BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vecumnieku uzņēmējs nedomā apstāties

Uldis Varnevičs

2018. gada 16. oktobris 00:00

1112
Vecumnieku uzņēmējs nedomā apstāties

Vecumnieku novada dabīgās pārtikas ražotāja SIA «Keefa» šogad papildināja ražoto biezeņu klāstu ar sulām un biezsulām. Tomēr uzņēmējam Robertam Cešeiko ir daudz tālejošāki plāni – top īpaša produkcija.

Kad pareizajā vietā satiekas pareizie cilvēki, rodas jaunas idejas. R. Cešeiko brālis Rūdolfs Cešeiko strādā veselības aprūpes jomā, un viņš pamanījis, ka pašlaik ražotie lauksaimniecības produkcijas biezeņi mēdz būt noderīgi onkoloģijas pacientiem, kam ir problēmas ar barības uzņemšanu. Šis novērojums kļuvis par pamatu jaunai idejai.

Biezeņi speciālai pacientu grupai
Piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu un piedaloties dažādiem speciālistiem, top projekts, kura rezultātā plānots sākt ražot produktus pacientiem ar disfāgiju – rīšanas traucējumiem – un malnutrīciju – uzturvielu nepietiekamību. SIA «Keefa» izstrādātie biezeņi un to ražošanas tehnoloģija ir piemērota šādu produktu radīšanai, un tas arī kļuva par atspēriena punktu.

«Pašlaik ir pieejami produkti uz tā sauktās sintētiskās bāzes. Mūsu produkta cenai nevajadzētu pārsniegt šī piedāvājuma cenas. Ar augu izcelsmes produktiem vien nav iespējams nodrošināt visu nepieciešamo cilvēka organismam – būs jāpievieno minerālvielas un vitamīni,» pauž uzņēmuma pārtikas tehnoloģe Liene Ozola.

«Līdz šim tirgū piedāvātie produkti nav slikti, bet cik ilgi var ēst piedāvājumu ar šokolādes, zemeņu un banānu garšu?! Šīs garšas apnīk, un mūsu mērķis ir arī šo piedāvājumu dažādot,» saka R. Cešeiko.

Daudz iesaistīto
Projekta dalībnieku ir gana daudz. Vispirms septiņas bioloģiskās zemnieku saimniecības, no kurām trīs ir mūsu novados – Vecumnieku novada «Bites», Iecavas novada «Kraukļi» un Bauskas novada Lambārtes «Žubītes». «Pašlaik zemniekus, kas piegādā produkciju, nav grūtību atrast. Galvenais – būt viņiem uzticamiem partneriem,» atklāj R. Cešeiko.

Nākamie sadarbības partneri ir zinātnieki – Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Rīgas Stradiņa universitāte, laboratorija «BIOR» un Latvijas Diētas ārstu asociācija. «Mediķi pētījumos pateiks, kādas izejvielas mums vajag, savukārt LLU izpētīs, vai radītais produkts atbilst prasībām,» stāsta uzņēmuma vadītājs. Noslēgumā būs klīniskie pētījumi – mediķi atkal vērtēs, cik laba ir saražotā produkcija. Projekta noslēgums plānots 2021. gadā.

Turpina attīstību
Tam visam pa vidu – ražotne, kurai būs jāpaveic vislielākais darbs. «Izvēlēsimies piemērotākās augu šķirnes, veidosim receptūru. Piedevas būs jāliek – visos produktos ir maz selēna, mūsu zemē tā ir maz, un tas visiem ir deficīts. Jau tagad zinām, ka tas būs jāpievieno,» stāsta L. Ozola.

«Tālāk atliek saprast, kas ir nepieciešams, lai radītu pēc iespējas labāku produktu. Turklāt tam jābūt tādā cenā, lai cilvēki to var atļauties nopirkt,» uzsver R. Cešeiko. Viņš atzīst, ka jau esošie ražotnes produkti ir liels pluss – biezeņu iepakojums ir ļoti ērts, drošs un lietošanai gatavs produkts medicīnas iestādēs. Tādējādi uz esošā produkta bāzes var attīstīt nākamo.

Uzņēmums aizvadītajā gadā nav stāvējis uz vietas – pieaudzis tirdzniecības vietu skaits, arī Bauskā un Iecavā, parādījušies jauni produkti. «Paši katru mēnesi augam un apgrozījumu palielinām. Ja viss izdosies, varētu šogad sākt arī eksportēt. Latvijas tirgū mūsu daļa turpina pieaugt. Rēķināmies, ka tas prasīs laiku,» pauž vadītājs.

Ražotnē pašlaik strādā septiņi darbinieki. Viens no jaunajiem strādniekiem aizvieto vadītāju cehā – R. Cešeiko vairs ikdienas darbam neatliek laika.

Eiropas atbalsts
No pirmā skata iesaistīšanās jaunā projektā liekas nedaudz dīvaina – jau iepriekš sadarbībā ar zinātniekiem iztērēti vairāki gadi, līdz pērn sākta pirmo produktu ražošana. Cits būtu atpūties un mēģinājis izmantot radītā produkta iespējas, bet R. Cešeiko apstāties nedomā – viņš uzskata, ka jāplāno ilgtermiņā.

«Ir svarīgi sastrādāties ar zinātniekiem, kam zinātne ir pamatdarbs. Un vajag uzņēmēju, kas produktu ir spējīgs saražot. Zinātniekiem ir daudz labas kvalitātes pētījumu, bet pietrūkst uzņēmēju, kas šo darbu augļus varētu izmantot. Tā pētījumi paliek plauktiņos. Tāpēc jābūt aktīvākiem gan pētniekiem, gan uzņēmējiem, un tikai tad būsim spēcīgi konkurenti Eiropas un pasaules līmenī. Vajag tikai nozarēm sadarboties. Tad pie patērētāja nonāks kārtējais tiešām vērtīgais produkts. Tāda ir pareiza ražošana,» savu viedokli pauž L. Ozola.

Galvenā problēma gan šajā procesā ir finanšu trūkums – skaidrs, ka visas iesaistītās puses vēlēsies produkta izstrādes procesā kaut ko saņemt, bet ne vienmēr uzņēmējiem ir līdzekļi, kurus investēt trīs vai četru gadu izpētes procesā. R. Cešeiko atzīst, ka tieši šajā situācijā ir liels atbalsts no Eiropas Savienības fondiem, kas šādu izpēti ir gatavi finansēt.

UZZIŅAI


Uzņēmums SIA «Keefa» sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju, ar Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniekiem izstrādā jaunus diētiskās pārtikas produktus. To sastāvā būs dabiskas izejvielas ar minerālvielu un vitamīnu piedevām, kas nodrošinās pilnvērtīgu uzturu brīžos, kad veselības traucējumi prasa papildu uzturvielu uzņemšanu vai liedz ēst ierastos pārtikas produktus. Šādas situācijas parasti ir traumu gadījumā vai pēc smagām operācijām, kad rodas problēmas pārtiku sagremot un apēst. Toties šāda veida biezeni vai putru var iesūkt.

Ja vēlaties būt pirmie, kas izmēģinās šo jauno, Latvijā tapušo diētisko pārtiku, ir iespēja reģistrēties mājaslapā disfagija.lv. Tomēr jārēķinās ar to, ka projektā paredzētie produkti vēl tikai top. Līdz galaproduktam vēl jāgaida četri gadi.