BauskasDzive.lv ARHĪVS

Skolu tīkla attīstības koncepcija nav izstrādāta

Žanna Zālīte

2018. gada 21. oktobris 16:11

1510
Skolu tīkla attīstības koncepcija nav izstrādāta

Vecumnieku novada domes izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas sēdē trešdien, 17. oktobrī, bija paredzēts deputātus iepazīstināt ar «novada izglītības attīstības stratēģiju». Tomēr klātesošajiem ne šis darba kārtībā minētais dokuments, ne izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepcija, kas bija jāizstrādā līdz 10. oktobrim, netika nodota izvērtēšanai, jo, izrādās, tā nemaz nav tapusi.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Kovals, kurš vadīja ar šī gada 28. marta domes sēdes lēmumu apstiprināto novada izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepcijas izstrādes darba grupu, atzina, ka lielās aizņemtības dēļ nav spējis šo darbu paveikt noteiktajā laikā.

«Dokuments nav tādā stadijā, lai to varētu nodot plašākai izvērtēšanai. Lai kvalitatīvi pieķertos tā izstrādei, ikdienas slodze ir par lielu, un tā nemazināsies, tāpēc ir veiktas pārrunas ar darba grupas pārstāvi Lienu Jaunzemi, kurai ir liela pieredze politikas plānošanas dokumentu izstrādē. Viņai varētu uzticēt šī dokumenta virsvadību un salikšanu strukturētā formātā; darba grupa asistētu un sniegtu nepieciešamo informāciju. Divu mēnešu laikā to varētu izdarīt,» sēdes sākumā pavēstīja J. Kovals.

Jāuzņemas atbildība
Deputāts un darba grupas pārstāvis Māris Āķis pauda, ka «šis gājiens ir nonsenss», jo apliecina – domes deputāti nepilda lēmumus, ko paši pieņēmuši.

«Koncepcijai bija jābūt gatavai līdz 10. oktobrim. Mēs Jāni darba grupas vadībā neievēlējām, viņš pats teica, ka ir gatavs uzņemties vadību, pats sevi izvirzīja. Rezultātā esam nonākuši pie tā, ka pašvaldībai nav nekādas vīzijas par izglītības jautājumiem ilgtermiņā un kopsakarībās. Cerējām, ka būs dokuments, kas noteiks, uz ko novads virzās ar savām četrām vidusskolām un vēl dažām izglītības iestādēm, kāda ir nākotnes perspektīva. Diemžēl nekas no tā nav,» viņš sacīja. M. Āķis uzskata – šajā situācijā atbildība jāuzņemas arī domes priekšsēdētājam, jo nav pildīti viņa norādījumi, un izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas vadītājai. «Domes sēdē 28. martā priekšsēdētājam bija uzstādījums jautājumus par koncepcijas izstrādes gaitu izskatīt katrā izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas sēdē. Pa visu šo laiku darba grupa tikusies trīs reizes. Cik sēdēs sniegta informācija par virzību? Nekas no tā nav bijis! Kādēļ tad pieņemt lēmumus?» deputāts retoriski vaicāja. Viņš kritizēja gan vājo savstarpējo komunikāciju, gan grupas vadītāja neprasmi plānot laiku un resursus.

M. Āķis atsauca sevi no darba grupas. «Pats pieteicos, bet tagad jūtos līdzvainīgs, ka darbs nav paveikts,» viņš sacīja. «Ja cilvēks dara un neiznāk – tā ir cita lieta, bet ja šo mēnešu laikā vecajā dokumentā tikai pārlikti cipariņi pēc jaunākajiem statistikas datiem, tas nedod pienesumu.»

Dokuments būtu publiski jāapspriež
Domes priekšsēdētājs Guntis Kalniņš sacīja, ka no darba grupas vadības un atbildīgās komitejas «ātrāk bija jābūt signālam, ka nekā nav», taču tagad ir jārod kāds risinājums, jo dokumenta izstrāde nav atliekama. «Ja būtu kaut vai šīs koncepcijas melnraksts, vieglāk būtu lemt par izglītības jautājumiem, kas ir ikdienas darba kārtībā. Skaidrs, ka dokumentā jābūt iekļautai reformai, jo nevaram būt utopisti un domāt, ka viss paliks pa vecam,» viņš uzsvēra.

J. Kovals pārmetumus atzina par pamatotiem un pieļāva, ka ar citiem rīkiem un resursiem dokuments varētu tikt izstrādāts pārskatāmā periodā. «Ir veikta priekšizpēte, pārrunas ar speciālistiem, ir redzējums, kā līdz gada beigām to izdarīt,» pauda darba grupas vadītājs.

Dainis Rijkuris gan apšaubīja, vai divos mēnešos iespējams sagatavot kvalitatīvu koncepciju, ja vairāk nekā pusgada laikā nav tapis pat dokumenta uzmetums, ko piedāvāt izvērtēšanai. «Līdz gada beigām izstrādāt un pieņemt koncepciju nav iespējams. Šāda līmeņa plānošanas dokuments ir pakļaujams sabiedriskai apspriešanai, un tas līdz gada beigām nav paveicams,» uzsvēra deputāts.

G. Kalniņš iebilda, ka šis dokuments neesot publiski jāapspriež, kā tas ir ar attīstības vai teritorijas plānu. Pretēju uzskatu pauda D. Rijkuris, to pamatojot: «Kāpēc to nevarētu apspriest? Ir jāapspriež! Tas ļautu iegūt papildu redzējumu, viedokļus, ieteikumus, kā labāk un pareizāk darīt. Skolu tīkla attīstības koncepcija aptver ļoti daudz novada iedzīvotāju, visus tos, kuri jebkādā veidā iesaistīti izglītības darbā.»

Finansējums – ar jautājuma zīmi
D. Rijkuris vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka pavisam drīz būs jālemj par nākamā gada budžetu, taču vēl nav skaidrs, kā dalīt finansējumu izglītības nozarē. «Jebkurš lēmums par līdzekļu piešķiršanu vienai vai otrai skolai ir ar jautājuma zīmi – vai ieguldījums pēc gada vai diviem nebūs jānoraksta zaudējumos,» viņš sacīja.

Līdz budžeta pieņemšanai vēl varētu pagūt pārorganizēt koncepcijas izstrādes darba grupu, sagatavot kalendāro grafiku, uzticēt organizatorisko pusi L. Jaunzemei, pieaicināt zinošus un pieredzējušus cilvēkus no malas, papētīt blakusnovadu pieredzi, rīkot direktoru un viņu vietnieku, izglītībā ieinteresēto personu tikšanos, izzināt katra redzējumu, idejas un rast kopsaucējus. Šādu iespējamo tālāko scenāriju piedāvāja G. Kalniņš.

Deputāti vienojās tuvākajā laikā sanākt kopā, lai spriestu par izmaiņām novada izglītības ie-stāžu tīkla attīstības koncepcijas izstrādē. Izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas ārkārtas sēdi nolemts sasaukt 24. oktobrī plkst. 9. Šajā dienā notiks arī domes kārtējā sēde.


Vecumnieku novada domes izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas sastāvs:
Aija Jurova (komitejas priekšsēdētāja), Māris Āķis (priekšsēdētājas vietnieks), Iveta Lavrinoviča, Jānis Kalniņš, Vēsma Petruševica, Liene Batņa.

Avots: www.vecumnieki.lv.



UZZIŅAI

Vecumnieku novada domes deputāti Dainis Rijkuris, Mārtiņš Mediņš, Vēsma Petruševica, Diāna Ruģele un Jānis Kalniņš, kas ievēlēti no Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK, šī gada 15. februārī domei adresētajā iesniegumā aicināja izstrādāt Vecumnieku novada izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepciju, jo iepriekšējais dokuments, kas aptvēra laikposmu no 2011. līdz 2016. gadam, vairs nav spēkā. «Lemt par finansējuma pārdali un investīciju veikšanu novada izglītības iestādēs bez skaidra, oficiāli apstiprināta redzējuma par novada izglītības iestāžu (gan atsevišķi, gan kā vienota tīkla) turpmāko attīstību nav pieļaujami,» pauduši deputāti.

Izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas sēdē 21. februārī deputāti vienojās par šāda dokumenta nepieciešamību, un domes sēdē 28. februārī tika pieņemts lēmums sākt darbu pie Vecumnieku novada izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepcijas izstrādes un uzdot izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejai izveidot darba grupu.

Izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas sēdē 14. martā, kad tika spriests par darba grupas izveidi, domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Kovals rosināja tajā iekļaut «viņu kā par izglītības jomu atbildīgo». Šis priekšlikums tika akceptēts un virzīts tālāk.

Domes sēdē 28. martā tika pieņemts lēmums apstiprināt Vecumnieku novada izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepcijas izstrādes darba grupu šādā sastāvā: Jānis Kovals, domes priekšsēdētāja vietnieks, Vija Beļūna, vecākā izglītības metodiķe, Māris Āķis, deputāts, Iveta Lavrinoviča, deputāte, Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas direktore, Svetlana Vāverniece, Skaistkalnes vidusskolas direktore, Liena Jaunzeme, Misas vidusskolas vecāku pārstāve, Gita Briņķe, Valles vidusskolas skolotāja. Darba grupai uzdots izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepciju izstrādāt līdz 2018. gada 10. oktobrim.

Avots: Vecumnieku novada domes izglītības, kultūras un jaunatnes lietu komitejas un domes sēžu protokoli.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.