BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mūspuses novados aktīvāk balso Iecavā

Mūspuses novados aktīvāk balso Iecavā

13. Saeimas vēlēšanās Iecavā lielākā daļa balsotāju novada vienīgajā iecirknī, kas izvietots kultūras namā, ieradās pirms pusdienlaika. Līdz vakaram te bija nobalsojuši kopā 57,90%, un tā ir augstākā aktivitāte mūspuses četros novados.

Vēlētāji 6. oktobrī Iecavā balsis nodeva par plašu partiju spektru. Cilvēku izjūtas bija ļoti dažādas – no priecīgām domām līdz drūmām priekšnojautām. Citi atzīst, ka dažas partijas politiku padarījušas par apsmieklu. Tā smiekli nākot par tiem sarakstiem, kur viens vai divi cilvēki tik ierakstīti. Politiķu solījumus daži nav klausījušies, bet mēģinājuši meklēt citus kritērijus, kā izvēlēties, par ko balsot. Iemesls vienkāršs – priekšvēlēšanu periodā teiktais tādi tukši salmi vien esot.

Jaunie «purvu» sakustinās
Vēlētāju balsis sadalījās divos grupējumos – daļa apliecināja protesta balsojumu pret vecajiem, citi – vēlmi saglabāt stabilitāti un uzticēties pieredzējušiem deputātiem. Lielākā daļa aptaujāto, kas izvēlas protesta balsojumu, ir cilvēki pusmūžā un pensijas vecumā.

«Balsoju par «KPV LV». Politikā jānāk jaunajiem. Vecie ir apniku-ši – sēž un neko nedara. Sagrābuši pilnas kabatas un tauta vairs neinteresē. Kā Latvija brīvību atguva, tā arī Saeimā sēž. Jaunie varbūt to «purvu» sakustinās. Cerams, ka kaut kas mainīsies uz labo pusi,» saka Pēteris Ameļčenkovs.

«Es par «KPV LV». Viņi runā par to, ko tiešām vajag izdarīt,» pārliecināta ir Gita Cauna. «Vecie neko labu nav izdarījuši, tāpēc balsoju par «KPV LV». Spriedām par to ģimenē, ar paziņām, runāju ar mazdēliem, viņi ir gudrāki. Ceru, ka kaut kas mainīsies uz labu,» pauž sirmā Ženija Kuzņecova.

Liels atbalsts dažāda vecuma balsotāju vidū ir «Attīstībai/Par!» (APAR). «Ilgi nevarēju izšķirties – viņi vai «Jaunā Vienotība» (JV). Skatījos televīzijā debates, tur «Vienotība» izgāzās. Artis Pabriks tomēr pārliecinošāk uzrunāja, un viņa partijā ir vairāk jauno politiķu. Vecie valsti velk katrs uz savu pusi,» stāsta Andris no Iecavas. Par šo partiju balsoja arī Irma Bosko: «Tas izglītības nozares dēļ. Viņi plāno atbalstīt informācijas tehnoloģiju speciālistus. Mūsu bērni vēl nezina, par ko strādās, bet informācijas tehnoloģijas būs svarīgas arī nākotnē. Ar to būsim konkurētspējīgi arī pasaulē.» «Lai ir jaunas vēsmas – es par «Attīstībai/Par!». Tie vecie komunisti jau apnikuši!» sašutusi bija Dace Okolovska.

Iedzīvotāji pozitīvi vērtē arī Jauno konservatīvo partiju (JKP). «Tā vajag. Tie, kas bija Saeimā, ir apnikuši, vajag «svaigas asinis»,» vērtē Eduards Vilnis. Anete un Ivars Šuherti atzīst, ka atbalstījuši sarakstā esošo Renāru Volkovu. «Juta Strīķe labi runā. Izskatās, ka kaut ko no teiktā arī spēs pavilkt,» saka Šuhertu pāris. Viņi pastāstīja, ka informāciju priekšvēlēšanu periodā pārsvarā guvuši no interneta, arī televīzijas. Tomēr tā īsti neesot laika daudz skatīties un pētīt.

Novērtē pieredzi
Par pašreizējām valdības partijām no aptaujātajiem balsoja dažāda vecuma ļaudis, arī jaunieši.


Par «Nacionālo apvienību» (NA) balso tie, kam ir svarīgi saglabāt latvisku valsti. «Viņi ir vairāk par Latviju, par valsts saglabāšanu. Nacionālisms ir svarīgs,» pauž jaunais Valters Kļavenieks. «Roberts Zīle ir rīcībspējīgs cilvēks, un tas ir galvenais,» spriež kungs gados Artis Runcis.

Daudzas ģimenes uz vēlēšanām ieradās kopā. Lija Kaļke, Dzintars un Ilze Kaļķi, vīrs ar sievu, nobalsojuši par «Jauno Vienotību» (JV). «Tur ir cilvēki ar pieredzi. Tas ir ļoti svarīgi. Viņi ir uzticamāki – sevi pierādījuši ar darbu. Uzticamies partijai kā komandai, jo viens politiķis visu nevada,» pauž Kaļķu ģimene.

Leonam Zarānam ar kundzi domas dalījušās, bet tas nav kļuvis par nesaskaņu iemeslu. Kundze balsojusi par APAR, viņš – par NA. «Patika arī «Vienotība». Izvēlēties bija grūti. Tomēr nobalsoju par «Nacionālo apvienību». Vienīgi būtu žēl, ja Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis aizietu uz Saeimu,» atzīst L. Zarāns.

«Mēs par desmito!»
Priekšvēlēšanu periodā tika pausts uzskats, ka tie, kas balsos par jaunajām partijām, nevēlēsies to atzīt, taču aptaujā vārdus vairāk nevēlējās atklāt tie, kas balsoja par Saeimā esošajām partijām.

Viens no aptaujātajiem atzina, ka balsos par «KPV LV» – pazīstot vienu kandidātu, esot jēdzīgs vīrs. Cita ģimene ilgi mēģinājusi izšķirties starp JKP, APAR un «Progresīvajiem». «Tā īsti jau pārliecības nebija ne par vienu, bet apziņa tomēr bija – vēlēt jāiet! Nolēmām, ka Bordāns izskatās godīgāks par pārējiem,» atzina aptaujātie.

Pārējie anonīmie viedokļu paudēji izvēlējās Saeimas partijas. Kāda jauna ģimene balsoja par «Zaļo un Zemnieku savienību» (ZZS). «Pārliecība nāk no vietas, kur dzīvojam, – laukiem. Ceram, ka pārāk daudz kas nemainīsies uz slikto pusi. Šoreiz tas ir mazākais ļaunums,» atzina aptaujātie. Arī padzīvojuši pensionāri pauda, ka balsojuši par ZZS – šī izvēle esot nemainīga kopš neatkarības atgūšanas.

Kāda sieviete gados paziņoja, ka balsojusi par «Saskaņu». «Pārējās partijas jau daudz gadu ir valdībā, no tām nav nekādas jēgas. Viņi baidās no «Saskaņas»,» pauda iecavniece.

Interesanti, ka daži balsoja, balstoties tikai uz sarakstu numuriem. Vairāki bija par 10. sarakstu (APAR). Aptaujātie nespēja atbildēt, kā sauc 10. saraksta partiju un atzina – balsojuši tā tāpēc, ka radinieki esot norādījuši, ka šī ir pareizā izvēle. Viens kungs paziņoja, ka balsojis par 9. sarakstu («Saskaņa»), jo «mums ir nepareiza attieksme pret krieviem».

***
Iecavas novada vēlēšanu komisijas vadītājs Tālrīts Krastiņš atzīst, ka arī iepriekšējās vēlēšanās lielākā daļa vēlētāju ieradušies no pulksten 9 līdz 12. Tad arī veidojušās nelielas rindas pie kabīnēm. Vēlēšanu gaita visu sestdienu noritējusi mierīgi, vienīgi vienā aploksnē bija ievietota piecu eiro banknote. Naudaszīmes gadījušās arī iepriekšējās vēlēšanās.


Vēlētāju aktivitāte 13. Saeimas vēlēšanās Iecavā
20181008-1948-iecava-aktivitate.jpg


Provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsojuma Iecavas novadā
20181008-1948-iecava-partijas.jpg
Avots: CVK.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.