos mēslošanas līdzekļus, kas nesatur hloru, jo kartupeļi, tāpat
kā virkne citu dārzeņu, ir jutīgi pret hloru – ražība jau necieš, bet
cieš kvalitāte. Hlora klātbūtne kartupeļus padarīs ūdeņainākus, un
tajos nebūs pietiekami daudz sausnas. Tie tumšosies gan pēc
nomizošanas, gan arī pēc vārīšanas, un zudīs kulinārās īpašības.
Kartupeļi veido lielu organisko vielu masu, bet tiem ir vāji attīstīta
sakņu sistēma, tāpēc nespēj uzņemt barības elementus no dziļākajiem
augsnes slāņiem.
Komplekso mēslojumu speciālisti iesaka iestrādāt
augsnē pirms kartupeļu stādīšanas vai stādīšanas laikā lokāli – nedaudz
zem kartupeļu bumbuļa, tad devu var samazināt pat par 20%, jo tas tiks
efektīvāk izmantots. Savukārt slāpekļa mēslojumu ieteicams dot dalīti,
bet ne vēlāk par kartupeļu ziedēšanas sākumu.
Ļoti svarīgi
ievērot slāpekļa un kālija attiecību – N1:K2. Ja šī attiecība netiek
ievērota, arī tad kartupeļi izaug ūdeņaini, ir grūti novācami un jutīgi
pret mehāniskiem bojājumiem. Ja par maz būs kālija, augšanas laikā
bumbuļiem var veidoties tukši vidi.
Arī
augu aizsardzībai jāpievērš pienācīga uzmanība, pārliecināta agronome.
Viņa uzsver, ka sezonas laikā ir jāizvēlas kartupeļiem piemēroti un
Latvijā reģistrēti augu aizsardzības līdzekļi. Tikai tie herbicīdi, kas
paredzēti lietošanai kartupeļu stādījumos, rūpīgi izvērtējot darbīgo
vielu ietekmi uz kartupeļiem, jo ir darbīgās vielas, kas var ietekmēt
kartupeļu tālāku attīstību, to pat aizkavējot.
«Nereģistrētu
herbicīdu lietošana var samazināt kartupeļu ražu līdz 50% vai pat vispār
iznīcināt. Sezonas laikā ir jādomā arī par atbilstošu fungicīdu
lietošanu atkarībā no slimību izplatības. Pēdējos gados ir novērojama
tendence, ka reizēm tiek izvēlēts neatbilstīgs fungicīds attiecīgās
slimības ierobežošanai, piemēram, uz kartupeļu lapām ir
sausplankumainība, bet audzētājs lieto fungicīdu, kas ierobežo lakstu
puvi. Pirms fungicīda izsmidzināšanas vienmēr jāpārliecinās, kas
patiesībā notiek uz lauka,» brīdina speciāliste.
Pievēršoties
šķirnes jautājumiem, Anda Rūtenberga-Āva atgādina, ka piedāvājumā ir
ļoti daudz dažādu kartupeļu šķirņu, tādējādi katram audzētājam ir
iespēja izvēlēties gan augsnes tipam, gan savam saimniekošanas veidam
atbilstošāko. Pagājušās vasaras pieredze liek apsvērt arī šķirnes, kas
pacieš ilgstošu sausumu un karstumu, bet pēc tam, saņemot mitrumu un
atsākot augšanu, bumbuļos neveido plaisas un izaugumus. Ne mazāk svarīgs
faktors ir slimību izturība, «imunitāte» – šķirnes spēja pašai sevi
pasargāt no sēņu slimībām. Šādas šķirnes ieteicamas bioloģiskajām
saimniecībām, kā arī zemniekiem, kas darbojas integrētās audzēšanas
sistēmā.
2018. gadā tika veikts vienpadsmit dažādu Vācijas
sēklaudzēšanas kompānijas «Solana GmbH&Co» galda kartupeļu šķirņu
izmēģinājums divās vietās Latvijā – «AREI» Stendes pētniecības institūtā
un LLU zemkopības zinātniskajā institūtā «Skrīveri».
Abās
izmēģinājumu vietās tika izvēlēts vienāds mēslojums. «AREI» Stendes
pētniecības institūtā iegūtie rezultāti atklāja, ka visaugstāko ražu
sausajā un karstajā vasarā deva šķirne ‘Belmonda’ – 44,9 t/ha, kas arī
citās vietās parādīja sevi kā ražīgu ļoti sausos laika apstākļos. No
sarkanās mizas šķirnēm vislabākos rezultātus uzrādīja ‘Red Lady’,
sasniedzot ražu 38,5 t/ha.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»