BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bērstelieši degustē rudens veltes

Indra Vētra

2018. gada 2. oktobris 00:00

6
Bērstelieši degustē rudens veltes

Rundāles novada Viesturu pagasta Bērsteles kultūras namā 28. septembrī «Uz tasi tējas» pulcējās ciema interešu klubiņš, degustējot katra atnesto maltīti un daloties ar savām receptēm.

Kā atklāj Bērsteles kultūras nama vadītāja Svetlana Poča, šādās tikšanās reizēs tiekot apvienotas arī jubilejas svinības un izrunāts viss jaunais, kas sakrājies. Uz tikšanos pulcējās ap divpadsmit interesentu. Galds bija klāts ar saldumiem, konservētiem salātiem – mazlietiņ no visa kā, novēroja «Bauskas Dzīve». Ikkatrs sveica bijušos jubilārus ar dāvanām un puķēm, sakot labus vārdus.

Ieteikumi, padomi
Sastapšanās pasākumus cenšas rīkot katru mēnesi, atzina S. Poča. Visi diskutēja par dažādām interesējošām tēmām, īpaši receptēm – kādas sastāvdaļas ēdienam labāk vajadzētu pielikt, ko labāk nedarīt un tamlīdzīgi. Visi slavēja atnestos bumbierus ķiršu sīrupā, bet, tā kā šī ēdiena autore nebija sastopama uz vietas, recepti tā arī neizdevās uzzināt.

Bērsteliete Daina Abace līdzi bija atnesusi tomātu salātus ar mocarellas sieru. Tajos bija pielikti arī sarkanie sīpoli, dilles un olīveļļa. Salāti viņai sanākot rūgti, tas ir vienīgais, par ko Daina vienmēr esot nesaprašanā. Turpat blakus sēdēja vietējā iedzīvotāja Valentīna, kas ieteica salātiem pielikt klāt papriku, gurķi un mazliet sojas, tad tie būšot vēl gardāki. Ļoti baudāmi bija Dainas atnestie konservētie gurķi ar ķiplokiem. Izrādās, recepte aizgūta no «Bauskas Dzīves» publikācijas.

Nākamais degustācijas pieturas punkts bija lečo, kurā ietilpa paprika, burkāni, tomāti, eļļa, pipari, sāls, bet bez sīpoliem. Dārzeņi tika sautēti katlā apmēram 10 – 15 minūtes, likti burkās un sterilizēti. To gatavoja bērsteliete Žanna Ivanova. Zofija Sēņa visiem deva nobaudīt kabačus sinepju un ķiploku mērcē, sakot: «Bez pierakstiem man ir grūti atcerēties visu, ko darīju. Īsumā – sagriezu kabačus, pārlēju tos ar eļļu, pieliku ķiplokus un sinepes, pāris stundu liku tos mierā, līdz tie atsulojās. Pēc tam vārīju apmēram desmit minūtes, kamēr mainās krāsa. Visbeidzot liku burkās.»

«Es šodienai uztaisīju biezpienmaizi. Izmantoju graudaino biezpienu, jo tas ir sausāks, vismaz visas sastāvdaļas neizplūst pa paplāti. Beigās liku rozīnes un kartupeļu cieti, lai labāk viss turētos kopā. Smilšu mīklai pievienoju sodu, lai tā būtu mīkstāka,» dažus knifus atklāj Janīna Ramāne.

Receptes no Ulmaņlaikiem
Bērstelietei Lidijai Osipovai visiecienītākais ēdiens ir āboli savā sulā. Viņa tos saliek burkās, karsē un ziemā ņem ārā no pagraba, lai liktu plātsmaizēs. Sulu izmanto uzputeņa taisīšanai. Lidija pati mājās cepot arī maizi no paštaisītas mīklas, liekot klāt tai cūku taukus, lai mīkstāka, sauso raugu, pienu un saulespuķu eļļu. Viss tiekot sajaukts kopā un atstāts pastāvēt vairākas stundas. «Man pazīstama draudzene Ulmaņlaiku saimniece kādreiz mācīja taisīt mājas desas. Maļot gaļu, pielieku sāli, piparus, ūdeni, pēc tam lieku to pastāvēt vēsumā. Otrajā dienā visu pārmīcu atkal, ja vajag, pieleju vēl klāt ūdeni. Desa jāžāvē 30 minūtes līdz vienai stundai, un ir jāskatās, lai tā nekļūst melna. Kurtuvē pielieku klāt dievkociņu, tas piedod smaržīgāku aromātu. Gaļas ruletes cepu tikai plītī, sanāk dabiski brūnas, jo vārot tās kļūst ūdeņainas,» stāsta Lidija.