BauskasDzive.lv ARHĪVS

Aicina īstenot deputāta «paveikto»

Aicina īstenot deputāta «paveikto»

Vai Skaistkalnes ciemā ir sporta zāle? Saeimas deputāts Viktors Valainis apgalvo, ka ir un ka tas ir viens no viņa paveiktajiem darbiem Vecumnieku novadā. Ciema iedzīvotāji šajos melos neklausās un aicina sporta zāli patiešām uzcelt.

Skaistkalnieši informāciju par V. Valaiņa «uzcelto» sporta zāli vērtē viennozīmīgi – ja jau šādas personas atbalsta, tad lai novada dome izpilda arī to, ko deputāta kandidāts pirms vēlēšanām pasludināja par paveiktu. Galu galā – tas ir daudzu gadu sapnis.

Divi projekti
Reformas gaitā, pārejot no rajoniem uz novadiem, bija izstrādāts projekts pat lielākai sporta zālei nekā pašlaik plānotā. Skaistkalnes vidusskolas direktore Svetlana Vāverniece atminas, ka aptuvenā tāme bija ap 800 tūkstošiem latu (1 138 300 eiro). Projekts izmaksāja aptuveni 40 tūkstošus latu (56 910 eiro) un palika nerealizēts. Tātad šī nodokļu maksātāju nauda vējā.

Pirms 2017. gada pašvaldību vēlēšanām visas trīs vadošās partijas Vecumnieku novadā solīja sporta zāli uzcelt. Pagājušajā gadā tapa projekts. Vecumnieku novada domes deputāts Māris Āķis no Skaistkalnes, S. Vāverniece un skolas vecāku padomes pārstāve Sanita Juškēvica atceras, ka pusgada laikā ieguldīts milzīgs darbs. «Pēdējā sanāksme par projektu bija pagājušā gada 28. decembrī, piedalījās arī novada vadība,» atceras M. Āķis. «Spriedām par dažādiem sīkumiem. Runājām par apkuri, par radiatoriem,» stāsta S. Vāverniece. Rezultāts – izstrādāts projekts par 38 tūkstošiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, ieguldīts skolas darbinieku, aktīvistu un projektētāju liels darbs.

Skolēniem un pieaugušajiem
Ieguldītais darbs izrādījās velts – 2018. gada budžetā Vecumnieku novada dome sporta zāles būvniecību neatbalstīja.

Skolas direktore uzsver, ka sporta zāle vajadzīga daudzu faktoru dēļ. Vispirms – skolā esošā zāle ir ļoti maza un aktivitātēm nav īpaši piemērota, turklāt no nodarbībām cieš vēsturiski renovētās telpas. «Katru reizi, kad skolai ir akreditācija, vienīgais aizrādījums ir par to, ka mums nav sporta zāles,» saka S. Vāverniece.

Sporta zāle vajadzīga ne tikai skolēniem, bet arī novada iedzīvotājiem. Par sportiskām aktivitātēm ieinteresēti tuvāko pagastu ļaudis. Zālē varētu nodarboties gan basketbolisti, gan florbolisti, gan vieglatlēti. S. Vāverniece atzīst, ka vietējiem jauniešiem ir labi panākumi sacensībās, taču trūkst sporta bāzes.

V. Valaiņa meli saniknoja iedzīvotājus. Šokējis fakts, ka citviet novadā dzīvojošie noticējuši politiķa rakstītajam, daži skaistkalnieši pat apsveikti ar jauno sporta zāli.

Uzcelt nesola
Vecumnieku novada domes deputāti V. Valaiņa aprakstīto izpildīt nesteidz.
 
«Solījums uzcelt sporta zāli Skaistkalnē bija ierakstīts mūsu partijas priekšvēlēšanu programmā. Ja izdosies iegūt Eiropas Savienības vai pārrobežu projekta finansējumu, tad mūsu partija noteikti projektu atbalstīs. Pašlaik prioritāte ir Vecumnieku vidusskolas piebūve,» viedokli pauž Jānis Kovals, Vecumnieku novada domes deputāts no Zaļo un Zemnieku savienības.
 
Abas pārējās Vecumnieku novada domes partijas atzīst, ka par nākamā gada budžetu un iespējamo atbalstu sporta zāles projektam vēl spriedīs. «Neesam par to domājuši – tikai novembrī sāksies budžeta apspriešana. Vēl jautājums – kad būs gatavs nākamā gada valsts budžets, pēc kura varēs veidot pašvaldības budžetu? Prioritāte mums ir Vecumnieku vidusskolas piebūve, tikai tad Skaistkalnes sporta zāle,» stāsta Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Guntis Kalniņš, ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības. Arī Dainis Rijkuris, deputāts no Nacionālās apvienības saraksta, atzīst, ka par to plānots runāt oktobra vidū.

Neveiksmīgs lēmums
Tikmēr Vecumnieku novada domes vadībai jārēķinās ar pārmetumiem par nesaimnieciskumu, jo tagad ir atklāti manāms, ka lēmums bija ļoti neveiksmīgs.

««Nogulēta» iespēja paņemt no Valsts kases aizņēmumu un uzcelt diezgan lētu sporta zāli,» atzīst S. Vāverniece. Pirms gada aptuvenā tāme bija 1,4 miljoni eiro, tagad jārēķinās ar diviem miljoniem, viss liecina, ka būvniecības izmaksas ir ievērojami augušas. Ja nākamajā gadā zāli necels, tad projektā ieguldītā nauda izmesta vējā jau atkārtoti. «Būvatļaujas pēdējais termiņš ir 2019. gada 7. decembris. Nākamais gads ir pēdējā iespēja to uzcelt,» atzīst direktore.

M. Āķis teic, ka noraidīt sporta zāles būvniecību nebija pareizi. «Uzskatu, ka bija jāfinansē būves, kur projekti bija gatavi, Vecumnieku vidusskolas stadions un Skaistkalnes sporta zāle. Koncentrēšanās uz vienu objektu, nosakot to par prioritāti, nav sevi attaisnojusi,» tā M. Āķis. «Aizstāvu lietas, kas pašlaik ir reāli izdarāmas. Novada domē rakstīšu iesniegumu līdzekļu piešķiršanai un prasīšu atsevišķu balsojumu par sporta zāles celtniecību,» pauž deputāts no Skaistkalnes.

Ja arī šoreiz Vecumnieku novada domes deputāti sporta zāles celtniecību noraidīs, atliek cerēt, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās, dodoties pie vēlētājiem, viņiem būs pietiekami nopietns pamatojums šādam solim.

32 tūkstoši eiro par nezināšanu
Sašutums par V. Valaiņa reklāmas izdevumiem bija arī citos Zemgales reģiona novados. «Izdevuma pirmajā lapā partijas līderi Augusts Brigmanis un Viktors Valainis redzami kopā ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini. Viņš gan kļūdaini nodēvēts par Jēkabpils novada domes priekšsēdētāju. Tātad kandidāti, kuri tik ļoti gatavi cīnīties par jēkabpiliešu labklājību, nav pat noskaidrojuši, ka ir lielās pilsētas statusā esošā pilsēta Jēkabpils un Jēkabpils novads,» laikrakstā «Brīvā Daugava» raksta Inese Zone. Īpaši savādi šī kļūda izskatās tāpēc, ka V. Valainis ir Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, viņam savus darba devējus vajadzētu pazīt. Šajā amatā viņš 2017. gadā saņēmis 32 049,1 eiro. Tā liecina Valsts ieņēmuma dienesta mājaslapā atrodamā informācija.

I. Zone raksta – Pļaviņu novada mājaslapā ziņots, ka šie izdevumi ir politisko partiju veidoti un apmaksāti priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli. Mūsu novadu pašvaldību mājaslapās informācija par šiem izdevumiem neparādījās.


DER ZINĀT

Viktors Valainis Saeimas vēlēšanās pirmo reizi startēja Zatlera reformu partijas sastāvā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) toreiz apliecināja, ka pirms 11. Saeimas vēlēšanām V. Valainis bija to personu skaitā, kam organizēja individuālas, ar partiju nesaskaņotas kampaņas. Zatlera reformu partija šo reklāmas kampaņu izmaksu dēļ zaudēja iespēju iegūt valsts finansējumu.

Nākamajās vēlēšanās V. Valainis startēja no partijas «Vienotība» saraksta. Jau 3. oktobrī uzrādīts ziedojums 5286,29 eiro – manta vai pakalpojums. Iespējams, šī summa ir par V. Valaiņa toreiz publicēto drukāto reklāmu. Arī toreiz V. Valainis publicēja fotogrāfijas kopā ar pazīstamām novadu amatpersonām. Bija dāsns «Vienotības» ziedotājs – uzrādīti vairāk nekā 8000 eiro, bet partijai viņš izmaksāja daudz dārgāk.

KNAB konstatēja, ka «Vienotība» pārsniedza reklāmas budžeta «griestus», to vidū ir pretlikumīgi aģitācijas izdevumi 43 tūkstošu eiro apmērā. Tā vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga». Trešo personu apmaksātās reklāmas organizēja ar «Vienotības» frakcijā strādājošā Viktora Valaiņa, Jāņa Upenieka, Ineses Boķes, Vilņa Ķirša un ārpus parlamenta palikušā Madara Lasmaņa ziņu. Partija pārsniedza tēriņu limitu par desmit procentiem, un partijai apturēja valsts finansējumu. «Vienotība» biroja uzturēšanai, darba algām un citām vajadzībām no valsts ik gadu saņēma 140 000 eiro.

Šogad V. Valainis izstājās no Jēkabpils reģionālās partijas, kas bija «Vienotības» partnere, un vēlēšanās startēja no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta, kam šogad septembrī jau ziedojis 5000 eiro. Lēmums bija veiksmīgs – Zemgales vēlēšanu apgabalā viņš ieguva vislielāko vēlētāju atbalstu un iekļuva Saeimā, neraugoties uz viņa publicētajiem meliem novados izdotajās reklāmas lapās.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.