BauskasDzive.lv ARHĪVS

Iedvesmojies un izcep!

Jūsu «Bauskas Dzīve»

2018. gada 21. decembris 00:00

71
Iedvesmojies un izcep!

Piparkūku mīklas receptes, kas viegli pagatavojamas.

Tikko ceptu piparkūku smarža mājās ienes Ziemassvētku sajūtu. Vieni dod priekšroku trauslām un kraukšķīgām piparkūkām, kas viegli drūp un atstāj visapkārt smaržīgas drupačas, citiem visgardākās šķiet mīkstās un pufīgās, kas vairāk atgādina prjaņikus.
Akciju sabiedrība «Dobeles dzirnavnieks» sadarbībā ar kulinārijas blogu «Našķoties» piedāvā mūsu lasītājiem trīs piparkūku mīklas receptes, iedvesmojot ikvienu uzdrīkstēties pagatavot savu svētku gardumu.

Piparkūku cepumi ar šokolādi (gatavās mīklas daudzums ~900 g)

Sastāvdaļas:
1 iepakojums «Dobeles dzirnavnieka» šokolādes kēksa maisījuma;
100 g «Dobeles dzirnavnieka» kviešu miltu «Ekstra»;
80 g eļļas pēc izvēles;
80 g tumšā cukura sīrupa;
2 olas;
40 g piparkūku garšvielu;
šķipsniņa sāls;
tumšā šokolāde.

Gatavošana:
Šokolādes kēksa maisījumu sajauc ar kviešu miltiem, sāli un piparkūku garšvielām.
Olas un cukura sīrupu ar mikseri kuļ aptuveni divas minūtes, tad pievieno eļļu.
Sausās sastāvdaļas sajauc ar slapjajām. Ar rokām samīca mīklu un to stundu atdzesē ledusskapī.
Mīklu izrullē vienu centimetru biezu, ar formiņām veido cepumus un kārto tos uz cepamās plātnes. Cepumus gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī septiņas astoņas minūtes, pēcāk atdzesē un iemērc kausētā šokolādē, izrotā ar sakapātiem riekstiem vai cukura dekoriem.

Mīkstās iesala piparkūkas ar apelsīnu miziņu (gatavās mīklas daudzums ~1,2 kg)

Sastāvdaļas:
650 g «Dobeles dzirnavnieka» kviešu miltu «Ekstra»;
250 g iesala ekstrakta;
200 g sviesta;
150 g tumši brūnā cukura;
40 – 50 g piparkūku garšvielu;
1 ola;
50 g rīvētas apelsīna miziņas;
30 g cepamā pulvera;
šķipsniņa sāls;
mandeles dekorēšanai.

Gatavošana:
Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno iesala ekstraktu, cukuru un sāli. Masu maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis, tad pievieno piparkūku garšvielas un apelsīna miziņu.
Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu un cepamo pulveri. Pievieno pusi no miltiem, masu kārtīgi sajauc, pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē aptuveni stundu.
Mīklu izrullē puscentimetru biezu, ar formiņām veido piparkūkas. Kārto uz cepamās plātnes, katrā piparkūkā iespiež vienu mandeli. Gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī astoņas minūtes.

Kraukšķīgās medus piparkūkas (gatavās mīklas daudzums ~1,2 kg)

Sastāvdaļas:
500 g «Dobeles dzirnavnieka» kviešu miltu «Ekstra»;
300 g medus;
100 g tumši brūnā cukura;
100 g skābā krējuma;
100 g sviesta;
40 – 50 g piparkūku garšvielu;
30 g cepamā pulvera;
1 ola;
šķipsniņa sāls.

Gatavošana:
Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu, līdz cukurs ir izkusis, pievieno piparkūku garšvielas.
Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Pieber pusi miltu, masu kārtīgi sajauc, pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.
Mīklu izrullē 0,3 cm biezu, ar formiņām veido piparkūkas, tās izkārto uz cepamās plātnes. Gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī astoņas minūtes.