BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ar «laika mašīnu» uz vēlēšanām

Ar «laika mašīnu» uz vēlēšanām

Bauskā šajās Saeimas vēlēšanās, salīdzinot ar citiem Latvijas novadiem, bija diezgan liela aktivitāte. Bauskas 2. vidusskolā brīžiem bijušas tik lielas rindas, ka vēlētāji nolēmuši nākt vēlāk.

Balsošanā Bauskā varēja piedalīties trijos iecirkņos – Bauskas Valsts ģimnāzijā, kultūras centrā un 2. vidusskolā. Pēc iedzīvotāju un darbinieku teiktā var spriest, ka visgrūtāk ap pusdienlaiku gājis Bauskas 2. vidusskolā, kur veidojušās rindas. Pārējos iecirkņos lielas kavēšanās nav bijis.

Šogad liela spriedze
Naskākie balsotāji no rīta bija gados vecāki un vidēja gadagājuma ļaudis.
«Esmu cīrulis, labāk savu pilsoņa pienākumu izpildu bez lielas drūzmēšanās,» atzina baušķenieks Juris, kurš bija atnācis uz savai dzīvesvietai tuvāko vēlēšanu iecirkni Bauskas Valsts ģimnāzijā. Viņš savu izvēli bija izdarījis jau pirms vairākiem mēnešiem, tālab liela vilcināšanās iecirknī neesot bijusi. Iemetis urnā aploksni ar domu un nezūdošu cerību, ka izraudzītā partija tiks pārstāvēta Jēkaba ielas namā. «Šogad liela spriedze, tik daudz politisko spēku, arī jaunu daudz. Skatoties televīzijā, vairs nevar saprast, kam vispār var ticēt. Tas ir prātam neaptverami, ko sola! Pareizi piektdien «Rīga TV24» pieredzējusī žurnāliste Velta Puriņa apgalvoja: solījumus teikušās zelta mutītes pēc tam būs ciet,» ironizē sastaptais sirmgalvis.

Pirms pulksten astoņiem savu balsi atdot bija atnākusi baušķeniece Ārija. Viņa nevēlējās izpaust sarakstu, kuru šoreiz izvēlējusies, vien norādīja, ka vienmēr balso par baušķeniekiem un arī tagad to izdarījusi. Viņa nesaprot, kā var neiet uz vēlēšanām. Pensionāre to skaidro ar latviešu mentalitāti, kūtrumu un vispārējo vienaldzību.

Baušķeniece Bauskas pamatskolas skolotāja Baiba Apšāne ir aktīva pilsone un piedalās katrās vēlēšanās. Šoreiz nākusi ar optimismu, ka kaut kam ir jāmainās. «Man ļoti patika, kā Imants Lancmanis teica – būtu jau ļoti labi, ja mēs varētu ieskatīties tiem cilvēkiem, ko vēlam, acīs, jo tās jau ļoti daudz pasaka par personu. Varbūt nevajag mērķēt uz Saeimu tikai tāpēc, ka būs liels atalgojums vai prestižs amats; ir jādomā par tiem cilvēkiem, it īpaši par pensionāriem, par slimiem bērniem,» sacīja B. Apšāne. Kopumā viņa 13. Saeimā vēlētos redzēt gados jaunus, spējīgus cilvēkus.

Nevēlas uzrādīt pasi
Bauskas Valsts ģimnāzijā iekārtotā iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Diāna Indriksone atzina, ka, salīdzinot ar pašvaldību vēlēšanām, rīta cēlienā balsotāju aktivitāte bijusi krietni augstāka. Paši komisijas pārstāvji vēlēšanu iecirknī ieradušies pacilātā noskaņojumā jau sešos no rīta. Valsts simtgade, 13. Saeimas vēlēšanas – nozīmīgi skaitļi. Vai tie nesīs pārmaiņas, grūti vēl esot vērtēt, sprieda D. Indriksone.

«Pilsoņa pienākums ir jāizpilda. Vienmēr ir cerība, ka būs labāk, taču es nesaku, ka tagad ir slikti,» apgalvoja šī paša iecirkņa komisijas sekretārs Mārcis Lapsa, kuram šīs ir jau otrās Saeimas vēlēšanas. Viņš atturējās nosaukt, par kuru politisko spēku savu balsi atdos, taču atklāja, ka tas būs pavisam cits nekā iepriekšējās vēlēšanās.

Komentējot starpgadījumus, kas fiksēti rīta cēlienā, D. Indriksone paziņoja, ka tādu nav daudz. Viens baušķenieks veselu negāciju lavīnu gan pārlaidis. D. Indriksone skaidro, ka saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas instrukciju pie ieejas ir jāpārbauda personu apliecinoši dokumenti, taču vīrietis to atteicies darīt un skaļi izteicis savas pretenzijas, jo uzskatījis, ka viņam savi dokumenti visiem nav jārāda. «Kontrole divas reizes ir nepieciešama, jo pie ieejas iecirknī nevar atrasties nepiederoša persona, tālab pie ieejas dati tiek pirmajā kārtā verificēti,» pamato D. Indriksone. Baušķenieks dusmu pilns bija arī pēc iecirkņa pamešanas. Visiem klātesošajiem, tostarp arī «Bauskas Dzīvei» un iecirkņa komisijas priekšsēdētājai dzirdot, izteica: «Nākamreiz varbūt zeķes arī paostiet, vai ir mazgātas! Nav tāda likuma, ka jebkuram būtu jāuzrāda personu dokumenti!»

«Vecos vēžus» negrib
Pie Bauskas 2. vidusskolas aptaujātie balsotāji atzina, ka izvēlējušies jaunās partijas, jo Saeimā vēlas redzēt jaunas sejas.

«Es balsoju par «KPV LV». Mūsu dzimta trijās paaudzēs vienojās, ka balsosim par šo partiju, tā rīkojās arī mazbērni, kas visi ir ārzemēs. Gribam, lai ir citādāk, lai Latvija mainās. Lai nav tie paši, kas visu laiku,» pauda sirma kundze, kas savu vārdu atklāt nevēlējās. Viņa atzina, ka vēl viens variants bijusi Jaunā konservatīvā partija (JKP), bet to neieteica izvēlēties dzimtas jaunieši.

Krista Pumpure balsojusi par «Attīstībai/Par!». «Partijas programma ir laba. Jauni cilvēki – jābalso par viņiem!» teic jaunā māmiņa. Viņa informāciju par vēlēšanām guvusi no televīzijas, sekojusi notikumiem vietnē «facebook.com».

Vasilijs Rusnaks balsojis par «KPV LV». «No Artusa Kaimiņa visvairāk uzzināju par Saeimas reālo darbu. Pārējie neko tādu nestāsta. Partija daudz nesola, vairāk plāno rūpēties par ārzemēs esošajiem,» tā V. Rusnaks.

Savukārt Antons Možeika izvēlējies JKP. «Izskatās mazliet reālāki, godīgāki par citiem, nav «vecie vēži»,» tā vēlētājs. Viņš atzīst, ka pagaidām nav skaidrs, ko dos jaunā Saeima. «Vispirms «izkausies», sadalīs portfeļus, tad varēs skatīties, kas būs,» smaida A. Možeika.

Negaidīts apmeklējums
Bauskas kultūras centrā daži aptaujātie vēlētāji negribēja atklāt savu izvēli. Pirmo reizi balsoja Niks Ķerpis: «Jābalso ir, lai pēc tam nav tā, ka turpini visus kritizēt, lai gan pats vēlēšanās nepiedalījies.» Viņš pastāstīja, ka informāciju par vēlēšanām meklējis internetā, skatījies televīzijā ziņas un partiju debates.

Savu izvēli nevēlējās paust arī Ojārs Slavinskis. «Gribu kaut ko jaunu. Vecajiem vairs nav uzticības, tādiem balsi nevar dot. Tā vairs nav tā Latvija, kādu gaidījām.»

Pavisam negaidīti iecirknī ienāca grupa jauniešu, kas atklāja, ka ieradušies ar «laika mašīnu» no 1982. gada. Treniņbiksēs, jakās un vecmodīgos apģērbos tērptie vēlētāji izmantoja iespēju atdot balsi. Diemžēl vienam no viņiem līdzi bija tikai identifikācijas (ID) karte, un bez pases vai vēlētāja apliecības viņš balsot nevarēja.

«Mēs esam no Rīgas. Devāmies uz BMW saietu Uzvarā, atpūtas kompleksā «Miķelis». Dreskods – pagājušā gadsimta 80. gadi,» stāsta Kārlis Šķēle, kas savu balsi atdevis par «KPV LV» – lai Saeimā tiek jauni cilvēki.

«Ilgi domāju, par ko balsot. Nobalsoju par «Attīstībai/Par!» – tur ir jauni cilvēki, jādod viņiem iespēja, lai nav sliktāk kā līdz šim. No valsts nekādus uzlabojumus vairs negaidām,» stāsta rīdziniece Sabīne Mackeviča.

Guna Purene, 342. vēlēšanu iecirkņa komisijas vadītāja Bauskas kultūras centrā, pastāstīja, ka iepriekšējās dienās nākuši ar pasēm, kurām bija beidzies derīguma termiņš. Šodien bija iedzīvotājs, kuram pases derīguma termiņš beidzas tieši vēlēšanu dienā, bet piedalīties vēlēšanās vēl varēja. Bija ieradušies arī kāzinieki. Darbiniekiem bija jādodas uz mājām pie septiņiem balsotājiem, kas nevarēja ierasties iecirknī.

Daudz jauniešu
Diezgan liela vēlēšanu aktivitāte bija 351. iecirknī Īslīces pagasta kultūras namā – vēlēšanās piedalījās vairāk nekā tūkstoš cilvēku. Iecirkņa vadītājs Aigars Vērmanis pastāstīja, ka viss notiek mierīgi. Iecirkņa darbinieki sacīja, ka šogad pozitīvi pārsteiguši jaunieši – apmeklējums tieši no jauno cilvēku puses bijis diezgan liels.

Arī tuvu vēlēšanu noslēgumam pirms pulksten astoņiem vakarā nāca cilvēki. Normunds Grāvītis pastāstīja, ka balsojis par JKP. «Jācer, ka kaut kas mainīsies un nākamā Saeima spēs strādāt komandā,» pauda vēlētājs.

Divas pēdējās vēlētājas bija Tamāra Fratovčana un Hervita Pūriņa. Abas atzina, ka izlemt bijis grūti. Svārstījušās starp «KPV LV» un «Attīstībai/Par!». «Domājām par laukiem, par zemniekiem, pensionāriem. Izlēmām par labu Artim Pabrikam. Dosim iespēju. Varbūt kaut kas mainīsies uz labo pusi,» pauž T. Fratovčana.

Kad durvis bija slēgtas, sākās aktīvs darbs iecirkņu darbiniekiem. Vispirms notika aplokšņu skaitīšana, tad balsu apzināšana. Jāatzīst, ka vēl aizvien daudz vēlētāju balso kļūdaini. Vienā aploksnē bija samesti visi jauno partiju saraksti – laikam ar cerību atbalstīt visus, bet šāds balsojums netika skaitīts. Citā, iespējams, neuzmanības dēļ bija iemests 9. un 10. saraksts, un arī šo balsi neskaitīja. Cits bija pārvilcis treknu krustu vēlēšanu lapiņai, bet tas būtību nemainīja – ja tas arī bija protests, šo balsi ieskaitīja. Dažiem bija padomā gluži vienkārši paspēlēties – viens bija ielicis aploksnē  baltu lapu, cits – pagājušo pašvaldību vēlēšanu lapu. Bija arī tukšas aploksnes.

Par gudriem lēmējiem un godīgiem likumiem
Ar prieku par saulaino dienu arī Bauskas novada Dāviņu pagasta kultūras centrā «Dāvis» vēlētāji ieradās, lai izdarītu savu izvēli, bet pēc tam aprunātos ar sastaptajiem kaimiņiem. Vairākums bija vienisprātis, ka laukos tagad ir klusi, cilvēku nav. Īpaši to jūt tie, kas vēl atceras kopsaimniecības laiku, kad kustība un dzīvība bijusi it visur – gan centrā, gan fermās un laukā.

Vēlēšanu iecirknis bija iekārtots bijušā diennakts bērnudārza telpās. Te savus mazuļus vecāki veduši pat no Bauskas, ja bijis maiņu darbs vai citi iemesli, kad dienas režīms nav bijis bērnam piemērots.

Ar šaubām un cerībām
Uzrunātie iedzīvotāji Dāviņos pauda patiesu sašutumu par meliem un liekulību valstī. Ja reiz «viens likums, viena taisnība visiem», tad – visiem, nevis vieni likumi tautai, citi – vadoņiem un partiju līderiem.

Kāda vēlētāja, kurai abas meitas ar ģimenēm pārcēlušās uz Angliju, gan teic, ka nevar neko pārmest aizbraucējiem, taču apgalvo, ka vēlēšanu tiesības gan viņiem nevajadzētu dot. Kā no attāluma var otram pateikt, pēc kādiem likumiem dzīvot un strādāt. Viņas jaunākā meita gan uzsvēra, ka ne pie kādiem apstākļiem Latviju neatstātu, tad būtu jānotiek lielai nelaimei. No Dāviņiem ir aizbraukušas ģimenes pat ar vecvecākiem, kuri svešumā pieskata mazbērnus, kamēr jaunie strādā, un tur strādāt var tik, cik katram ļauj spēki un veselība. Latvijā ir ierobežojumi, lai nebūtu jāmaksā, tātad liegta iespēja pelnīt un dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi. Arī šajā virzienā vēlētāji gribētu sagaidīt pārmaiņas. Vēl citi pauda sašutumu par to, ka naudas trūkuma piesaukšana  katrā problēmā nav patiesa; tā drīzāk tiek slēpts nesaimnieciskums un līdzekļu izšķērdēšana. Kategorisks «nē» izskanēja pie varas ilgstoši esošajām partijām, ko rezultāti arī apliecināja. Un tomēr – skepse un neticība liela par to, vai iespējams ko mainīt uz labu, vai nākamie četri gadi būs citādāki.

Dāviņu iecirknī secinājumi pēc vēlēšanām nav iepriecinoši, atzīst komisijas priekšsēdētāja Inese Viļuma. «Vēlēšanas noritēja mierīgi, bet apbēdina zemā aktivitāte.  129 balsotāji ir maz. Zinu daudzus iedzīvotājus tepat, centrā, kuri gluži vienkārši atteicās balsot, bet uz ielas viņi parasti ir lielākie valdības kritizētāji. Pat ja negūsim tiešu labumu no šīm vēlēšanām, tad, piedaloties tajās, katrs varēja izpildīt savu pilsoņa pienākumu. Mājās apmeklējām deviņus balsstiesīgos.»

Kritizē māksliniekus politikā
Codes pamatskolā, 347. vēlēšanu iecirknī, bija jūtama ievērojami lielāka vēlētāju plūsma, dažubrīd pat veidojusies rinda. Mājās vēlējušies balsot desmit pilsoņu.

«Bauskas Dzīves» satiktie iedzīvotāji atzina, ka izvēlēties bijis viegli un atnākuši ar skaidru lēmumu un vēlmi pēc pārmaiņām. Vislielākās reformas varētu ieviest «Saskaņa» un tās sabiedrotie, tāpēc kāds codietis cenšas precizēt un ironiski pasmejas – ja pie varas nāks Lembergs, tad gan būs pamatīgi jāstrādā, tāpēc par ZZS labāk nebalsot. Daudz kritikas tika adresēts tiem deputātiem, kuri ir labi profesionāļi savā jomā, piemēram, mūziķi, mākslinieki u. c. Tiklīdz viņi aiziet politikā, tiek demonstrēta klaja nemākulība.

Juta Gaiķe, Codes iecirkņa komisijas vadītāja, uzteic vēlētājus, kuri iemācījušies pareizi rīkoties ar biļeteniem – svītrojumi ir korekti. Vēlētāju plūsma bija vienmērīga,   pārsteigumu nav bijis.

Kā dzīvo prezidents, tā jādzīvo tautai
Mežotnes pagasta Strēlnieku daudzfunkcionālajā centrā vēlēšanu iecirknis nav iekārtots tajā ērtākajā vietā, tāpēc daudzi mežotnieki izvēlējās balsot citur, kur labāka piekļuve. Neapšaubāmi, traucē arī sliktais ceļš uz Strēlniekiem.

Iedzīvotāji atzina, ka piedalīties vēlēšanās viņus motivējusi cerība, ka pārmaiņas ir iespējamas, un sagaida no tām stabilitāti nodokļu sistēmā, labāku medicīnas pieejamību. Par absolūti nepieciešamu daudzi uzskata ražošanas attīstīšanu Latvijai piederošos uzņēmumos.
 
Anita Jakubenoka, kura savulaik darbojusies vēlēšanu komisijā, tic, ka Latvijā ir daudz gudru un izglītotu cilvēku, tikai viņi nav pamanīti un izvirzīti. Viņa atzīst, ka nedzīvojam slikti. Pēc kara jau arī nav bijis slikti, paši cepuši maizīti un bija paēduši. Viņa teic, ka Latvijas valdībai derētu atcerēties Kārļa Ulmaņa atziņu, proti, tā, kā dzīvo prezidents, jādzīvo arī tautai. Par to ir vērts padomāt.



Vēlētāju aktivitāte 13. Saeimas vēlēšanās Bauskas novadā
20181008-1930-bauska-aktivitate.jpg


Provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsojuma Bauskas novadā
20181008-1930-bauska-partijas.jpg
Avots: CVK.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.