BauskasDzive.lv ARHĪVS

Sāk vēlētāju apliecību izsniegšanu

Sandra Danosa

2018. gada 28. septembris 14:21

173
Sāk vēlētāju apliecību izsniegšanu

Otrdien, 25. septembrī, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāka izsniegt vēlētāju apliecības. PMLP Bauskas nodaļā šonedēļ līdz ceturtdienai dokumentu bija saņēmuši 102  balsstiesīgie vēlētāji.

Bauskā šādas apliecības paredzēts izsniegt 2884 pilsoņiem, kas ir krietni vairāk nekā pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām, kad mūspusē bija jāizsniedz 1423 apliecības.

PMLP Bauskas nodaļas vadītāja Ilona Ķepale skaidro, ka tiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, kuriem nav derīgas pilsoņa pases un kuri kā savu vienīgo personu apliecinošo dokumentu izmanto personas apliecību (eID), no otrdienas līdz vēlēšanām Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jāizņem vēlētāja apliecība. 

Vēlētāja apliecība nepieciešama, jo Saeimas vēlēšanās netiek lietoti iepriekš izveidoti saraksti un vēlēšanu dienā drīkst balsot jebkurā iecirknī. Lai nebūtu iespējas to darīt vairākkārt, vēlētājam, kurš kā balsošanas dokumentu izmanto pasi, tajā iespiež spiedogu par dalību vēlēšanās, taču personas apliecībā spiedogu iespiest nav iespējams, tāpēc jāizņem vēlētāja apliecība, kurā balsošanas dienā tiks iespiests spiedogs. Vēlētāja apliecība ir derīga, to uzrādot kopā ar Latvijas pilsoņa personas apliecību. Vēlēšanu iecirknī, saņemot balsošanas materiālus, vēlētāja apliecība jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai.

Saskaņā ar PMLP rīcībā esošo statistiku Latvijā izgatavotas nedaudz vairāk kā 60 tūkstoši vēlētāja apliecību.

Dokumentu var saņemt tajā PMLP nodaļā, kurā personai izsniegta personas apliecība. Lai to saņemtu, PMPL nodaļā šī apliecība jāuzrāda.

I. Ķepale aicina to neatlikt uz pēdējo brīdi un pēc vēlētāju apliecības doties oktobra pirmajās dienās. Īpaši aizmāršīgajiem sagādāta iespēja personu apliecinošo dokumentu un vēlētāju apliecību saņemt arī vēlēšanu dienā, 6. oktobrī. PMLP Bauskas nodaļa sestdien strādās no pulksten 9 līdz 16.30.

Tāpat ikvienam vēlētājam būtu lietderīgi laikus pārbaudīt, vai vēlēšanu dienā būs derīga pase. Pēc PMLP datiem, no septembra līdz vēlēšanu dienai pases derīguma termiņš beigsies 2336 Latvijas pilsoņiem.

Ceturtdien, 27. septembrī, PMLP Bauskas nodaļā pēc vēlētāja apliecības bija ieradies Rundāles novada Svitenes pagasta iedzīvotājs Gunārs Purvišķis. Viņš atzina, ka šāda kārtība rada nelielas neērtības. «Man  bija atsūtīta vēstule ar paziņojumu, kad un kur vēlētāja apliecību varēs saņemt, bet es neatceros datumu, tāpēc ierados to saņemt agrāk. Pierakstījos uz konkrētu laiku un datumu, jo iestādes darba laiks strādājošajiem nav tik parocīgs. Šodien izmantoju pusdienlaiku, lai brīvā brīdī atbrauktu uz Bausku,» stāsta Gunārs Purvišķis. Viņš atzīmēja, ka eID karte ir praktiskāka, tā viegli ievietojama naudasmakā, to var ielikt arī mobilā telefona maciņā. Vēlētāja apliecību viņš saņem pirmo reizi, iepriekš pēc tās nav gājis, kā pats apgalvo – politikā vēl nav orientējies, bijis pārāk jauns. Šogad Gunārs ir iecerējis izpildīt savu pilsoņa pienākumu un doties pie vēlēšanu urnas.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.