Saulainē iepazīst kartupeļus

Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Saulaines teritoriālajā struktūrvienībā piektdien, 22. martā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) lektore Anda Rūtenberga-Āva un LLU 4. kursa agronomijas students Elvijs Brauns stāstīja par kartupeļu šķirņu īpašībām un aktualitātēm to audzēšanā.
Pasākuma ievadā bija muzikāls sveiciens no skolas teātra pulciņa un Rundāles novada pirmsskolas izglītības iestādes «Mārpuķīte». Tehnikuma audzēkņi bija sagatavojuši degustācijai visādus kartupeļu ēdienus, lai redzētu, cik dažādās variācijās produkts pagatavojams.
Lekcijā interesenti tika iepazīstināti gan ar kartupeļu audzēšanas vēsturi un to izcelsmi, gan audzēšanas īpatnībām. Tie pieder pie nakteņu dzimtas, par tupeņu dzimteni uzskata Peru Dienvid-amerikā. Līdz 1765. gadam kartupeļus audzēja dārzos tikai atsevišķi muižnieki, bet tagad tie kļuvuši par stabilu kultūraugu ar plašām izmantošanas iespējām.
Šie dārzeņi tiek dēvēti par «otro maizi». Ik gadu pasaulē izaudzē aptuveni 343 miljonus tonnu kartupeļu 49 miljonu hektāru platībā. Ķīnā to ir visvairāk – no 66 līdz 72 tūkstošiem tonnu gadā. Latvijā pēdējos gados kultūrauga platības ievērojami samazinājušās, bet potenciāls dārzeņiem ir, jo tos var eksportēt.
Tupeņus izmanto čipsu un citu pārtikas produktu ražošanai, lopbarībai un spirta ieguvei. «Latvijā ir divas kartupeļu pārstrādes rūpnīcas – Ādažos ražo čipsus un Alojā top kartupeļu ciete. Nesen Ādažos sāka ražot krāsainās kartupeļu uzkodas. Tajās ir vairāk antioksidantu, un tie ir veselīgāki,» stāsta A. Rūtenberga-Āva.
Latvijā sēklas kartupeļu platības ir palielinājušās, pērn tupeņi brieda 420 hektāros. Spirtu no kartupeļiem Latvijā neiegūst, tuvākā rūpnīca ir Polijā.
«Daži diētas ārsti atzīst, ka uzturā nav vēlams iekļaut kartupeļus. Taču tajos ir daudz vērtīgu vielu. Ja katru dienu tos galdā neceļ ceptus un eļļainus, tad nekāda kaitējuma nav,» turpina lek-tore. Dārzeņa enerģētiskā vērtība ir 87 kcal, 77 grami ir ūdens, 20,13 g – ogļhidrāti, 1,87 g – olbaltumvielas, 0,1 g – tauki. Tupeņi satur šķiedrvielas, fosforu, kalciju, B un C vitamīnu, kāliju un dzelzi.
RECEPTE
Kartupeļu vafeles
Sastāvdaļas
500 g vārīti kartupeļi, 150 ml piens, 150 g siers, 125 g milti,
2 olas, 40 g sviests, 150 g krējums, 1/2 gurķis, 1 sīpols, 1 ēdamkarote zaļumi, 1/2 tējkarote cepamais pulveris, garšvielas.
Pagatavošana
Vārītus kartupeļus (aukstus) saspaida ar stampu. Pievieno pienu, garšvielas, ķiplokus, mīkstu sviestu, olas, cepamo pulveri un miltus. Samaisa, tad pievieno rīvētu sieru un vēlreiz samaisa. Cep vafeļu pannā.
Mērce
Gurķi un sīpolu sagriež mazos kubiņos, pievieno krējumu, garšvielas.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»