BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kuskuss

Laura Pāvila

2019. gada 5. marts 00:00

100
Kuskuss

Ne tikai gards, bet arī ļoti viegli un ātri pagatavojams.

Kad tik ierastie kartupeļi, makaroni un rīsi jau apnikuši, ir laiks izzināt jaunas garšas. Šoreiz uzmanības centrā kuskuss. Vaicāsit – kas tas tāds? Kuskusu gatavo no dažādu graudaugu miltiem, visbiežāk – no kviešiem. Skrotētus un samaltus kviešu graudus samitrina, saveļ sīkās lodītēs, pēc tam, lai atdalītu citu no citas, pārkaisa ar sausiem miltiem. Lodītes izsijā, tvaicē un izkaltē. Katras granulas diametrs ir aptuveni viens milimetrs.

Kuskuss cēlies Alžīrijā. Tas ir iecienīts ēdiens vairākās Āfrikas valstīs, piemēram, Tunisijā, Ēģiptē, Marokā, to bauda arī Spānijā, Francijā, Grieķijā u. c. Kuskuss ir uzmanības vērts, jo tas ir ne tikai gards, bet arī ļoti viegli un ātri pagatavojams. Tādēļ to īpaši ir iecienījuši tie, kuriem nepatīk ilgas stundas pavadīt virtuvē. Recepšu un variāciju, kā to pagatavot, ir daudz. Šī ir mana iecienītā, kas der kā siltais ēdiens un tikpat labi garšo arī auksts kā salāti.

Nepieciešams:
kuskuss,
dārzeņi pēc patikas, šoreiz – burkāni, zaļie zirnīši, zaļās sviesta pupiņas un puķkāposti,
bekons,
olas,
sāls.

Vispirms atsevišķi liek vārīties olas un dārzeņus. Dārzeņus vāra sālsūdenī, cik nu katram sāļus gribas.

Kad abi izvārījušies, ķeras pie kuskusa. Esmu dzirdējusi no vairākiem cilvēkiem, ka viņi kuskusu vāra, bet daudz vieglāk un ātrāk to ir uzbriedināt. Viss, kas nepieciešams, ir verdošs ūdens. Šoreiz, lai garša būtu izteiktāka, izmantosim ūdeni, kurā vārījās dārzeņi. Ieliek kuskusu palielā bļodā (kuskuss uzbriest divreiz lielāks, tādēļ jābūt uzmanīgam, lai nesanāk par daudz). Pārlej ar vārīto dārzeņu ūdeni tik daudz, lai ūdens nedaudz pārklātu visu kuskusu, un tad uzliek bļodai virsū šķīvi vai vāku, un pagaida piecas līdz desmit minūtes, lai tas uzbriest.

Kamēr kuskuss uzbriest, sagriež un izcep bekonu. Veģetārieši šo sadaļu var izlaist, un būs ļoti garšīgs veģetārais ēdiens.

Kuskuss ir ideāli gatavs, ja tas ir irdens un nesalipis. Pirms lietošanas vislabāk to atšķetināt samaisot, tikai tad redzēsit, cik daudz kuskusa sanācis. Ja kuskuss ir salipis, tad ir pievienots pārāk daudz ūdens vai ir jāpagaida vēl nedaudz ilgāk, kamēr viss ūdens sasūcas kuskusā.

Kad kuskuss ir uzbriedis, bekons izcepies, sagriež olu un sajauc visas sastāvdaļas.

Gatavs ir! Ļoti ātri pagatavojams un garšīgs! Ēdiens labi garšo kopā ar krējumu. Labu apetīti!