BauskasDzive.lv ARHĪVS

Izglītības sistēmas pieci varianti Iecavas novadā

Izglītības sistēmas pieci  varianti Iecavas novadā

Ceturtdien, 22. novembrī, ir plānota Iecavas novada izglītības, kultūras un sporta komitejas ārkārtas sēde, kurā lems par novada izglītības sistēmas pārmaiņām. Varianti paredz Iecavas internātpamatskolas nosaukuma maiņu un Dzimtmisas pamatskolas likvidāciju.

Lai informētu iedzīvotājus, izglītības iestāžu pedagogus un skolēnu vecākus, Iecavas novada domes vadība rīkoja divas tikšanās – Dzimtmisas pamatskolā 13. novembrī un Iecavas kultūras namā 15. novembrī. Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājs Juris Krievs informēja, ka plānota tikšanās arī ar Iecavas internātpamatskolas pedagogiem.

Ar valdības lēmumu
Atšķirībā no pārējiem bijušā Bauskas rajona novadiem, tieši izglītības jomā Iecavas novads pēdējos gados nonācis sarežģītā situācijā saistībā ar Latvijas valdības lēmumiem – vispirms likvidēt atbalstu internātskolām un nākotnē – slēgt arī speciālās izglītības iestādes. Par Zālītes speciālo internātpamatskolu vēl runās 2020. gadā, bet atbalsts internātskolām beidzas 2019. gada 1. janvārī.
 
Kā informē Iecavas novada domes priekšsēdētājs Aivars Mačeks, šī gada jūlijā pieņemts lēmums aprēķināt, kādas sekas šis lēmums atstās uz Iecavas novada budžetu un kāda varētu būt izglītības sistēma nākotnē. To vērtēja speciāla komisija, un tās darbības rezultāts kļuvis par diskusiju sākumu.

Komisija, kurā darbojās arī Juris Krievs, izglītības nodaļas vadītāja Vija Ieleja un finanšu nodaļas vadītāja Indra Latviete, nonāca pie nepatīkamiem secinājumiem. Pēc atbalsta noņemšanas Iecavas internātpamatskolai to plāno pamest lielākā daļa citu novadu audzēkņu, un novads paliks ar divām skolām, kur ir mazs audzēkņu skaits. Turklāt nākamā gada novada budžetā prognozē nevis pieaugumu, bet gan ienākumu samazinājumu.
Kā risinājumu komisija saskatīja Dzimtmisas pamatskolas slēgšanu un Iecavas pamatskolas izveidi.

Ieguldījumi neatmaksātos
A. Mačeks uzskaitīja daudzus iemeslus, kāpēc jādomā par Dzimtmisas pamatskolas slēgšanu. Vispirms – 2020. gadā tā, visticamāk, tāpat būtu jāslēdz higiēnas noteikumu dēļ – skolas telpas ir pārāk mazas, neatbilst jaunajām prasībām. Izglītības iestādes ēka ir sena, un tās remonts varētu izmaksāt ļoti dārgi. Tomēr, ja vēlas skolu saglabāt, ēka būtu jārestaurē, bet nav nekādas garantijas, ka izglītības ie-stāde tur ilgi pastāvēs. Rezultāts – milzīgi izdevumi bez pārliecības par atdevi. Savukārt vienas skolas izveide ļautu ietaupīt līdzekļus apmēram 140 tūkstošu eiro apmērā, kurus pašlaik tērē Dzimtmisas pamatskolas uzturēšanai.

Iedzīvotājus interesēja iespējas saglabāt ēku tādā stāvoklī, lai arī turpmāk varētu turpināt izglītības procesu. Iecavas novada domes izpilddirektors Mārtiņš Veinbergs atzina, ka bijušas neoficiālas sarunas ar ekspertiem, kuri atzinuši, ka Dzimtmisas muižas ēka nav piemērota izglītības iestādei. Viņš atzina, ka var pasūtīt dārgu eks-pertīzi, bet reāli jau tagad ir skaidrs, ka bez miljonu ieguldījumiem neko mainīt neizdosies un arī atjaunotā ēka var neatbilst jaunajām izglītības prasībām. Turklāt tie būtu tik lieli finanšu ieguldījumi, ka novada iedzīvotājiem tas nebūtu izdevīgi.

Uzskaitīja iemeslus, kāpēc jaunajai skolai jābūt Iecavas internātpamatskolas telpās. Tā ir vienīgā no novada izglītības iestāžu ēkām, kas celta kā skola. Tā ir piemērota jaunajām prasībām, un būs nepieciešami mazāki kapitālieguldījumi nākotnē. A. Mačeks solīja nodrošināt skolēnu transportu divreiz dienā turp un atpakaļ – gan tiem skolēniem, kas brauc mācīties tikai uz skolu, gan arī jauniešiem, kas ir nodarbināti interešu izglītībā.

Audzēkņi ar mācīšanās grūtībām
Dzimtmisas pamatskolas aizstāvju galvenais arguments skolas eksistences pamatošanai bija tieši atbalsts bērniem ar mācību traucējumiem, kā arī audzēkņiem, kas nespēj iejusties lielās klasēs. Savā ziņā šeit veidojās konflikts sarunās, kad Iecavas novada vadība stāstīja par to, ka lielajās skolās ir vairāk atbalsta personāla, arī tiem bērniem, kam ir mācību traucējumi, bet Dzimtmisā šādam personālam finansējuma nav. Dzimtmisas pedagogi protestēja: «Kāpēc tad šiem bērniem iesaka pārcelties no lielās skolas pie mums!?»

Mācību sasniegumu jomā Dzimtmisas pamatskola gan nespēj konkurēt ar abām Iecavas ciema skolām. V. Ieleja demonstrēja aizvadītā mācību gada 9. klašu eksāmenu rezultātus, kas Dzimtmisas pamatskolai nebija glaimojoši – matemātikā vidējā atzīme 3,5 balles. Dzimtmisas angļu valodas skolotāja Iveta Salgrāve pauda viedokli, ka ir nekorekti izmantot viena gada eksāmenu rezultātus un tos vajadzēja skatīt ilgākā laika posmā, jo citus gadus izglītības iestādes bērniem rezultāti bijuši labāki. Aizvadītajā gadā bijuši vairāki audzēkņi ar mācīšanās grūtībām, un izglītības iestādes pedagogi esot apmierināti, ka šie bērni ir tikuši līdz 9. klases eksāmeniem.

Cīņa par deklarētajiem
Diemžēl apspriešanas process ik pa brīdim pārvērtās par atklātiem apvainojumiem starp pasākuma dalībniekiem. Attiecības starp Dzimtmisas pamatskolas, Iecavas vidusskolas un Iecavas internātpamatskolas pedagogiem izskatījās diezgan agresīvas. Tas nozīmē – ja apvienos izglītības iestādes, skolas vadībai būs ļoti jāstrādā, lai panāktu labāku mikroklimatu izglītības iestādes kolektīvā.

Diemžēl savu devumu nesaskaņās ielika arī Iecavas novada domes priekšsēdētājs, kurš informēja, ka lielā mērā šī problēma radusies to vecāku dēļ, kas sūta savus bērnus novada pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās, bet deklarēti ir citā pilsētā vai novadā. A. Mačeks pieminēja Rīgu. «Novadā bērnu dzimst aizvien mazāk, bet bērnudārziem visu laiku vajag papildu grupas,» problēmu raksturoja domes priekšsēdētājs. Viņaprāt, tieši tas ir iemesls, kā dēļ nākamā gada Iecavas novada budžets varētu būt par 355 tūkstošiem eiro mazāks nekā līdz šim, jo samazinājušies iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksājumi. Šo versiju apstiprināja arī viens no Dzimtmisas pamatskolas audzēkņa vecākiem, kurš kritizēja domes sniegto informāciju. Viņš bija spiests atzīt, ka  Iecavas novadā nav deklarēts.
 
Tiesa, IIN samazinājums ir arī citos novados. Blakus esošajā Vecumnieku novadā tie ir mīnus 267 327 eiro, salīdzinot ar pagājušo gadu. «Iemesli varētu būt neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādājamo paaugstināšana,» vērtē Gita Skribāne, Vecumnieku novada domes finanšu nodaļas vadītāja. Statistiķis Jānis Hermanis informē, ka arī Rīgas pilsētas budžets nākamgad nepieaug. Attiecīgi jāsecina, ka diez vai Iecavas novada budžeta problēmas ir skaidrojamas tikai ar iedzīvotāju masveida pierakstu Rīgā.

Iecavas novada domes deputāts Juris Krievs uzsver, ka jebkurā gadījumā novada dome finansiāli tik lielu skolu tīklu vairs nevar atļauties. «Nauda mūs to spiež darīt. Protams, ka vēlamies to izdarīt pēc iespējas mazāk sāpīgi, garantējot pedagogiem visas izmaksas, kas pienākas. Tas ir lēmums, kas jāpieņem, jo Dzimtmisas muižas ēka izglītības prasībām drīz nebūs piemērota. Lai nav tā, ka nākotnē man prasīs – Juri, kāpēc tu biji tik «mīksts» un nenobalsoji par slēgšanu, ja tāpat zināji, kāda būs skolas nākotne?» saka J. Krievs.

Komunikācijas problēmas
Diemžēl apspriešanā, kas saistīta ar Dzimtmisas pamatskolas slēgšanu, lielākā problēma ir nevis apspriežamais fakts, bet gan Iecavas novada domes komunikācija ar iedzīvotājiem. Teju visi aptaujātie eksperti vērtē, ka 2020. gadā Dzimtmisas pamatskola būs jāslēdz, jo iestāde neatbilst jaunajām izglītības iestāžu higiēnas prasībām. Tātad process diemžēl ir likumsakarīgs, un to atliek tikai izpētīt, atrast labāko attīstības variantu un to arī pasniegt sabiedrībai. Tomēr novada domes darbība un teiktais rada daudz spekulāciju, attiecīgi protestu un neskaidrību.

Tiekoties ar Dzimtmisas pamatskolas bērnu vecākiem 13. novembrī, Iecavas novada domes amatpersonas apmēram stundas garumā demonstrēja prezentācijas, kurās informēja par to, cik daudz naudas atvēl un atvēlēs Iecavas ciema izglītības iestādēm. Cik varēja noprast, tad Iecavas ciema skolām tērēti miljoni, un vēl vairāk miljonu šajās ēkās tiks ieguldīti. Tur īstenoti speciāli projekti un ēku paplašināšana, speciālas izglītības programmas. Vienu brīdi šis slavinājums raisīja no zāles izmisuma kliedzienu: «Mēs taču šeit esam sanākuši runāt par Dzimtmisas pamatskolu, nevis par Iecavu!» Turklāt Iecavas novada domes priekšsēdētājs A. Mačeks atzina, ka pēdējais nopietnais novada domes ieguldījums Dzimtmisas pamatskolā bijis pirms sešiem gadiem.

Tikšanās sākumā skolas direktore Jana Arāja informēja par skolas pedagogu paveikto un veltīto uzmanību darbam ar skolēniem, kam ir mācību grūtības. Viņa uzsvēra, ka bieži vien bērnus, kam ir problēmas mācīties lielajās skolās, sūta uz Dzimtmisu. Savukārt novada domes amatpersonu tikšanās sākās stundu vēlāk, un Iecavas novada izglītības nodaļas vadītāja Vija Ieleja savā prezentācijā stāstīja par īpašo atbalstu, ko nodrošina bērniem Iecavas ciema izglītības iestādes un ko nesaņem Dzimtmisas pamatskola. Tas raisīja kārtējo šoku – iznāk, ka ar visu atbalstu sūta skolēnus uz skolu, kur šī atbalsta nav. Tajā pašā laikā novada vadība mēģina iestāstīt, ka Dzimtmisas bērniem šis atbalsts būs ieguvums.

Diemžēl šāda nesaskaņotība un novada mazo ciemu iedzīvotāju ignorēšana bieži vien rada dažādas spekulācijas. Piemēram, J. Arāja minēja, ka oktobra sākumā Iecavas novada izpilddirektors Mārtiņš Veinbergs solījis, ka Dzimtmisas pamatskola turpinās pastāvēt, bet jau pēc divām nedēļām izrādījies, ka skolu plāno slēgt. Tāpat tikai diskusijās 15. novembrī Iecavas kultūras namā kļuva skaidrs, kādas īsti novada vadībai ir versijas par skolu reorganizāciju, bet uz Dzimtmisas pamatskolas sapulci domes pārstāvji ieradās nesagatavojušies.

Par attieksmi pret novada ciemu iedzīvotājiem «Bauskas Dzīve» pārliecinājās Zālītes ciemā, piedaloties novada vadības rīkotajā diskusijā ar ciema iedzīvotājiem. Mārtiņš Veinbergs vispirms vairāk nekā stundas garumā stāstīja par paveikto Iecavas ciemā – par ieguldītajiem miljoniem ūdenssaimniecības pārbūvē, ceļu pārbūvē –, par plānotajiem darbiem Iecavas ciema izglītības iestādēs un tikai pēc iedzīvotāju sūdzībām sāka pievērsties Zālītes ciema problēmām.



Nepieciešamās likmes
Iecavas novada izglītības nodaļas vadītāja Vija Ieleja tikšanās laikā Iecavas kultūras namā demonstrēja tabulu, kas parādīja, ka normālu valsts finansējumu izglītības iestāde saņem tad, ja tajā mācās vismaz 120 bērnu. Viņa uzsvēra, ka jaunajā mācību gadā ir liegts pārdalīt finansējumu no lielām izglītības iestādēm uz tādām, kur ir mazāks skolēnu skaits. Tabulā norādītie 222 izglītības iestādes audzēkņi ir potenciālais skolēnu skaits, kāds nākamgad varētu turpināt mācības jaunajā izglītības iestādē – Iecavas pamatskolā.

20181119-1727-skolu-tabula.jpg


Iecavas novada izglītības sistēmas attīstības varianti

Pēc Iecavas novada vadības tikšanās ar iedzīvotājiem Iecavas kultūras namā 15. novembrī var fiksēt piecus variantus iespējamajai izglītības iestāžu darbības attīstībai novadā.
Pirmie divi ir Dzimtmisas pamatskolas vecāku un izglītības iestādes apkārtnes iedzīvotāju sniegtie varianti.

1. Paredz saglabāt Dzimtmisas skolu un topošo Iecavas pamatskolu kā divas atsevišķas izglītības iestādes. Šajā gadījumā gan nav skaidrs, ko darīt ar 2020. gada higiēnas nosacījumiem. Virkne vecāku gan uzsver, ka Latvijas valdība ne vienu vien likumu ir atcēlusi vai mīkstinājusi, bet tas pašlaik ir tikai pieņēmums. Pēc Iecavas novada vadības aprēķiniem, skolas rekonstrukcijā un jaunas sporta zāles izbūvē jāiegulda vairāk nekā trīs miljoni eiro, kas ir riskants ieguldījums, jo mācību iestādi var nākties slēgt tāpat.

2. Primāri saglabāt Dzimtmisas pamatskolas ēku pašvaldības īpašumā. Izmantošanas veidus pārdomāt – vai tas būtu bērnudārzs, vai kādā veidā reformēta skola. Tomēr arī šajā gadījumā nepieciešami vismaz pusotra miljona eiro ieguldījumi, un skaidras programmas, kas ēkā varētu atrasties, nav nedz novada domei, nedz iedzīvotājiem.
Nākamie trīs varianti paredz Dzimtmisas pamatskolas likvidāciju un jaunas Iecavas pamatskolas izveidi. Galvenās atšķirības saistītas ar procesa īpatnībām.

3. Iecavas internātpamatskolas nosaukuma maiņa uz Iecavas pamatskolu. Skola turpina darboties, nākamā gada 1. septembrī iestājas tie bērni no Dzimtmisas pamatskolas, kas vēlas tur mācīties. Process, kas prasa vismazāk darbību no iesaistīto puses.

4. Notiek abu skolu apvienošana zem viena nosaukuma. Iecavas novada domes vadība izvēlas direktoru, kurš savukārt no abiem kolektīviem izveido vienu. Šajā gadījumā par atbildīgo kļūst izvēlētais direktors, bet kolektīva veidošanas process var būt gana sarežģīts un konfliktu pilns. Potenciāli varētu noturēt lielāku skaitu skolēnu jaunajā Iecavas pamatskolā.

5. Abas skolas likvidē un dibina jaunu – Iecavas pamatskolu. Rīko direktoru konkursu, un jaunais direktors veido jaunu kolektīvu, izskatot piedāvājumā esošās pedagogu un skolas darbinieku kandidatūras. Šāds lēmums varētu palīdzēt atbrīvoties no stereotipiem par iepriekšējām izglītības iestādēm un varētu nodrošināt lielāku audzēkņu skaitu jaunajā skolā, bet prasītu no novada domes amatpersonām un iesaistītajiem ekspertiem vislielāko darbu, turklāt negarantējot pozitīvu rezultātu.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.