BauskasDzive.lv ARHĪVS

Cer uz tiesiski izprotamāku valsti

Cer uz tiesiski izprotamāku valsti

Vecumnieku novadā uzvar Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK.

Vecumnieku novadā vēlētāju vislielāko atbalstu 13. Saeimas vēlēšanās ieguvusi Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK, kam seko politiskā partija «KPV LV» un Jaunā konservatīvā partija.

Vēlēšanas noritējušas bez pārpratumiem, nevienā iecirknī novērotāji nav sekojuši līdzi procesa gaitai, interesi izrādījuši vien preses pārstāvji, informē Māris Plēsnieks, Vecumnieku novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

Urnās atrastas 11 tukšas aploksnes, kas tulkojams kā vēstījums, ka neviens no politiskajiem spēkiem nav bijis pieņemams, bet 17 aploksnēs bija ievietotas vairāk par vienu zīmi.

Novadā tika saņemti 105 pieteikumi balsošanai atrašanās vietā, apkalpoti 102 vēlētāji, jo divas personas norādītajā adresē nebija sastopamas, savukārt Valles pagastā kādās mājās komisijas pārstāvji konstatēja, ka pensionāres pasei beidzies derīguma termiņš.

Ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) izsniegtajām vēlētāju apliecībām visā novadā nobalsojuši 78 pilsoņi.

Komisijas iecirkņos strādājušas raiti un jau pēc pulksten diviem naktī darbu beigušas.

Ar solījumiem nepietiek
Sestdienas rītā uzreiz pēc plkst. 7 «Bauskas Dzīve» vēlēšanu iecirknī Valles saieta namā sastapa Misas vidusskolas pedagogus, kuri pa ceļam uz Lubānas pusi bija piestājuši nobalsot. «Apvienojam patīkamo ar lietderīgo,» komentēja Skolotāju dienas ekskursijas dalībnieki. Rīta stundā pilsoņa pienākumu izpildīja arī vietējie, kuri agri devās savās gaitās – cits uz medībām vai zemessargu mācībām, vēl kāds – ceļojumā vai ciemos.

Dzīvesbiedri Misas atzina, ka bijis viegli izvēlēties, kurai partijai pieslieties. Viņuprāt, valstī netiek ievērota likumdošana; tie, kuri pie varas, normatīvos aktus «taisa paši priekš sevis, lai apietu likumus». Vallieši uzskata, ka Latvijā vairāk vajadzētu domāt par iedzīvotāju labklājību, sociālajām garantijām.

Sandai Baturovičai šīs ir otrās vēlēšanas, pērn piedalījusies pašvaldību vēlēšanās. Viņa gribētu, lai valsts sniegtu lielāku atbalstu jauniešiem, kuri nodomājuši sākt uzņēmējdarbību, un redz politisko spēku, kas to varētu nodrošināt.

Zemnieks Jānis Zvirbulis «Bauskas Dzīvei» pauda, ka balsojis par «pilnīgi jaunu politisko spēku». «Ar solījumiem nepietiek. Ja katrs domātu par to, ko dara, tad valsts virzītos uz priekšu,» viņš sacīja.

Kurmenes tautas namā sanākušie ļaudis pauda neapmierinātību ar, viņuprāt, nepārdomāto vēlētāju apliecību saņemšanas kārtību. Cilvēki, kuri katru dienu strādā, nevar aizbraukt uz Bausku vai Aizkraukli, lai PMLP nodaļā, kas izsniegusi personas apliecību, izņemtu šo dokumentu. Tas bijis jārisina citādāk. «Bankas karti pa pastu var sūtīt, bet šo papīra apliecību, kas derīga tikai 13. Saeimas vēlēšanu dienā, nedrīkst? Tas ir absurdi! Zinu daudzus, kuri vēlēšanās nepiedalīsies, jo nav varējuši izņemt apliecības,» atklāj kāda kurmeniete.

Zigfrīda un Arvīds Veģi jau iepriekš bija nolēmuši, par ko balsot. Viņi gribētu, lai jaunajai Saeimai vairāk rūpētu invalīdu problēmas, jaunu cilvēku nodarbinātība laukos, jo «pagastos nav, ko darīt, cilvēki brauc prom». «Meita dzīvo Vācijā. Tur labāk var nopelnīt. Ceram, ka mūsu valstī kaut kas mainīsies un jaunie atgriezīsies Latvijā,» sacīja Z. Veģe.

«Balsoju par tiem, kas spētu valstī nodrošināt tiesiskumu. Katram par savu neizdarību būtu jāsaņem sods. Tagad visi dara, ko grib, sodīts neviens netiek,» pauda Terēze Briča.

Anna Grundmane atzina, ka izvēli izdarīt bijis viegli, palīdzējušas arī politiķu diskusijas Latvijas Televīzijā. «Lai Saeimā vairāk būtu gados jaunu un izglītotu cilvēku! Domāju, viņi pratīs sakārtot gan tieslietu, gan citas jomas. Manai dzīvei nav ne vainas, man rūp bērnu un mazbērnu nākotne,» sacīja kurmeniete.

«Lai Dievs sargā!»
Pie Skaistkalnes tautas nama sastaptā Anita Romanoviča jau bija nobalsojusi. «Stāvu un skaitu mašīnas. Visi brauc ar auto... Vai tad var žēloties, ka slikta dzīve?» viņa ironizēja. Pensionāre atklāja, ka viņa savus uzskatus nemaina un arī šoreiz balsi atdevusi par to politisko spēku, kam uzticējusies iepriekš.

Rosināta raksturot dzīvi dzimtajā pagastā, A. Romanoviča teic, ka viņa ne par ko nesūdzas. «Skaistkalnē ir ļoti labi. Te ir viss – baznīca, kapsēta, ārsta prakses vieta, skola, tautas nams, estrāde, tirgus laukums. Ka tik pašiem būtu rokas īstajā vietā un gribēšana strādāt,» viņa uzsver un piebilst, ka «vienīgi ceļš uz Krusas kapiem drausmīgs, i nedomā ar divriteni turp aizbraukt, arī Bauskas ceļš slikts».

Skaistkalnē ļaudis iecirknī ieradās gaiši un priecīgi, noskaņoti uz pārmaiņām valsts politiskajā dzīvē. Kā novēroja vēlēšanu komisijas sekretāre Inese Skustā, vairāki balsotāji, metot urnā aploksni, savu izvēli pavadīja ar dažādiem saukļiem, piemēram, «Lai top!» vai «Lai Dievs sargā!».

Visvaldis Dunkulis uzskata, ka «valstī vajadzētu novērst bardaku, beidzot sakārtot nodokļu sistēmu un ekonomiku». Bijušais armijnieks atklāj, ka izraudzīties īsto deputātu kandidātu listi viņam bijis viegli.

Mareks Vodinskis iecirknī ieradās kopā ar sievu Aneti un meitiņām. «Šoreiz bija grūti izlemt, par ko balsot,» neslēpa skaistkalnietis. Uz jautājumu, kādas pārmaiņas valstī būtu nepieciešamas, viņš gluži kā no grāmatas «nobēra»: «Vajadzētu izstāties no Eiropas Savienības, atteikties no Eiropas naudām, beidzot sākt strādāt ar saviem iespējamiem līdzekļiem, novirzīt finanses tur, kur tās jānovirza, samaksātos nodokļus lietot pēc nozīmes... Gaidīju, kad politiķu debatēs kāds, kurš sola pielikt algu vai pensiju, parādītu to finanšu instrumentu, kas to ļautu izdarīt. Daudziem «klibo» ekonomikas pamati. Ir tikai solījums, bet nav pamatojuma – kur ņemt līdzekļus, ja budžets ir astoņi miljardi eiro.»

Pie Bārbeles tautas nama «Bauskas Dzīve» sastapa saulītē sildāmies vairākus četrkājaino mīluļu saimniekus, kuri jau bija nobalsojuši. Vienam puisim šī iespēja gājusi secen, jo viņš nav varējis tikt uz Aizkraukli pēc vēlētāja apliecības. «Tas nekas, es tāpat nezinātu, par ko balsot,» jaunietis, mēģinot smaidīt, sevi mierināja, taču balsī bija jaušama neliela vilšanās.

Vairāki pilsoņi negribēja atklāt savu izvēli, vien sacīja, ka ir politiski izglītoti un uzreiz «atmetuši» mazās partijas, kam tik un tā nav cerību iekļūt Saeimā, un tad izvēlējušies «mazāko no ļaunumiem».

Pensionāre Gaida Vecbiškena jau iepriekš bija izsvērusi, par ko balsot. «Valstī daudz kas būtu jāmaina, taču tas nevar notikt vienas dienas laikā. Vispirms jāredz, kā pēc tiem debašu asumiem izdosies izveidot valdību,» sacīja bārbeliete.

Izvēli apsvēruši iepriekš
Lai pēcpusdienā satiktu vēlētājus Stelpes pagasta pārvaldes ēkā iekārtotajā iecirknī, kāds brītiņš bija jāpagaida, jo lielākais ļaužu pieplūdums bijis rīta pusē. Pēc neilga laika durvis vēra Zanda Štelfa. Viņa bija pirmā no trim balsotājiem, kuri šajā iecirknī ieradās ar vēlētāja apliecību. «Nesekoju debatēm un īpaši neiedziļinājos programmās; balsoju par personībām – cilvēkiem, kuriem ticu,» pauda sabiedriski aktīvā Stelpes iedzīvotāja.

Komisijas pārstāvji atzina, ka cilvēki bijuši labvēlīgi noskaņoti, daudzi, braucot uz iecirkni, līdzi bija «paķēruši» arī kaimiņus vai savus ciemiņus.

Vecumnieku vēlēšanu iecirknī, kas izvietots tautas namā, par tīkamāko sarakstu ļaudis savas balsis visaktīvāk atdeva rīta cēlienā, lai gan arī pēcpusdienā komisijas pārstāvji par darba tempu nevarēja sūdzēties.

Balsošanu savā atrašanās vietā bija pieteikuši vairāk nekā 40 pilsoņu. Komisijas pārstāvji Dina Cešeiko un Jānis Stavro braukāja pa mājām un apmeklēja arī veco ļaužu un invalīdu pansionātu «Atvasara», kur iespēju atdot savu balsi izmantoja iemītnieki, kuri paši līdz iecirknim nokļūt nevar, un personāls, kam diena bija jāpavada darbā. «Atvasarā» savu politisko gribu pavisam izteica 18 balsstiesīgo. Komisijas pārstāvjus uz istabiņām pavadīja medmāsa Rasma Punclava. «Bauskas Dzīve» novēroja, ka vēlētāji, ilgi nedomājot, atrada tīkamāko sarakstu, par ko balsot, kas liecināja – viņi savu izvēli apsvēruši jau iepriekš.



Vēlētāju aktivitāte 13. Saeimas vēlēšanās Vecumnieku novadā
20181008-1505-vecumnieki-aktivitate.jpg


Provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsojuma Vecumnieku novadā
20181008-1506-vecumnieki-partijas.jpg

Avots: CVK.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.