BauskasDzive.lv ARHĪVS

Svinīgu maltīšu pareizs galda klājums pēc etiķetes

Liene Andersone-Kolosova

2018. gada 2. oktobris 00:00

629
Svinīgu maltīšu pareizs galda klājums pēc etiķetes

Ir divi galda klāšanas veidi: vienkāršais jeb pamata galda klājums un izvērstais. Vēlams, lai vienmēr svinīgām maltītēm būtu auduma galdauts, nevis vienreiz izmantojamo materiālu pārsegs.

Vienkāršajā galda klājumā traukus un galda piederumus liek zupas, pamatēdiena vai siltā ēdiena un deserta baudīšanai. Vienkāršo galda klājumu parasti izmanto restorānos. To par pamatu ņem, klājot galdu mājas viesībās, kad paredzēts aukstais galds, bet nav zupas un pamatēdiena.

Galdu klāj izvērsti, ja maltīte sastāv no vairākiem ēdieniem. Tie ir salāti, uzkodas, zivju ēdieni, zupa, siltais ēdiens, siltais un aukstais deserts utt., pie katra no tiem mainot dzērienus. Šāds galda klājums visbiežāk sastopams oficiālās pieņemšanās, svinīgos pasākumos. Attālumam starp viesu šķīvjiem jābūt vismaz 60 centimetru, bet starp blakussēdētājiem visieteicamākais attālums 30 centimetru, lai cits citam netraucētu. Piederumiem jāatrodas divus centimetrus no galda malas.

Ēdienreizē, kad paredzēts tikai viens ēdiens vai ir aukstā galda klājums, katram pašam ēdiens jāliek uz šķīvja, un pamatšķīvi, kas vairāku ēdienu gadījumā kalpo kā pamatne, izmanto kā ēdamo šķīvi. Mazs maizes šķīvītis liekams pamatšķīvja kreisajā pusē aiz malējās dakšiņas, nedaudz augstāk par pārējiem šķīvjiem. Nažus uz galda novieto labajā pusē līdz ar šķīvju apakšējo malu ar aso malu pret šķīvi, dakšiņas – kreisajā pusē ar zariem uz augšu. Zupas karote atrodas labajā pusē. Tālāk no šķīvja atrodas tie piederumi, kas būs vajadzīgi vispirms. Desertam paredzēto karoti liek virs pamatšķīvja paralēli galda malai ar kātu pa labi. Ja desertam nepieciešama arī dakšiņa, tad to liek zem deserta karotes.

Glāzes novieto uz galda taisnā līnijā 45 grādu leņķī pret galda malu. Vistālāk novietoto glāzi izmanto pirmo. Tās liek pamatšķīvim labajā pusē virs nažiem. Pirmā pa labi ir liķiera, konjaka vai šņabja glāze, no tās pa kreisi tiek novietotas baltvīna un sarkanvīna glāzes. Ja nav iztukšota iepriekšējā glāze, bet jau pasniedz citu vīnu nākamajā glāzē, no iepriekšējās vairs nedzer.

Izlietotos traukus, mainot ēdienus, novāc no galda. Līdz maltītes beigām paliek tikai ūdens glāze. Ieturot pauzi ēšanā, piederumus novieto uz šķīvja krusteniski: naža asajai pusei jābūt pagrieztai pa kreisi, dakšiņai – ar zariem uz leju. Ja iedomājamies pulksteņa ciparnīcu, tad naža spalam būtu jābūt uz pieci, bet dakšiņas spalam – uz cipara septiņi. Maltītes beigās piederumus novieto paralēli blakus vienu otram uz šķīvja tā, lai spali iedomātā pulksteņa ciparnīcā atrastos uz pieci. Naža asā puse atrodas virzienā pa kreisi.

Auduma salveti jeb servjeti ieklāj klēpī, jo tā vispirms domāta, lai pasargātu apģērbu no nejaušas notraipīšanās. Lūpu nosusināšanai ēšanas laikā pirms dzeršanas izmanto servjetes virsējo pusi. Pēc maltītes servjeti saloka pretēji sākuma ielocēm (traipus paslēpjot iekšpusē) un noliek pa kreisi līdzās šķīvim, šķīvī tās neliek, un tas pats attiecas uz papīra salvetēm.
Ja nav skaidrs, kā apieties ar kādiem jauniem galda piederumiem, bez kautrēšanās jālūdz viesmīlim, lai parāda, ko darīt.

Uz galda vienlaikus var likt galda piederumus četriem ēdieniem. Ja ēdienu skaits pārsniedz četrus, nākamos galda piederumus atnes reizē ar ēdieniem, taču vienlaikus jāpiebilst, ka uz galda atrodas tikai tie trauki, kurus paredzēts lietot. Ja ir uzlikti vairāk trauku, tad tie ir jānovāc, arī tad, ja kāds no maltītes ēdājiem nelieto alkoholu – tad labais tonis prasa glāzes no galda viņa sēdvietai pretim novākt.