BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vēlas nodrošināt pašvaldības kapitālsabiedrību pārskatāmību

Vēlas nodrošināt pašvaldības kapitālsabiedrību pārskatāmību

Bauskas novada domes sēdē deputāti nenobalsoja par lēmumprojektu, kas paredzēja revīzijas komisijas izveidi pašvaldības kapitālsabiedrības «Vides serviss» finanšu līdzekļu izlietojuma pārbaudei.

Lasītājiem «Bauskas Dzīve» paskaidro, ka domes priekšsēdētājs bija saņēmis iesniegumu no domes deputātiem Aleksandra Novicka, Aivijas Kursītes, Karīnas Andreikas un Gata Skurbas, kurā minēts: «(..) secināms, ka domes priekšsēdētājs A. Jātnieks kā pašvaldības kapitālsabiedrību daļu turētājs nenodrošina labas pārvaldības principiem atbilstošu pašvaldības kapitālsabiedrību uzraudzību. Ņemot vērā domes iepriekš pieņemto lēmumu par pašvaldības papildu līdzekļu ieguldījumu SIA «Vides serviss» pamatkapitālā, lai nodrošinātu pārskatāmību un kontroli par publisko līdzekļu izlietojuma likumību pašvaldības kapitālsabiedrībā SIA «Vides serviss», pamatojoties uz likuma «Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likums» 9. panta 1., 3., 4., 5. un 6. punktu, ierosinām nekavējoties izveidot domes revīzijas komisiju SIA «Vides serviss» finanšu līdzekļu izlietojuma pārbaudei. Lūdzam uzdot Bauskas novada domes administrācijai sagatavot izskatīšanai domes 2018. gada novembra sēdē lēmuma projektu «Par pašvaldības kapitālsabiedrības SIA «Vides serviss» finanšu līdzekļu izlietojuma revīzijas komisijas izveidi».

Finanšu komitejā Bauskas novada domes opozīcijas rosinātās revīzijas komisijas izveidi atbal-stīja ar lielu balsu pārsvaru, bet domes sēdē 30. novembrī vienas balss trūka.

Aizstāv uzņēmumu
Pirmais pārsteigums bija lēmumprojekta papildināšana, pievienojot jaunus komisijas dalībniekus – deputātus Uldi Kolužu un Mārīti Ķikuri. U. Kolužs pauda, ka šāda komisija nav vajadzīga. Viņš apšaubīja komisijai izvirzītos uzdevumus, uzsverot, ka tas nozīmējot veikt darbu uzņēmuma vietā.

Arī Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks atzina, ka komisija nav vajadzīga: ««Vides servisa» darbība tiek kontrolēta ar likumdošanu. Auditors izvērtē saimniecisko darbību, iesniedz gada pārskatu. Uzņēmums darbojas atbilstīgi likumam, notiek sabiedrības pārraudzība, analizē finanšu pārskatus. Atskaiti iesniedz reizi ceturksnī. Neuzskatu par vajadzīgu rīkot atsevišķu komisiju, lai deputāti pārliecinātos, kas tur notiek. Uzskatu, ka «Vides serviss» strādā ļoti labi, un es viņus atbalstu.» Daļa deputātu uzsvēra, ka viņi šo komisiju uztver kā opozīcijas vēlmi izrēķināties ar SIA «Vides serviss» vadību.

Viedokļu sadursmes
Brīžiem diskusijas sita augstu vilni. Opozīcijas pārstāvji pievērsa uzmanību ilgi realizētajam Vītolu un Salātu ielas namu iekšpagalmu projektam, ko vadīja SIA «Vides serviss». «Tur ir uzraugi, autorprojekts, ko vēl tur vajag? Būvspeciālistiem būs atzinums,» sašutis bija Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Voldemārs Čačs.

«Aicinu neuztvert to kā izrēķināšanos. Iespējams, uzņēmums strādā labi. Es iesaistījos tāpēc, ka redzu – var strādāt vēl labāk,» pauda opozīcijas pārstāvis Gatis Skurba. Deputāts Aleksandrs Novickis paziņoja – viņš ir pārliecināts, ka pārkāpumi uzņēmuma darbībā ir: «Es jau pieķēru Voldemāru Čaču, ka viņš parakstījis dokumentus, kurus nedrīkstēja parakstīt.»

Nevienlīdzīga attieksme
Deputāte Inita Nagņibeda pauda izbrīnu, kāpēc uzmanība pievērsta tikai SIA «Vides serviss». Savukārt deputāte Karīna Andreika atgādināja, ka bijis piedāvājums veidot pastāvīgu komisiju, kura izskatītu iedzīvotāju sūdzības par pašvaldības kapitālsabiedrību darbu, bet arī iepriekš šis piedāvājums atsaucību nerada. Viņa uzsvēra, ka novada domes amatpersonām nav vienlīdzīgas attieksmes pret savām kapitālsabiedrībām un iestādēm: «Tagad uzsver to, ka prasot komisiju SIA «Vides serviss» darba izvērtēšanai, nevarot balstīties tikai uz baumām. Kāpēc savulaik bija komisija Bauskas Valsts ģimnāzijas darbības izvērtēšanai? Toreiz arī bija signāli un neviens neprasīja, kāpēc izvēlēta tieši ģimnāzija,» teica K. Andreika.

Diskusiju noslēgumā sarunas turpinājās augstos toņos. «Tā mēs varam likvidēt uzņēmumu, nebūs, kas strādā. Tā notiek, ja kāds kļūdās,» pauda A. Jātnieks. «Mēs šīs kļūdas atklāsim, parādīsim, un dome pieņems lēmumu,» atbildēja A. Novickis. «Uzskatu, ka kļūdas ir risināmas bez šīs komisijas. Aicinu noraidīt iesniegumu,» paziņoja A. Jātnieks.

Par lēmumprojektu balsoja Aleksandrs Novickis, Aivija Kursīte, Karīna Andreika, Andris Arcimovičs, Raimonds Žabovs, Rudīte Čakāne, Gatis Skurba, Juris Landorfs. Pret bija Uldis Kolužs, Kristīne Kazāka, Jānis Dūmiņš, Raitis Ābelnieks, Voldemārs Čačs, Arnolds Jātnieks, Mārīte Ķikure, Inita Nagņibeda, atturējās Valdis Veips.

«Ir citi veidi, kā mēs panāksim taisnību,» noslēgumā pauda Aleksandrs Novickis.



IEDZĪVOTĀJU VIEDOKLIS

Facebook.com «Bauskas Dzīves» lapā tika aptaujāti 125 cilvēki, kas atbildēja uz jautājumu – ir vai nav nepieciešama īpaša revīzijas komisija pašvaldības kapitālsabiedrības «Vides serviss» finanšu līdzekļu izlietojuma pārbaudei. 78 procenti atzina, ka revīzija ir nepieciešama, 22 procenti – ka nav vajadzīga. M. Kazākas komentārs: «Noteikti, un pēc iespējas ātrāk! Citādāk maksājam nevis par mājas apsaimniekošanu, bet tikai algas darbiniekiem!»


Vai, jūsuprāt, ir nepieciešama īpaša revīzijas komisija  SIA «Vides serviss» finanšu līdzekļu izlietojuma pārbaudei?
20181203-1846-aptauja-revizija.jpg
Aptaujas dati no portāla bauskasdzive.lv.



Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.