BauskasDzive.lv ARHĪVS

Prom «vecos vēžus» un vietā jaunos!

Indra Vētra

2018. gada 9. oktobris 12:59

666
Prom «vecos vēžus» un vietā jaunos!

Rundāles novadā 6. oktobrī, 13. Saeimas vēlēšanu dienā, nobalsot par tīkamāko partiju varēja četros iecirkņos – pirmsskolas izglītības iestādē «Mārpuķīte» Saulainē, Bērsteles kultūras namā, Svitenes saieta namā un Pilsrundāles vidusskolā.

Kā atzina komisijas locekļi, kopumā visās minētajās vietās diena aizritējusi mierīgi, bez starpgadījumiem. Tautai grūtības nesagādāja piekļuve jebkuram iecirknim. Visur pie ieejas durvīm vēlētājus sagaidīja viens no komisijas locekļiem, lai pārbaudītu personu apliecinošā dokumenta derīguma termiņu un pilsonību, tikai tad balsotājs varēja doties tālāk.

Uztrauc pensijas
Visnepacietīgākie vēlētāji bijuši Saulainē, kur pirmais balsotājs pie 354. iecirkņa esot grozījies jau pirms pulksten septiņiem. Par balsošanas norisi gādāja komisijas locekļi: Maija Staņulāne, Laima Artimoviča, Santa Dzene, Rita Laiškone, Inese Tjupe, Lilita Spura un Inga Krūze. «Cilvēki visu laiku nāca intensīvi, likās, ka pat vairāk nekā citus gadus. Desmit bija tādi, kas nāca ar identifikācijas (ID) karti un vēlētāja apliecību. Viena aploksne bija nederīga, jo kāds tajā bija ielicis visus biļetenus, katras partijas kandidātiem smuki ievelkot krustiņus un svītrojumus,» stāsta M. Staņulāne.

Saulainietis Ārijs Riders atklāj, kāpēc izvēle par labu krita partijai «KPV LV»: «Vēlos, lai pavisam citi cilvēki iekļūst Saeimā. «Vecie vēži» jādzen prom, jāļauj jaunajiem rosīties. Gribētos, lai kaut cik pieliek klāt pie pensijām, bet situācijai novadā nav nekādas vainas.»

Velti nepļāpā
Bērsteles vēlēšanu iecirkņa komisijā strādāja Inta Poča, Lauma Ārente, Svetlana Poča, Ilze Zvaigzne, Ineta Švabe, Jana Sapule un Inta Brūvele. Atbildīgie atzina, ka cilvēki šoreiz nākuši mazāk nekā parasti, dažāda vecuma, nevienu noraidīt nenācās. Vēlētāju apliecības uzrādīja četras personas. Tika konstatētas trīs nederīgas aploksnes, jo viens bija ielicis visus biļetenus tajā, kāds cits arī vairākus, nevis vienu. Vietējā iedzīvotāja Irēna Odziņa balsoja par Zaļo un Zemnieku savienību, jo viņai tā liekas stabilāka un mierīgāka partija. Savukārt Juris Čolno savu balsi piešķīra «Saskaņai», jo šīs partijas kandidāti velti nepļāpājot. Pašam vistuvāk ir jautājumi par pensijām, kuras vēlētos lielākas, un plašākas darba iespējas novadā.

Izvērstāku viedokli sniedza Viesturu pagasta iedzīvotājs Uldis Pakšiņš: «Balsoju par Jauno konservatīvo partiju (JKP), jo man patīk Jāņa Bordāna politika, kā arī pats personīgi pazīstu Krišjāni Feldmanu. Viņš ir adekvāts cilvēks. Viens no solījumiem ir efektīvas tiesu sistēmas izveide. Šī joma man ir ļoti nozīmīga, jo darba lietās, strādājot ar nekustamajiem īpašumiem, bieži nākas ar to saskarties. Nepatīk Latvijas tiesu sistēmas gausums, jo elementāra lietu izskatīšana velkas gadiem. Izglītība ir labā kvalitātē, bet ceļi mums gan ir slikti – domāju, ka ikviens to pateiks.» Uldis no JKP izsvītroja divus kandidātus, bet, kurus – to neatklāj. Viņam uzreiz bijis skaidrs, par ko nevēlēt, – «Saskaņu» un «KPV LV», jo īsti neesot saprotams, ko šie politiskie spēki vēlas paveikt. Viņaprāt, partijas ātri sadalīsies un izjuks. Izvēli par labu JKP Uldis nostiprināja pirmsvēlēšanu vakarā, apskatot medijos topošo deputātu diskusijas. Viņš vienmēr esot balsojis par «Vienotību», bet šogad sliecās starp JKP, «Par Alternatīvu» un «Attīstībai/Par!».

Neizbraucamie ceļi
Svitenes saieta namā iekārtotajā vēlēšanu iecirknī cilvēki balsot gājuši līdz pēdējam brīdim. Astoņi no visiem ieradušies ar vēlētāju apliecībām, bet vienu personu nācās noraidīt, jo uzrādītajai ID kartei līdzi nebija balsošanai nepieciešamās apliecības, atklāj komisijas locekle Sandra Upīte. Aktīvi darbojās arī kolēģi: Inese Žukauska, Sarmīte Lebede, Sandra Smilga, Mārtiņš Čerļenoks, Kaspars Forsts un Gundega Kaulene.

Sviteniece Maruta Štelce-Kaulene un viņas vīrs, skatoties diskusijas un visu izvērtējot, balsoja par Nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK», jo tā liekoties latviskāka un vairāk domā par latviešiem. Vietējā iedzīvotāja atzina, ka novadā situācija ir apmierinoša, un priecājas par darbiem ceļa posmā Svitene–Pilsrundāle. Iepriekš tas bija grūti izbraucams, bojāja automašīnu, un tā vairāk patērēja degvielu. Vienīgais, kas būtu vajadzīgs, novadā varētu piedāvāt vairāk darba vietu. «Man uzreiz bija skaidrs, par ko nevēlēšu. Saeimā ir vajadzīgs kaut kas jauns, jauni cilvēki. Piemēram, «Jaunā Vienotība» ir tā pati vecā. «KPV LV» nepatīk, jo tai ir tikai skaļi lozungi,» uzskata Maruta.

Stabili un uzticami
Pēdējais pieturas punkts bija vēlēšanu iecirknis Pilsrundāles vidusskolā, kur «Bauskas Dzīve» sastapa komisijas pārstāvjus Sandru Griķīti, Inesi Skujiņu, Irēnu Salto, Jolantu Jaudzemi, Eviju Maskali, Anitu Malduti un Edvīnu Balodi. Daži cilvēki diemžēl tika noraidīti, jo nebija līdzi paņēmuši visus nepieciešamos dokumentus. Kāds kuriozs gadījies ne šajās, bet iepriekšējās Saeimas vēlēšanās – vēlētājs netīšām urnā iemetis savu pasi, un viņam nācās gaidīt līdz dienas beigām, lai to atgūtu.

Rundālietis Dmitrijs Čabaņenko pārliecinoši balsoja par «KPV LV», jo cer, ka politiskais spēks izpildīs savu izvirzīto mērķi un panāks būtisku Latvijas pilsoņu skaita pieaugumu. «Izglītības sistēma ir slikta, nodokļi valstī aug, bet algas ne. Novadā vajadzētu vairāk darba vietu un paaugstināt sporta līmeni,» spriež Dmitrijs.

Aldonis un Helēna Buli vēlēt ieradās no Bauskas novada Ceraukstes pagasta, lai apskatītos, kāda situācija ir citos novados, un nobalsotu par sev tīkamo politisko spēku – Nacionālo apvienību. «Viņi ir stabili un uzticami. Kandidāti ir sevi pierādījuši, bet pārējās partijas sola tikai nereāli izpildāmas lietas. Mazāk jānodarbojas ar celtniecību, kur tiek gūta nelegāla peļņa, bet vairāk jādomā par algu un pensiju palielināšanu,» viedokli pauž dzīvesbiedri.



Vēlētāju aktivitāte 13. Saeimas vēlēšanās Rundāles novadā
20181008-1937-rundale-aktivitate.jpg


Provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsojuma Rundāles novadā
20181008-1938-rundale-partijas.jpg
Avots: CVK.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.