Īstais laiks virtuvē nešķērdēties

Ne vienmēr izdodas pārtikas produktus sapirkt ar apdomu, vismaz man.
Pēc maltītes pagatavošanas tāpat kaut kas paliek pāri, tiek aizmirsts un
iegulst ledusskapī, līdz izskatās pārāk aizdomīgi, lai apēstu. Tagad ir
pats labākais laiks, lai šādus pārpalikumus jau laikus izmantotu, jo
ir, ar ko tos salikt kopā un pagatavot garšīgus un veselīgus ēdienus.
Dārzos
ražas netrūkst. Ābelēm šis iekrīt augļu gads, saimnieki pat nezina, kur
lai visus ābolus liek, – kaut uz mežu zvēriem jāved. Tagad ir arī
īstais laiks kartupeļu ēšanai, jo tie nāk tieši no vagas.
Pirmais variants – ar biskvīta mīklu
«Neesam
izšķērdīgi, apēdam visu,» savas ģimenes virtuves pieredzē dalās divu
bērnu māmiņa Daiga Jurģe, kura ikdienā strādā par pavāri bērnudārzā.
Daiga
iesaka, kā ar āboliem salikt kopā, piemēram, olas, kad iepakojumā to
vēl daudz, derīguma termiņš jau klauvē pie durvīm, bet ceptas un vārītas
olas un omletes ir apnikušas. Tāpat ar āboliem iespējams sakombinēt
auzu pārslas, kad putrās tās vairs negribas ēst, bet iepakojums vēl nav
iztukšots.
Abos gadījumos var cept ābolkūkas, kas Jurģu ģimenē labās garšas dēļ no galda pazūd vēl karstas.
Pirmajā
kūkas variantā ābolus nomizo, izgriež serdi, ābolus sagriež šķēlēs un
kārto uz apaļā kūkas veidnē ieklāta cepampapīra tā, lai starp šķēlītēm
nepaliktu tukši robi.
Pagatavo biskvīta mīklu no piecām olām,
piecām ēdamkarotēm miltu (bez kaudzes, bet nestrīķētām) un piecām
strīķētām ēdamkarotēm cukura (ja veidne lielāka, var ņemt vairāk olu un
attiecīgi tikpat vairāk karošu miltu un cukura). Svarīgi, lai visi
produkti būtu istabas temperatūrā.
Uzmanīgi atdala olu
dzeltenumus no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne
kripatiņas no dzeltenuma. Lai olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam
pievieno deserta karoti ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas
stingras putas. Tad pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu
brīdi kult, līdz putas kļūst stingas un spīdīgas. Sakuļ dzeltenumus ar
atlikušo cukuru un vaniļas cukuru gaišās un biezās putās (var uzreiz
izmantot lāpstiņas, ar kurām tika kulti baltumi). Baltumi un dzeltenumi
jākuļ veikli viens aiz otra. Kad dzeltenumi sakulti, tajos iecilā pusi
no baltumiem. Maisīt nedrīkst, jo citādi olbaltums zaudēs apjomu.
Vienlaicīgi, cilājot olu masu, pamazām iesijā miltus. Miltiem var
pievienot ēdamkaroti kartupeļu cietes, lai biskvīta masa būtu stingrāka,
un pusi tējkarotes cepamā pulvera.
Kad milti iejaukti olā,
iecilā atlikušos olbaltumus. Gatavo mīklu pārlej cepamajā formā
saliktajām ābolu šķēlītēm un liek karstā cepeškrāsnī 220 grādu karstumā.
Biskvīts jācep apmēram 15 minūtes. Cepšanas sākumā nekādā gadījumā
nevajag virināt krāsns durvis. Biskvīts ir gatavs, kad, to pataustot ar
pirkstu, veidojas neliela bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās,
iztaisnojas. Ja bedrīte neceļas atpakaļ, biskvītu jāturpina cept.
Kad
kūka gatava, to apgāž otrādi uz paplātes vai liela šķīvja, lai āboli
būtu virspusē. Karsto kūku uzreiz pārlej ar skābu krējumu (jo tas
treknāks, jo būs garšīgāk), kas sakults ar divām ēdamkarotēm cukura.
Krējumu vajag aptuveni 300 gramu jeb glāzi. Pārkaisa kanēli. Šāda kūka
ir garda gan karsta, pa taisno no krāsns, gan arī otrajā dienā.
Otrais variants – ar auzu pārslu mīklas drupačām
Ja
mājās aizķērušās auzu pārslas, tad sanāks citāda ābolkūka, līdzīga
cepumiem. Vajag 200 gramu auzu pārslu, 200 gramu mīksta sviesta, 200
gramu miltu, tējkaroti cepamā pulvera, 200 gramu cukura un nedaudz
vaniļas cukura. Visas sastāvdaļas sastrādā mīklā. Mīklu saveļ pikā un
pēc tam sadrupina uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs. Plāti ar mīklu
liek karstā cepeškrāsnī un cep desmit minūtes. Tad izņem, pārliek pāri
nomizotus, šķēlītēs sagrieztus ābolus. Sakuļ skābu krējumu (apmēram
glāzi) ar vienu olu vai diviem olu dzeltenumiem un divām ēdamkarotēm
cukura, pārlej āboliem, pārkaisa kanēli un turpina cept vēl kādas desmit
minūtes, līdz kūka gatava.
Ābolus var salikt kopā ar biezpienu,
ja arī tas aizstāvējies ledusskapī, vēl nav saskābis, ierastajā veidā
jau apnicis, bet jaunas idejas nenāk prātā. Tad var cept cepeškrāsnī
ābolus.
Āboliem izgriež serdi. Vidū pilda biezpiena masu
(biezpienu, kas sajaukts ar jēlu olu un nedaudz cukura). Ja masu grib
krēmīgāku, to sablendē. Ābolus liek karstā cepeškrāsnī un cep. Kad āboli
gatavi, tiem var pārkaisīt pūdercukuru.
Derēs pat Latvijas simtgades svētku galdā
Jurģu
ģimenē otra dzīve jeb ceļš uz vēderu tiek dots kartupeļu biezputrai. Ja
vienā reizē visa netiek apēsta, vai nu sacep, vai arī gatavo kroketes.
«Tagad
visi runā par Latvijas simtgadi. Nu tad, lūk, glīti noformēts, tas var
būt ēdiens pat valsts simtgades galdā, ko pasniegt kopā ar Latvijas
ķilavām!» iesaka Daiga. Šādu no tupeņu biezputras otrreiz pagatavotu
ēdienu svētku reizē var pasniegt galdā «pa smuko» – glīti noformētu un
ar skābu krējumu, kam pievieno zaļumus, ķiploku, sāli, piparus. Garšas
buķeti iespējams papildināt, klāt pasniedzot ķilavas.
Kroketēm
(mazākai porcijai) vajadzēs glāzi kartupeļu biezeņa, olas dzeltenumu,
1/4 glāzes rīvēta siera (šķirne pēc izvēles), glāzi rīvmaizes
apviļāšanai, olu apviļāšanai, trīs četras glāzes augu eļļas vārīšanai,
kā arī sāli un piparus (jo vairāk ēdēju, jo izejvielu daudzums ir
jāpalielina).
Sajauc kartupeļu biezeni ar olas dzeltenumu,
sieru, pipariem un sāli. Izveido nelielas bumbiņas. Ja masa šķiet par
mīkstu, pievieno miltus. Sakuļ olu. Bumbiņas iemērc sakultā olā, tad –
rīvmaizē. Liek vārīties dziļākā pannā sakarsētā eļļā apmēram trīs
minūtes, līdz bumbiņas kļūst zeltainas (ar eļļu nevajag pārspīlēt, tai
tikai jāapņem bumbiņas). Eļļu no gatavajām bumbiņām nosusina uz papīra
dvieļa. Pasniedz siltas ar skābu krējumu.
Sieru iespējams
aizstāt ar kūpinātu gaļu, ko, kubiņos sagrieztu, vispirms sacep ar
sīpoliem un liekās taukvielas pēc tam notecina.
Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»