Pasaulē lielākā oga ēdienos

Halovīns – Visu svēto dienas priekšvakars – jau rīt. Tagad iederas gan grebt ķirbjus, gan ar tiem mieloties.
Neitrālās garšas dēļ tiek meklētas arvien jaunas receptes ķirbja pagatavošanai, gādājot par to, lai tas pastāvīgi būtu mājas ēdienkartē. Tieši šīs neuzbāzīgās garšas dēļ ķirbim var pievienot visdažādākos produktus un garšvielas, ikreiz iegūstot pavisam atšķirīgu ēdienu. Ķirbi var lietot arī kā piedevu citam ēdienā dominējošam produktam, tādējādi bagātinot to ar uzturvielām un krāsainību.
Arī mūsu lauku mājās ik rudeni ir bagātīga ķirbju raža, šogad pat bez stādīšanas – paši uzradās! Tas rosina lūkot jaunas receptes. Dažas tā arī paliek tikai reizi izmēģinātas, bet ir ēdieni, kurus tīk gatavot vairākkārt un kurus slavē draugi un radi.
Ķirbju pīrāgs
Sastāvdaļas:
500 g no sēklotnes un mizām attīrīta ķirbja, 1 sīpols, 2 ēd. k. sviesta, sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts, 500 ml piena, 175 g kukurūzas miltu, sakapāti svaigi pētersīļu zaļumi, sviests formas ieziešanai, 100 g rīvēta siera.
Ķirbi sagriez mazos gabaliņos, sasmalcini sīpolu. Katlā ieliec sviestu un izkausē mērenā karstumā. Pievieno ķirbi un sīpolu, maisot cep sešas, astoņas minūtes. Pieber sāli, maltus melnos piparus un muskatriekstu. Pievieno pienu un uzvāri. Noņem katlu no plīts un maisot pievieno kukurūzas miltus. Tad liec katlu atpakaļ uz plīts un nelielā karstumā karsē 30 minūtes, līdz masa uzbriest, ik pa laikam apmaisi. Pievieno pētersīļus.
Pīrāga formu iezied ar sviestu, piepildi ar sagatavoto masu, izlīdzini, pārkaisi ar sieru. Liec formu līdz 200 grādu temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī, cep 18 – 20 minūtes.
Pēc patikas izvēlies mērces, ar ko ēdienu pasniegt, – kečupu, salsu u. c.
Kēksiņi ar sieru – «ķirbiki»
Šos var pieskaitīt pie našķiem, bet ne pie saldumiem, jo dominē sāļā garša.
Sastāvdaļas: ~ 400 g jeb 300 ml ķirbju biezeņa, divas olas, 100 g izkausēta sviesta, 350 g miltu, 1 ēd. k. cepamā pulvera, 1,5 tējk. sāls, 1,5 tējk. maltu melno piparu, 5 ēd. k. cukura, 200 g siera.
Vispirms gatavo ķirbju biezeni. Sagriez ķirbi lielos gabalos, iztīri no mīkstās sēklotnes un bez jebkādām garšvielām liec cepties cepeškrāsnī uz pannas ar visu mizu 200 grādu temperatūrā. Lai iegūtu receptei nepieciešamo biezeņa daudzumu, ņem aptuveni 1,2 kg iztīrītā ķirbja, to var sagriezt divos gabalos, cep apmēram 40 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no gabala lieluma. Pēc tam ļauj ķirbim atdzist turpat cepeškrāsnī. Attīri ķirbja mīkstumu no mizas, nedaudz sablenderē, lai iegūtu viendabīgu konsistenci.
Ķirbju biezenim pievieno olas, sviestu, rīvētu sieru un samaisi. Citā traukā sajauc pārējās sastāvdaļas, pēc tam pievieno ķirbju masu un visu atkal samaisi.
Mīklu liec kēksu formiņās, pārkaisi ar sarīvētu rieru un liec cepties 200 grādu temperatūrā sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni uz 20 minūtēm, līdz siers virspusē sāk brūnēt.
No receptē paredzētā daudzuma parasti iznāk 24 kēksiņi. «Ķirbiki» labi garšo gan ar kafiju, gan kefīru, iespējams, arī ar alu.
UZZIŅAI
Pasaulē lielākā oga, savulaik atceļojusi no tālās Amerikas, tagad ieņem stabilu vietu arī Latvijas ēdienu kultūrā.
Ķirbis ir lēts, vērtīgām uzturvielām bagāts dārzenis. Tas satur veselu aptiekas plauktu – A, B, C vitamīnus, dzelzi, kāliju, magniju, fosforu, antioksidantus.
Ja kādu nepārliecina jau uzskaitītie labumi, – ķirbis pieminēts arī dabas afrodīziju jeb vēsturisko mīlas augu sarakstā.
Izgrebts ķirbis ar sveci iekšpusē tradicionāli ir Halovīna simbols. Parasti grebj baisu vai smieklīgu seju.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»