BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ar daudzreiz pret vienreiz

Agnese Leiburga

2018. gada 14. oktobris 15:12

162
Ar daudzreiz pret vienreiz

Lielbritānijā ik dienu tiek izmesti aptuveni septiņi miljoni vienreizlietojamo kafijas krūžu, gadā tie ir 2,5 miljardi. Latvijā gan statistiku par šādu krūžu izmantošanu neizdevās atrast. Jāatzīst, ka tikai pēdējos gados arī mūsu valstī vairāk izskan aicinājums savos ikdienas ieradumos atteikties no dzērieniem vienreizlietojamajās krūzēs un ņemt līdzi savu krūzīti vai dzērienus baudīt uz vietas kafejnīcās vai mājās. Lielākoties šo krūžu izmantotāji iedalāmi divās grupās. Vieni domā – tās taču ir no papīra un nekādu ļaunumu videi nenodara, otri nojauš, ka šīs krūzes nav tas labākais trauks, kurā iegādāties dzērienus, bet nezina, kādēļ.

Papīrs ar plēves ieklājumu
Mānīgs ir vienreizlietojamās krūzītes veidols – ārēji no papīra, bet dabā tā tomēr tik ātri nesadalīsies. Tāpat tās visbiežāk netiek pieņemtas otrreizējai pārstrādei.

Biedrības «Homo ecos» pārstāvis Artūrs Jansons skaidro, ka lielākā problēma ir tā, ka vienreizējās kafijas krūzes top no kompozītmateriāla – papīra un plēves ieklājuma iekšpusē, kas sarežģī trauku iespējamo pārstrādi. Ārkārtīgi neliels procents no izlietotajām krūzītēm tiek pārstrādāts, jo ir grūti šos divus materiālus atdalīt. «Vēl viens mīnuss ir tas, ka krūzītēm parasti ir arī vāciņš. Un tas ir no plastmasas,» piebilst A. Jansons.

Dažkārt videi draudzīgi uzņēmumi saviem korporatīvajiem pasākumiem izvēlas krūzītes, kas izgatavotas no papīra bez plēves ieklājuma. To pluss un arī mīnuss ir tas, ka tās ātri sadalās. Krūzītē karstu dzērienu īpaši ilgi turēt nevar, jo trauks šķidruma ietekmē pamazām izšķīst.

Lai arī pie mums šī problēma vēl nav aktualizēta plašā mērogā, daudzviet pasaulē pret lielo vienreizējo krūzīšu patēriņu sākta cīņa. Nereti lielajos sabiedriskajos pasākumos tiek piedāvāts krūzīšu depozīts. Iegādājoties dzērienu vairākkārt izmantojamā krūzē, tiek iemaksāts depozīts, trauku pēc tam tirgotājam iespējams atdot atpakaļ, atgūstot savu naudu. Līdzīgi tas notiek dažādos Ziemassvētku tirdziņos ar karstvīnu – savu krūzīti var iegādāties, piemaksājot kādu eiro, un pēc tam piepildīt no jauna, cik reižu vien nepieciešams.

Trauku depozīts vairākkārt izmantots dažādos festivālos arī kaimiņvalstī Igaunijā. Pie mums lielāka mēroga pasākumos šāds paņēmiens vēl nav īpaši izplatīts.

Savukārt maijā «BBC» ziņoja, ka Skotijas valdības ēkās no jūnija karstos dzērienus varēs nopirkt tikai vairākas reizes lietojamās krūzēs, tā turpmāk cerot izvairīties no aptuveni 450 000 papīra krūzīšu izmešanas katru gadu. Jau iepriekš Skotijas parlaments savās kafejnīcās aizliedzis plastmasas salmiņus.

Paradumu maiņa
Nu jau arī Latvijā sabiedrība tiek mudināta biežāk izvēlēties vairākkārt izmantojamus traukus, tomēr, lai šis ierosinājums jūtami iedzīvotos, nepieciešams laiks. Savus paradumus nav nemaz tik viegli mainīt, turklāt, nejūtot uzreiz redzamu ieguvumu, saņemties ir grūti. Te labs pamudinājums var būt ietaupījums. Nu jau gana daudzas lielākas un mazākas kafejnīcas piedāvā atlaidi dzērieniem, ja tie tiek iepildīti daudzkārt lietojamā krūzē.

Šajā vasarā nelielajām tirgotavām pievienojās arī degvielas uzpildes tīkls «Cirkle K», kas augustā sāka piedāvāt klientiem iespēju ar atlaidi nopirkt kafiju, tēju un citus uz vietas pagatavojamos karstos dzērienus savās termokrūzēs.

««Circle K Latvia» ir viens no lielākajiem kafijas mazumtirgotājiem līdzņemšanai, un mums rūp vides ilgtspēja un pārdomāta dabas resursu izmantošana. Piedāvājums iegādāties karstos dzērienus savā termokrūzē ir daļa no videi draudzīgas uzņēmējdarbības prakses. Ar šo iniciatīvu vēlamies ilgtermiņā veicināt sabiedrības paradumu maiņu un mazināt ikdienā radīto atkritumu daudzumu un to nonākšanu vidē. Piedāvājot desmit procentu atlaidi savā krūzē iegādātajam dzērienam, vēlamies atbalstīt cilvēkus, kuri savā dzīvesveidā jau ievieš paradumus, lai samazinātu atkritumu daudzumu, kā arī mudināt mainīties tos, kuri šo domu vēl tikai apsver. Līdz šim esam draudzīgas uzņēmējdarbības praksi īstenojuši dažādos veidos. Piemēram, lai iespējami samazinātu ietekmi uz vidi, 2009. gadā uzņēmums atteicās no bezmaksas plastmasas maisiņiem. Mūsu piedāvātās privātās preču zīmes vienreizlietojamās krūzītes un to vāciņi sastāv no pārstrādājamiem materiāliem, savukārt sviestmaižu iepakojums veidots no materiāla, kas pilnībā sadalās vidē. Atbalstot ilgtspējīgas lauksaimniecības principus, «Circle K» tīklā kopš 2017. gada tiek izmantotas UTZ sertificētas kafijas pupiņas. Tas nozīmē, ka sertificētie piegādātāji ievēro stingras prasības, lai cīnītos ar lietusmežu izciršanu, klimata pārmaiņām, nabadzību un sociālo nevienlīdzību,» uzņēmuma nostāju raksturo «Circle K Latvia» kafijas un ātro uzkodu kategorijas vadītājs Andris Pelīte.

Vērtējot jaunievedumu, viņš atzīst: «Klienti ziņu par iespēju iegādāties mūsu karstos dzērienus savā krūzē uzņēma ar prieku un apsveica par zaļo iniciatīvu. Lai arī dzērienus šādi var nopirkt tikai divus mēnešus, pirmie pārdošanas rezultāti rāda, ka klienti aktīvi izmanto šo iespēju un karsto dzērienu tirdzniecības apmērs savā krūzē ir ar izteikti augošu dinamiku. Mēs negaidām ātrus rezultātus, tomēr ceram, ka tuvākajos divos trijos gados karsto dzērienu tirdzniecība vairākkārt izmantojamos traukos varētu sasniegt desmit procentu no kopējā tirdzniecības apjoma.»