Spageti ķirbis

Iespēju daudz – var aizstāt makaronus vai kartupeļus, var gatavot salātus.
Spageti ķirbis nav no populārākajiem Latvijā audzētajiem, bet noteikti iepazīšanas vērts. Izaudzēt to ir ļoti viegli, tas neprasa īpašas rūpes, tikai regulāru laistīšanu. Šis ķirbis ir ļoti ražīgs – no viena stādiņa var iegūt desmitiem ogu. Tā garša nav tik raksturīga kā klasiskajam ķirbim, tāpēc to var iecienīt arī cilvēki, kuriem ķirbji parasti negaršo. Tas ir īpašs ne tikai ar garšu, bet arī ar tekstūru. Izcepot tas sadalās šķiedrās gluži kā spageti.
Iespēju, kā šo ķirbi pagatavot, ir ļoti daudz. Tas var būt kā bāze pamatēdienam, aizstājot makaronus vai kartupeļus, to var pildīt, no tā var gatavot salātus. Šoreiz dalīšos pildīšanas receptē.
Ar maltās gaļas pildījumu
Četrām porcijām nepieciešams:
◆ 1 ķirbis,
◆ ~ 400 gramu maltās gaļas,
◆ tomātu pasta,
◆ sīpols,
◆ burkāns,
◆ siers,
◆ garšvielas pēc izvēles.
Vispirms ķirbis jāpārgriež uz pusēm, kas ir gana grūts darbiņš. Šī ķirbja miza ir ļoti cieta, tādēļ jāizvēlas ass nazis. Kad tas izdarīts, iztīra to no sēklām un visa pārējā, kas ir viducī. Ķirbja puses var cept gan uz cepamā papīra, gan cepamtraukā. Šoreiz mans ķirbis ir tieši tik liels, lai ietilptu cepamtraukā. Abas pusītes pārkaisa ar sāli un pipariem. Pēc tam apslaka ar eļļu un liek cepeškrāsnī 180 – 200 grādos vismaz uz 30 – 40 minūtēm (kopš krāsns uzkaršanas brīža).
Kamēr ķirbis cepas, var pagatavot pildījumu. Sagriež sīpolu un sarīvē burkānu. To daudzums atkarīgs no vēlamās garšas. Vispirms apcepu eļļā sīpolu, tad pievienoju sarīvētu burkānu. Kad mazliet apcepies, lieku klāt malto gaļu. To vislabāk apcept brūnu. Atbilstīgi savām vēlmēm pievienoju garšvielas. Es izmantoju ķiplokus, piparus un sāli. Tad pieleju krūzīti ūdens, lai mazliet pasutinās, un liellopu buljonu. Regulāri papildinot ūdeni, sutinu vismaz 20 minūtes, pēc tam pievienoju tomātu pastu un pasutinu vēl vismaz desmit minūtes.
Kad ķirbis cepies vismaz 30 – 40 minūtes, ņemu to ārā un lieku bedrītēs pildījumu un tam virsū sieru. Es izmantoju «Mocarellu», jo tas ir krēmīgāks, bet der arī parastais «Krievijas» siers. Pēc tam lieku krāsnī vēl uz 15 – 20 minūtēm.
Ideāli gatavs ķirbis ir tad, ja tas mazliet sāk atdalīties no mizas. Bet dažreiz tas atlec nost tikai tad, kad sāk atdzist. Bet, ja tas bijis vismaz stundu krāsnī 180 – 200 grādu temperatūrā, noteikti būs gatavs.
Lai labi garšo!
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»