BauskasDzive.lv ARHĪVS

Spēlēt un degt mūzikā

Aina Ušča

2018. gada 26. septembris 17:25

421
Spēlēt un degt mūzikā

Nereti var dzirdēt apgalvojumu, ka izglītības kvalitāte lauku skolās ir krietni vien zemāka nekā pilsētā. Tikpat izplatīts šķiet viedoklis, ka ārpus Rīgas un Latvijas lielākajām pilsētām skolēniem ir ierobežotas iespējas iepazīt augstvērtīgu profesionālo mākslu un mūziku. Savukārt Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas jaunais pedagogs rīdzinieks Mareks Radzēvičs apgalvo, ka šie pieņēmumi ir maldīgi un neatspoguļo patieso situāciju. 

Pārsteigumu pilns ciems
Čellists Mareks Radzēvičs kļuva par pedagogu, vēl būdams Latvijas Mūzikas akadēmijas students. Reiz stīgu kvarteta pasniedzējs ieminējies, ka Vecumnieku mūzikas un mākslas skolā ir vakanta vieta čella klases pedagogam. Mareks uzrakstīja pieteikumu, atbrauca uz darba interviju un vairāku pretendentu konkursā tika atzīts par labāko.

Jaunais skolotājs stāsta: «Darbu speciāli nemeklēju. Šoreiz tas pie manis vienkārši atnāca. Man ir patiesa vēlēšanās savas zināšanas nodot tālāk, lai jaunā mūziķu paaudze attīstītos. Mūzikas akadēmijā mums bija mācība «Čella spēles metodika», tāpēc, sākot darbu, neko jaunu nevajadzēja izdomāt.

Spilgti atceros pirmo dienu Vecumniekos. Sēdēju kafejnīcā un biju bezgala izbrīnīts, ka gluži sveši cilvēki mani sveicina. Cilvēki šeit ir ļoti atvērti un labestīgi. Man ir laimējies strādāt kopā ar radošiem, jaukiem kolēģiem un ieinteresētu, konstruktīvu skolas vadību. Vēl mani pārsteidza fakts, ka tik maza ciema Mūzikas un mākslas skolā jau daudzus gadus darbojas liels jauniešu simfoniskais orķestris «Draugi». Profesionalitāte un azarts, ar kādu kolēģi Aigars Dziļums un Solvita Loka vada šo sastāvu, aizrāva arī mani. Tagad orķestrī esmu atbildīgs par čellu grupu. Reizi nedēļā piedalos orķestra stundā un papildnodarbībā, kā arī vadu atsevišķu nodarbību čellu grupai. Dažreiz koncertos spēlēju solo.» 

Dziedošais instruments
Šajā mācību gadā Marekam ir deviņi audzēkņi, ar katru pedagogs strādā individuāli. Jaunākajiem ir pieci gadi. Čella klasē ir novietoti dažādu izmēru instrumenti. Mazajiem notiek divas čella stundas – katra ilgst 20 minūtes. Atbilstīgi audzēkņu vecumam nodarbību laiks tiek palielināts.

Ko dara bērni, kuri skolā ir tikko iestājušies un pirmo reizi ieradušies stundā? Atbild M. Radzēvičs: «Galvenais, lai bērniem patiktu čella skanējums. Čellam piemīt cilvēka balsij vistuvākais reģistrs, tas dzied. Pirmajā nodarbībā jaunākajiem audzēkņiem vēl nedodu instrumentu. Vispirms jāiemācās pamats – notis, nošu atslēga. Tikai ceturtajā vai piektajā stundā viņi paņem rokās instrumentu. Daži ir ļoti akurāti – uzmanīgi klausās, vēro notis. Citi, daudz nedomājot, haotiski ķeras čellam klāt. Ar viņiem strādāt ir grūtāk, taču ar speciāliem vingrinājumiem var attīstīt koncentrēšanās spēju. Pēc pamatu apgūšanas iesācēji sāk spēlēt pa tukšām stīgām, lai izvilinātu skaistu skaņu. Pēc tam seko sarežģītāki spēles līmeņi.»

Mareks iemīlējis čellu tikai pēc mūzikas skolas 8. klases, kad iestājies Liepājas mūzikas vidusskolā. Viņa četras māsas un brālis bērnībā spēlēja dažādus instrumentus, tētis – kontrabasu, taču profesionāla mūziķa karjeru izvēlējies tikai Mareks.

Veido soloprogrammas
M. Radzēvičs mūzikā dzīvo, nevis vienkārši to mīl un pazīst. Mūziķis atzīst: «Man mīļa ir visu stilu mūzika, bet pēdējā laikā bieži klausos klasisko mūziku, analizēju pasaulslavenu čellistu ierakstus. Visvairāk man patīk Johans Sebastians Bahs. Viņa mūziku ir grūti atskaņot, jo vajag lielu piepūli, lai nospēlētu stāstu, nevis tikai demonstrētu tehnisko virtuozitāti. Es vienmēr paturu prātā savas lielākās autoritātes – profesora Māra Villeruša – moto: «Ja spēlē, tad dedz!» Koncertos emocionālā slodze atņem visvairāk enerģijas, bet to atjauno no klausītājiem saņemtās vibrācijas. Es mīlu arī Dmitrija Šostakoviča mūziku, labprāt spēlēju Antoņina Dvoržāka skaņdarbus.»

Pedagogs uzstājas dažādās auditorijās. Vecumnieku novadā bieži spēlē solo Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas sarīkojumos. Viņš iestudē soloprogrammas, ko atskaņo koncertos, privātos un publiskos pasākumos gan Latvijā, gan ārzemēs. Repertuārā ir dažādu stilu skaņdarbi, taču lielākoties Mareks izpilda populārās mūzikas kaverversijas, kurām bieži vien pats arī veido aranžijas.

Dziļāka un tīrāka uztvere
Čellists nešaubās, ka skolotāja loma audzēkņu dzīvē ir ārkārtīgi liela. To viņš zina arī no savas pieredzes, atklājot, ka pietāte un cieņa pret profesoru Māri Villerušu jau no pusaudža vecuma bijusi neizmērojama. «Māris man iemācīja mīlēt un saprast  mūziku, dzīvot līdzi katrai notij. Profesors man bija tik tuvs, ka uztvēru viņu kā ģimenes locekli, kā vectētiņu,» piemetina Mareks. Viņaprāt, pedagoga misija ir pamodināt audzēkņos interesi par mūziku, virzīt un iedvesmot.

Skolotājs uzskata: «Talants jau nemainās no tā, vai bērns dzīvo laukos vai pilsētā. Tagad viss ir pieejams neatkarīgi no dzīvesvietas. Ikviens audzēknis internetā var noklausīties konkrētu skaņdarbu, ko citi mūziķi spēlē. Šādi uzdevumi mājās jāveic arī maniem skolēniem. Tomēr neviens ieraksts nespēj sacensties ar mūzikas dzīvo izpildījumu, kam piemīt īpaša enerģētika. Latvijā ir neiedomājami plaša koncertu izvēle. Mūsu skola rīko daudz izglītojošu braucienu uz Latvijas Nacionālo operu, baletu, dažādiem koncertiem. Esmu ievērojis, ka lauku bērni vairāk novērtē klasisko mūziku. Viņi nav iespaidu pārsātināti, tāpēc uztvere ir dziļāka un tīrāka.»



MAREKS RADZĒVIČS

28 gadus vecs čellists.

Beidzis E. Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolu.

Absolvējis J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, iegūstot bakalaura un maģistra grādu. Stīgu instrumentu nodaļā studējis profesora Māra Villeruša klasē, vēlāk – Ērika Kiršfelda klasē.

No 2015. gada – Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas pedagogs.

Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas un Baldones mūzikas skolas apvienotā jauniešu simfoniskā orķestra «Draugi» čellu grupas pedagogs.

2018. gadā saņēmis Vecumnieku novada domes atzinības rakstu par vietējās kopienas iedzīvotāju mūzikas izpratnes veicināšanu.

Aktīvi koncertē Latvijā un ārzemēs.



Apbrīnojams kolēģis

SOLVITA LOKA, Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas direktores vietniece, Vecumnieku un Baldones mūzikas un mākslas skolas apvienotā jauniešu simfoniskā orķestra «Draugi» vadītāja: – Mareks Radzēvičs ir neizsakāmi aizrautīgs un emocionāls mūziķis. Viņš ir mainījis skolas jauno čellistu motivāciju un attieksmi. Mareka spēlei raksturīgs ārkārtīgi skanīgs tonis. Jau pirmajās nodarbību stundās vismazākajiem bērniem vispirms viņš māca izjust čella burvību. Konkursā uz stīgu pedagoga vakanci pirms trim gadiem pieteicās vairāki talantīgi pretendenti. Taču intuitīvi jutām, ka tikai Mareks spēs pazemināties, kā Bībelē sacīts, līdz mazu bērnu uztveres un izjūtu slieksnim, lai viņus vestu tālāk. Mēs nekļūdījāmies. Mareks ir apbrīnojams kolēģis un pedagogs.


Publikācija ir sagatavota ar «Latvijas Valsts meži», Valsts kultūrkapitāla fonda un Zemgales plānošanas reģiona finansiālu atbalstu.