BauskasDzive.lv ARHĪVS

Lietuvas un Igaunijas lielie uzņēmumi vairāk domā par investīcijām, Latvijas – par dividendēm

Ziņu aģentūra LETA

2019. gada 4. janvāris 14:10

69
Lietuvas un Igaunijas lielie uzņēmumi vairāk domā par investīcijām, Latvijas – par dividendēm

Latvijas lielo uzņēmumu investīciju plāni šim gadam atpaliek no Lietuvas un Igaunijas lielo uzņēmumu plāniem, aģentūrai LETA pavēstīja "SEB bankas" ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke, atsaucoties uz bankas veiktās Baltijas lielo kompāniju finanšu direktoru aptaujas datiem.

Viņš informēja, ka 46% no Latvijas lielajiem uzņēmumiem 2019.gadā plāno ieguldīt biznesa attīstībā, kamēr Lietuvā investīcijas attīstībā šogad plāno 64% lielo uzņēmumu, bet Igaunijā - 62% lielo uzņēmumu.

Vienlaikus, pēc aptaujas datiem, Latvijā ir lielākais to uzņēmumu īpatsvars, kas brīvos līdzekļus izmaksās dividendēs akcionāriem - Latvijā šādi rīkosies 30% lielo kompāniju, kamēr Igaunijā šādi plāni ir 15%, bet Lietuvā 13% kompāniju. Vēl 13% lielo uzņēmumu Latvijā izmantos brīvos līdzekļus, lai pirms termiņa atmaksātu saistības, bet 11% tos uzkrās.

"Priecājos redzēt, ka aizvien vairāk Latvijas uzņēmumu ambīcijas sniedzas pāri mūsu valsts robežām. To īpatsvars ir pieaudzis no 2% līdz 11%. Ne tikai no aptaujas rezultātiem, bet arī no sarunām ar klientiem un noslēgtajiem darījumiem redzam, ka ir pieaudzis to uzņēmumu skaits, kas aktīvi meklē iespējas paplašināt savu darbību eksporta tirgos. Daži aktīvāk meklē biznesa iespējas ārpus Latvijas, vēloties nokļūt tuvāk saviem gala patērētājiem. Daži arī izvērtē iespējas iegādāties uzņēmumus ārvalstīs, kas ir apsveicama ambīcija. Citi vēlas augt vairāk, nekā atļauj Latvijas tirgus potenciāls," sacīja "SEB bankas" valdes loceklis Ints Krasts.

Tajā pašā laikā viņš arī atzina, ka Igaunijas un Lietuvas lielie uzņēmumi investīcijas gan mājas tirgū, gan ārvalstīs plāno krietni aktīvāk. "Šī tendence ir vērojama jau vairākus gadus, tādēļ ir pamats bažām, ka kaimiņvalstu kompānijas konkurētspējā var mūs apsteigt. Tādēļ mēs vēlētos šogad redzēt vairāk uzņēmumu, kas investē inovatīvās tehnoloģijās un citos risinājumos, kas audzēs to efektivitāti nākamajos biznesa ciklos. Turklāt pašreiz tirgū valdošajam brīvo darba roku trūkumam vajadzētu kalpot kā katalizatoram šādiem ieguldījumiem," minēja Krasts.

"SEB banka" Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju veic reizi gadā, vaicājot finansistu prognozes par uzņēmējdarbības vidi, būtiskākajiem izaicinājumiem un citiem jautājumiem. Aptauja veikta 2018.gada septembrī, un tajā piedalījušies 226 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.