BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pakrojā aicina «Bumbulines» – iepazīšanās ar modīgākajiem Lietuvas un ārvalstu aldariem un orķestru sacensības

www.bauskasdzive.lv

2018. gada 31. augusts 10:17

438
Pakrojā aicina «Bumbulines» – iepazīšanās ar modīgākajiem Lietuvas un ārvalstu aldariem un orķestru sacensības

Pakrojas muižā Lietuvā jau otro gadu pēc kārtas notiek festivāls «Bumbulines», kas sola daudz jautrības. Cepta bebra gaļa uz šķīvja, Lietuvas, Latvijas un Beļģijas alus garšas un apvienotais orķestris ar 300 muzikantiem – uz šīm un citām izklaidēm 14.  –  16. septembrī jūs aicina festivāla organizatori.

Vēsture liecina, ka pagājušajā simtgadē «Bumbulines» rīkojis Pakrojas muižas barons. Parasti šie svētki notikuši septembrī. Redz, barons vēlējies ar vienu šāvienu nošaut divus zaķus – pateikties padotajiem par vasaras rosmi un motivēt viņus rudens darbiem. Tāpēc svētkos netrūka izklaižu, kurās viesu garšas kārpiņas lutināja mājas alus un uz ugunskura ceptu ēdienu kombinācija.
Pakrojas muiža šo tradīciju atjauno, un ieražas atdzimst 21. gadsimta kontekstā.

Festivāla «Bumbulines» apmeklētāji varēs nogaršot alu, kuru darījuši aldari no pašreiz modīgākajām alus darītavām – «Pilialaukis», «Kuro aparatūra», «Black Light Brewing», «Sakiškių alus» un citām. Aldari jeb «žaldoki» atklās šī dzēriena brūvēšanas noslēpumus.

Apmeklētājiem būs iespēja mēli apslacīt ne vien ar lietuviešu, bet arī latviešu un beļģu alu. Šogad «Bumbulines» svētkos viesosies jau piecas alus darītavas no Beļģijas: «Boon», «Musketeers», «Silly», «Dupont» un «De Halve Maan». Festivālā tiks prezentēts vairāk nekā 50 «craft» jeb ekskluzīvo alus šķirņu.

Īpaši svarīgs šo svētku akcents būs uguns gastronomija. Lietuviešiem ierastos uz uguns ceptos šašlikus nomainīs citi ēdieni: bebra gaļa, stirnas gaļa, uz zemes cepta aita un citi neierasti ēdieni.

Barons cienās ne vien ar alu un sātīgiem ēdieniem,  Pakrojas muižā atradīsies telpa arī saldajiem – «salle des deserts» –, kurā skanēs kamermūzika, dzeja, būs iespējams izdzert tasi kafijas un baudīt izsmalcinātu desertu.

Alus festivāla neatņemama daļa ir līksmas orķestru melodijas. Tāpēc 15. septembrī no plkst. 15 līdz 17 svētku gaitā orķestri piedāvās četras atšķirīgas programmas – «Žemaišu dūdu mūzika», «Ebreju tradicionālā mūzika», «Starpkaru Lietuvas orķestru mūzika» un «Muižas mūzika». Sestdienas vakaru vainagos Lielo orķestru sacensību «Vara vētra 2018» (‘Vario audra 2018’) nobeiguma daļa ar 300 mūziķu piedalīšanos, kuri izpildīs pazīstamākos lietuviešu šlāgerus.

«Bumbulines» neiztiks arī bez spēlēm – festivāla apmeklētāji vingrinās rokas, cilās svaru bumbas un piedalīsies simultānspēlē ar šaha lielmeistaru Viktoriju Čmilīti-Nilsenu.

Pakrojas muiža ir ne vien lielākais Lietuvā saglabājies muižas komplekss, bet arī viena no 18 pievilcīgākajām kultūras tūrisma vietām Eiropā. Tajā atjaunojam 19. gs. beigu – 20. gs. sākuma muižas dzīvi. Trīs dienās apmeklētāji kļūst par pagātnes muižas iedzīvotājiem, kur izsmalcinātajā un radošajā gaisotnē īsteno muižnieciskas nodarbes un piedzīvo tā laika acumirkļus.