BauskasDzive.lv ARHĪVS

Siers triju kārtu maltītē

Ligita Asare

2018. gada 4. decembris 00:00

96
Siers triju kārtu maltītē

Iecavas internātpamatskolā 29. novembrī interesenti pulcējās, lai vairāk uzzinātu par veselīgu uzturu un tā nozīmi.

Dalībniekiem bija iespēja noklausīties uztura konsultantes Daces Strautnieces lekciju, kā arī uzdot jautājumus. Pēc tam bija darbošanās meistarklasē zemnieku saimniecības (z/s) «Celmi» īpašnieces Ingas Celmas un pavārmākslas virtuoza Aivara Andreikas no SIA «GARUDA foods» vadībā.

Mērvienības – plauksta, dūre, sauja, īkšķa gals
D. Strautniece sniedza ļoti uzskatāmu, gana visaptverošu un vienlaikus konspektīvu ieskatu par veselīgu uzturu un lielākajām kļūdām produktu izvēlē un ēšanas paradumos, kas gandē veselību. Lekcijas prezentācija un stāstījums nebija pārsātināts ar formulām un svešvārdu gūzmu. Dalībniekiem bija viegli izklāstīto iztēlē salīdzināt ar savu «ēdiena šķīvi» un saprast, kas to veido. Ļoti labs bija piemērs par to, cik lielai jābūt ēdiena porcijai vienā ēdienreizē. Katram tas jāmēra pēc savas delnas: plaukstas lielums – nepieciešamo olbaltumvielu daudzums, dūre – dārzeņu, sauja – ogļhidrātu, īkšķa gals – taukvielu daudzums.

Īpaši tika uzsvērta nepieciešamā ūdens daudzuma uzņemšana ikdienā. Runājot par olbaltumvielu nozīmi uzturā, kā efektīvākais to avots tika nosaukts siers. Siers šoreiz bija arī pasākuma praktiskās daļas «favorīts».  

No mājas un veikala piena
Dalībnieki klausījās lekciju, bet blakustelpā jau rosījās veselīga uztura nodarbības jeb meistarklases, kā to dēvēja dalībnieces, līderi. Z/s «Celmi» īpašniece, mūspusē zināma daudzveidīgu un gardu sieru gatavotāja Inga Celma, un pavārmākslas virtuozs Aivars Andreika no SIA «GARUDA foods» godā cēla svaigo mājas sieru.

Siera meistare demonstrēja svaigā siera pagatavošanu, vienlaikus pierādot Aivara Andreikas iedrošinājumu, ka tam der arī veikala pakās fasētais piens. Protams, bija iespēja salīdzināt iznākumu ar sieru, kas gatavots no Ingas pašas saimniecībā slauktā piena un no fasētā veikala piena… Viņa dalījās pieredzē un mudināja dalībnieces izmantot šo sieru dažādu ēdienu bagātināšanā, aizvietojot ar to gaļu – šo sieru var lietot svaigu, cept, vārīt.

Kamēr tapa Aivara demonstrētie ēdieni, dalībnieki varēja našķēties ar garšvielās apceptiem siera gabaliņiem, kas pārsteidza ar to, cik vienkārši un ātri var sagādāt sātīgu, izskatīgu uzkodu. Pavāra iecerētā ēdienkarte piedāvāja variantu, kā sieru izmantot vienas ēdienreizes triju dažādu ēdienu pagatavošanai. Viņš klātesošajiem atklāja daudzās virtuvēs iepriekš nezināmu garšvielu izmantošanu ēdiena garšas bagātināšanai.

Meistars nodod zināšanas citiem
Iecavniece Gaļina Vīgante atzina, ka jau iepriekšējā gadā piedalījusies līdzīgā pasākumā, kas bijis ļoti interesants un iedvesmojošs. Gaļina aizraujas ar jaunu ēdienu izmēģināšanu, apgūtās receptes ar prieku ir atkārtojusi savā virtuvē. Tāpēc bez šaubīšanās nolēmusi piedalīties atkal, ņemot līdzi arī kaimiņieni. Arī teorētisko lekcijas daļu Gaļina pozitīvi novērtēja, jo patīk uzzināt ko jaunu par zināmām lietām.

Dalībnieku vidū bija arī meistarklases norises vietas mājturības klases saimniece – Iecavas internātpamatskolas pedagoģe Valija Lukstiņa. Skolotāja mājturību, tātad arī uztura zināšanas, palīdz bērniem apgūt jau 30 gadu. Viņa pārliecināta, ka arī uztura zinātnē rodas jauni atklājumi un atzinumi. Tāpēc allaž noderīgi papildināt esošās zināšanas, ar ko «uzturēt sevi formā». Ļoti noderējis lekcijā izklāstītais, kas būs izmantojams mācību procesā skolēniem.

Vērojot meistarklases norisi un klausoties abu praktiķu daudzajās dāsnajās atbildēs uz klātesošo jautājumiem, nebija šaubu – viņi patiešām ir sava aroda meistari. Meistaru no prasmīga darītāja atšķir tieši tas, ka viņš spēj nodot savas zināšanas citiem un iedvesmot. Pēc gardo ēdienu degustācijas Aivars saņēma novērtējumu «izcils pavārmākslinieks». 

Ar patiesu atzinību novērtējot pasākuma noderīgumu, dalībnieki pauda vēlmi apmeklēt ko līdzīgu atkārtoti. Ieteica gan izvēlēties citu norises laiku – ārpus darba laika, lai tajā varētu piedalīties vairāk strādājošo.

Iecavas novada pašvaldības rīkotais pasākums «Veselīgs uzturs un tā nozīme» īstenots projektā «Vietējās sabiedrības veselības veicināšana un slimību profilakse Iecavas novadā» (Nr. 9.2.4.2/16/I/038) ar «Nacionālā attīstības plāna 2020» un Eiropas Savienības Eiropas Sociālā fonda atbalstu.


Dažas Aivara Andreikas receptes veselīgai maltītei

Skābeņu zupa ar kūpināto sieru
Sastāvdaļas: skābenes (svaigas vai konservētas), burkāni, sīpoli, kartupeļi, «Urid dal» lēcas (šķeltas melnās lēcas), garšvielas: asafetida, kurkuma, «Arhal Dal masala», nedaudz eļļas apcepšanai, kūpināts mājas siers.
Pagatavošana: katlā vispirms nedaudz apcep garšvielas, lai tās «atveras», pievieno dārzeņus, pielej verdošu ūdeni, pavāra, pievieno izmērcētas lēcas. Pavāra līdz vēlamajai dārzeņu un lēcu gatavībai. Tad pievieno sarīvēto sieru, pēc tam skābenes.
Iespējams, ka pārtikas veikalos, kur iepērkamies ikdienā, visas minētās garšvielas neatradīsit, būs jāmeklē garšvielu tirgotavās.   Turklāt ar garšvielām vienmēr var variēt. Šajā reizē īpašais skābeņu zupā noteikti ir kūpinātais mājas siers.
Zupa izdevās ļoti garda, un siers to padarīja arī gana sātīgu. Ja nu galīgi nevar atteikties no tradīcijas skābeņu zupu ēst ar krējumu, tad tas jāpievieno vien nedaudz.

Mērce – ar tomātiem un ingveru
Sastāvdaļas: mājas siers, tomāti, blenderēti konservēti tomāti, svaigs ingvers, sviests, saldais krējums, garšvielas: sāls, cukurs, čili pipari, asafetida, kurkuma, kumins, nedaudz eļļa apcepšanai.
Pagatavošana: katlā uzkarsētā eļļā apcep smalki sagrieztu ingveru, tad garšvielas, pievieno sagrieztus svaigos un konservētos tomātus. Nedaudz pasautē, pievieno sviestu, mājas sieru un beigās saldo krējumu. Lieliski sader pasniegti ar «Basmati» rīsiem. Gana labi droši vien saderēs arī ar makaroniem.

Mājas siera saldumi (sandeši)
Sastāvdaļas: 800 g mājas siers, 200 g cukurs, 3 ml vaniļas esence, sarīvēta citrona miziņa. Pēc savas patikas var pievienot vēl citas garšvielas, piemēram, kakao vai karoba pulveri.
Pagatavošana: sieru sablenderē un masu pārdala uz pusēm. Pusi liek katlā, pievieno cukuru un maisot pakarsē aptuveni četras minūtes, līdz cukurs izkusis. Cukuru var iepriekš samalt kafijas dzirnaviņās. Tad pievieno atlikušo siera masu, vaniļas esenci, citrona miziņu un visu labi samaisa. Nedaudz atdzesē, lai masa kļūst stingrāka, pēc tam veļ bumbās.