BauskasDzive.lv ARHĪVS

Veiksmes pamatā dabiski produkti

Indra Vētra

2018. gada 7. decembris 00:00

745
Veiksmes pamatā dabiski produkti

Rīt, 8. decembrī, Iecavas kultūras namā rīko Iecavas novada uzņēmēju pasākumu, kurā tiks sumināti konkursa «Gada uzņēmējs» uzvarētāji vairākās nominācijās. «Gada mājražotāja/amatnieka» titulu šogad ieguvusi Līgas Rozītes firma «Rozītes konditoreja».

Kāzu tortes un kūciņas
Līga atklāj, ka viņas veiksmes pamatā ir darbs ar dabiskiem un augstvērtīgiem produktiem. Kūkas tiek ceptas no zemnieku saimniecības (z/s) «Rītnieki» lauku olām, ogas ir no z/s «Klīves». Izmantoti tiek «Hercoga» bioloģiskie milti, «Baltais eko» līnijas sviests, krējums, piens un bezpiedevu jogurts.

Pavāra māksla interesējusi jau no bērnības, bet firmu izveidojusi tikai pirms pieciem gadiem. 33 gadus vecā uzņēmēja un divu meitu mamma Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) izmācījusies par sabiedrisko attiecību speciālisti un Vidzemes Augstskolā studējusi politoloģiju.

Pirms tam strādājusi LLU zirgkopības mācību centrā «Mušķi» par vadītāju. «Nejutos tajā vidē ērti. Grūti bija iegūt piepildījuma izjūtu. Man tas nepatika, izdomāju – kāpēc gan nevarētu izveidot kaut ko savu un darīt to, kas tiešām iet pie sirds, un būt pašai sev par priekšnieci?» stāsta iecavniece L. Rozīte.

Strādā pārsvarā pēc pasūtījuma. Visaktīvākā sezona ir vasarā, kad jāizgatavo tortes vismaz astoņām kāzām. Darbību sākusi tieši ar kāzu kūku cepšanu, bet nu piedāvājums ir paplašinājies, un tiek izdomātas aizvien jaunas receptes eksperimentējot. Šī gada jauninājums ir pašgatavotas konfektes. «Jāgatavo vairāk uz nedēļas beigām. Nedēļas sākumā varu taisīt dažādas sagataves. Ar preces piegādi arī ir interesanti, nācies to darīt pat nakts vidū un vairākās vietās vienlaicīgi. Viena es to nespētu, tāpēc man ir savi palīgi, kas to noorganizē,» teic Līga.

Viņas «kontā» ir 18 dažādu veidu tortes. Vissarežģītāk ir taisīt figūras, jo tām ir jāizskatās tieši tā, kā tas ir attēlots, jāizveido pēc iespējas līdzīgāk. Ar to esot krietni jānopūlas. Ļoti laikietilpīgs process ir mazās kūciņas, kas ir vienas porcijas izmērā, bet ar visām kārtām, kā tas ir lielajai tortei. Lai būtu vēl skaistāk, tām apkārt tiek likta šokolādes mežģīne, kas arī prasa lielu pacietību.

Pati sev kā «orķestris»
Hobijiem pašlaik laika sevišķi nepietiekot, bet agrāk konditorei paticis lasīt grāmatas. Tagad sanākot tikai iepazīt dažādu literatūru, kas attiecas uz darba lietām, jo visu laiku jāseko līdzi tam, kas ir modē, un jāzina jaunākās tendences.

Līga pagaidām ar konditorejas veikala atvēršanu nesteidzas. «Kad kaut ko taisi tu pats, tad dari to pēc labākās sirdsapziņas, bet, ja pie tevis strādā vēl kāds cits, nekādi nevar zināt, kas no tā būs vai nebūs, spriežot pēc pieredzes. Mājražotājs to arī nozīmē, ka esi kā «cilvēks-orķestris». Grūtākais posms būtu palielināt apgrozījumu, lai strādājošajiem varētu samaksāt labu algu, lai viņiem būtu motivācija. Saražot var daudz, bet tas viss ir arī jāpārdod. Protams, zinu, ka ilgtermiņā tā nevarēs, tāpēc kaut kad būs jāsāk domāt par paplašināšanos,» savās pārdomās dalās uzņēmēja.

Par iegūto balvu Līga Rozīte jūtas ļoti pārsteigta, jo nebija neko tamlīdzīgu gaidījusi. Tas esot ļoti patīkami un jauki, ka atpazīst tādā mazā ciemā kā Iecava. Ja veikumu pozitīvi novērtē kāds cits, tas jau esot liels gandarījums, un tā dēļ vien ir vērts turpināt darboties tālāk.



Līgas firmas ēdiens

Vārītā vaniļas krēma kūka ar svaigām blendētām ogām

Vārītā krēma recepte aizgūta no Ulmaņlaiku saimnieču mantojuma. Kūka pārveidota mūsdienīgāka, vieglāka un svaigāka, pievienojot svaigu ogu maisījumu. Atsauksmēs bieži skan: «Šī ir kūka ar svētku garšu!» Kādam tā atgādina bērnības garšu, citam tas ir jauns atklājums.


Sastāvdaļas tortei

Biskvītam – 6 lauku olas, 100 g miltu, 150 g cukura.

Vārītajam sviesta krēmam – 400 ml piena, 200 g cukura, ½ vaniļas pāksts, 5 lauku olas, 100 g miltu, 200 g sviesta.

Tortes pildījumam – 300 g saldā 35% krējuma, 50 g zemeņu, 50 g upeņu, 50 g aveņu (ogas var būt gan svaigas, gan saldētas), 2 ēdamkarotes cukura.

Dekorēšanai – svaigas sezonas ogas un augļi. Grauzdētas mandeļu plāksnītes. Jebkas, kas šķiet skaisti.


Pagatavošana

Biskvīts
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Ar mikseri saputo olu dzeltenumus ar cukuru, līdz tie kļūst gaiši, dubultojas apjomā un kļūst biezāki. Saputo olu baltumus stingrās putās. Dzeltenumiem piesijā pusi miltu, pievieno pusi olu baltumu un samaisa, tad atkārto visu vēlreiz, maisa, līdz sastāvdaļas savienojas viendabīgā masā. Biskvītu cep ar cepampapīru izklātā 24 cm diametra veidnē 175 grādu temperatūrā 25 – 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Izņem no cepeškrāsns un liek atdzesēties.

Vārītais sviesta krēms
Pienu un pusi vaniļas pāksts uz lēnas uguns savāra. Olas un cukuru saputo un piejauc miltus. No savārītā piena izņem vaniļas pāksti un tievā strūklā, nepārtraukti maisot, pienu lej klāt olām, visu ielej atpakaļ katlā, maisot uz lēnas uguns, uzvāra, intensīvi maisot. Vaniļas pākstij izņem sēkliņas, pievieno vārītajam krēmam, ar mikseri to labi sakuļ, liek atdzesēties.
Mīkstu sviestu saputo, pa karotei ieputo aukstu vaniļas krēmu. Krēmu ar sviestu saputo viendabīgā masā.

Tortes pildījums
Saldo krējumu puto gaisīgās, stingrās putās. Ogas ar 2 ēdamkarotēm cukura sablendē viendabīgā masā.

Tortes kārtošana
Aukstu biskvītu izņem no formas un sagriež trijās ripās. Pārziež ripu ar pusi blendēto ogu un divām trešdaļām vaniļas krēma, liek virsū otro biskvīta ripu, pārziež ogu masu un visu putukrējumu. Tortei virsū liek trešo biskvīta kārtu, gan virsu, gan sānus pārsmērē ar vaniļas krēmu. Tortes sānus pārklāj ar grauzdētām mandeļu plāksnītēm. Ar rievotu caurulīti dekorē malas. Tortes virsu rotā ar sezonas ogām un augļiem, pārlej ar želeju.

Piezīmes
Torti ieteicams kārtot formā, tad tā veidojas vienādām malām, kā arī vieglāk pārziest krēmus un izlīdzināt tos viendabīgā slānī.
Lai tortes garša būtu patiešām izcila, pagatavoto torti liek pa nakti ledusskapī.
Pirms pasniegšanas torti vismaz uz pusstundu noliek istabas temperatūrā.