BauskasDzive.lv ARHĪVS

Iedzīvotāji Bauskā un Vecumniekos tiekas ar «Tautas panorāmu»

Iedzīvotāji Bauskā un Vecumniekos tiekas ar «Tautas panorāmu»

Ierosinājums: tautas sapulces vajadzētu rīkot pirms katrām vēlēšanām

Trešdienas, 29. augusta, pēcpusdienā «Tautas panorāma» un žurnāliste Judīte Čunka viesojās Bauskā, stāvlaukumā pie lielveikala «Rimi», lai izzinātu iedzīvotāju priekšvēlēšanu noskaņojumu. Klāt bija arī «Bauskas Dzīve».

Interesenti notikuma vietā pulcējās jau pirms noteiktā laika un nepacietīgi gaidīja ierodamies LTV pārstāvjus, novēroja «Bauskas Dzīve». Žurnāliste un operators atbrauca precīzi, kā bija sacīts, un viņus jau gaidīja ap divdesmit cilvēku, kuri vēlējās izkratīt sirdi.

J. Čunka centās noskaidrot tautas viedokli par to, ko jau ievēlētie cilvēki veikuši mūsu labā, kas būtu jādara jaunajai Saeimai, kādas problēmas būtu jārisina, vai citus gadus sanākušie ļaudis devās balsot un vai to darīs arī šogad.

Bija redzams tas, ka atnākušajiem patiešām interesē, kas notiek mūsu valstī, un viņi vēlējās izteikties, jo diskusijas izvērtās ļoti karstas un spraigas, pat dzēlīgas.

Baušķenieks Ivars Kalada uzskata, ka iepriekšējās balsis ir nonākušas ne tur, kur vajag. Viņaprāt, vairāk būtu nepieciešams attīstīt medicīnas un izglītības nozari.

Vietējais iedzīvotājs Ēriks Grīnbergs: «Pēdējos divdesmit astoņos gados no partiju puses nekas nav mainījies. Partijās sēž tie cilvēki, kam ir liela nauda. Es personīgi gribētu tautas vēlētu prezidentu. Tiem pašiem cilvēkiem, kas balso par Saeimu, vajadzētu aktivizēties un pirms katrām vēlēšanām sanākt kopā. Es uzskatu, ka katrā pilsētā pirms tam būtu jāorganizē tautas sapulce.»

Juris Bočs gribētu plašāku valdības koalīciju dažādām partijām. Viņš domā, ka galvenā nozīme izaugsmē un attīstībā ir izglītībai. Savukārt Indulis Ķikuts skarbi pateica, ka Bauskas novadā tiešā vārda nozīmē tiekot apzagti iedzīvotāji. Viņam vislielākais satraukums ir par pašvaldības ceļiem un skolām.



Stelpietis: «Esmu devis sešus bērnus, kuri strādā un maksā nodokļus»

Vecumniekos pie tautas nama 29. augusta vakarā iedzīvotāju noskaņojumu pirms 13. Saeimas vēlēšanām centās izzināt Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta raidījuma «Tautas panorāma» veidotāji. Ar iedzīvotājiem tikās arī «Bauskas Dzīve».

Žurnāliste Anda Boša sastaptos ļaudis rosināja paust viedokli par dzīvi Latvijā – kas ir labs, bet kas noteikti būtu jāmaina, vērtēt politiķus, viņu solījumus un paveikto, atklāt, kas tiek gaidīts no nākamās Saeimas un kādas problēmas tai būtu jārisina.

Nodarbinātība, atalgojums un pensijas
Nelielā pulciņā sanākušie vietējie ļaudis, pārsvarā pensionāri, un no kaimiņu pagastiem ceļu mērojušie nekautrējās runāt kameras priekšā un izteikt savas domas par valstī notiekošo.
Malda Krēsliņa pauda neizpratni, kāpēc tiek «šķiroti» cilvēki – no laukiem Rīgā iebraukušie pensionāri iegādājas biļetes sabiedriskajā transportā, bet pilsētnieki brauc bez maksas. «Vai tiekam diskriminēti par to, ka kolhoza laikā smagi strādājām un ražojām, lai rīdzinieki būtu paēduši?» viņa ironizēja.

Izskanēja ierosinājums jaunajiem tautas kalpiem dienaskārtībā iekļaut jautājumu par pensiju palielināšanu un pārskatīt līdzšinējo kārtību, kas paredz no pensijas maksāt nodokli valstij. Tāpat arī vajadzētu risināt nodarbinātības un atalgojuma problēmu. «Šie deputāti maz domā par tautu, vairāk par to, kā sevi atbalstīt, piemetot pie algas pa simtiņam,» sacīja pensionārs Kārlis Heniņš. Austra Zalcmane uzskata, ka valstī vajadzētu mainīt pabalstu piešķiršanas kārtību, jo «ir vesela plejāde ļautiņu, kuri nemaz negrib strādāt; ar bezdarbnieku pabalstu viņi ir tā izlaisti...».

Vairāki pensionāri, kuriem nav interneta, izteica nožēlu, ka cilvēkiem liegta iespēja jau laikus iepazīties ar partiju programmām un deputātu kandidātiem, lai varētu šo informāciju objektīvi izvērtēt. «Kā lai izdarām izvēli? Mēs sarakstiem un programmām varēsim tikt klāt dažas dienas pirms vēlēšanām, jo iecirkņi darbu sāks tikai 1. oktobrī,» situāciju raksturo iedzīvotāji. Arī nekādas sapulces un tikšanās neesot rīkotas; viss droši vien notiks pēdējā brīdī. Vinnētājas esot tās partijas, kuras sevi čakli reklamē, ievietojot dažādus materiālus pastkastītēs.

Iesaka mainīt Saeimas vēlēšanu likumu
Uz jautājumu, ko ļaudis cer sagaidīt no Saeimas, Jānis Janišonis atsmēja: «Ha! Trīs pirkstu kombināciju.» Ar viņu vienisprātis bija vairāki klātesošie, kuri netic, ka parlamenta jaunais sastāvs būs labāks. «Gan jau atkal tur tiks tie paši vecie, ar ķērpjiem apaugušie...» prognozēja pensionāri.

Iedzīvotāji uzskata, ka valstī ir par daudz partiju, tas neesot normāli, ka 16 politisko spēku pārstāvji raujas uz Saeimu. Tāpat izskanēja viedoklis, ka būtu jāveic izmaiņas Saeimas vēlēšanu likumā, lai varētu balsot par konkrētiem kandidātiem no vairākiem sarakstiem. «Kamēr ir pašreizējā kārtība, nav godīgi tautai pārmest, ka «paši viņus esat ievēlējuši». Cita iespēja taču mums nav piedāvāta,» sacīja Velta Burka. Viņasprāt, jaunās Saeimas pirmais uzdevums būtu sakārtot šo likumu, tad varētu ķerties klāt citiem svarīgiem darbiem – veselības jomai, izglītībai. V. Burka ir apņēmības pilna doties uz vēlēšanām un uzskata, ka tas būtu jādara katram. Viņai piekrita arī citi, sakot, ka aplam rīkojas tie, kuri neiet vēlēt, tādējādi paužot savu protestu pret valstī notiekošo. «Aizies citi un par «maskaviešiem» nobalsos. Tāpēc labāk iet un netīkamos uzvārdus izsvītrot,» sprieda runīgākie.

«Mēs esam vienīgie, kas varam ko mainīt. Protams, nav pareizi, ka jābalso par sarakstiem; vajadzētu būt iespējai izvēlēties cilvēkus neatkarīgi no tā, kurā listē viņi atrodas, jo arī «Saskaņā» ir Latvijas valstij lojāli ļaudis,» uzsvēra Māris Vecbiškens no Bārbeles pagasta. «Pēdējos divus gadus nopietni sekoju līdzi norisēm politiskajā vidē, un, ja šitā turpināsies... Uzskatu, šī Saeima būs lūzuma brīdis – vai nu parlamentā iekļūs jaunie un kaut kas mainīsies, vai vecie komunisti turpinās iznīcināt un izzagt Latviju. Nevajag īdēt, ka viss ir slikti, ir jāiet uz vēlēšanām, citādi nekas nemainīsies.»

Padomāt, ko pats esi darījis
Stelpes pagasta iedzīvotājs Normunds Uzulēns domā, ka ir «jārukā, nevis jāžēlojas par to, ka kāds nepienes klāt debesmannu», turklāt «lamāt cilvēkus, kuri strādā, nav loģikas». «Man ir prieks, ka mūsu finanšu ministre Reizniece-Ozola ir pasaules čempione šahā. Ja cilvēks ir talantīgs vienā nozarē, arī citās būs labs,» viņš pauda. Nobeigumā stelpietis piesauca bijušā ASV prezidenta Džona Kenedija vārdus – nejautā, ko valsts ir devusi tev, bet jautā, ko pats esi devis valstij. «Es esmu devis sešus bērnus, kuri strādā un maksā nodokļus,» lepojas N. Uzulēns.

Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Guntis Kalniņš bija atnācis, lai izteiktu savas domas un sadzirdētu, kas sāp iedzīvotājiem, kāds ir viņu noskaņojums pirms vēlēšanām. «Pašvaldībai ir grūti strādāt ar valsts institūcijām, kas nodrošina likumību, taču ne viss, kas līdz šim paveikts, ir slikts un jāveido no jauna,» viņš atzina. G. Kalniņš atturējās izteikt pro-gnozes par vēlēšanu iznākumu, taču pieļāva, ka «būtu labi mazliet saduļķot ūdeni», tiesa gan, tikai tā, lai pašiem pēc tam nav jākož pirkstos.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.