BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ko darīt ar bagātīgo ražu?

Inga Karpova

2018. gada 4. augusts 12:39

968
Ko darīt ar bagātīgo ražu?

Vasaras pilnbriedā izdomas bagāta un taupīga saimniece izgudros, kā ziemas krājumiem saglabāt bagātīgo ogu – jāņogu, upeņu, aveņu un kazeņu – ražu un tikt galā ar kabačiem. Tie šogad aug griezdamies.

Visvieglākais ir no ogām savārīt ievārījumus un želejas, kā arī pagatavot kompotu, bet man izdevās no kādas lietpratējas uzzināt recepti, kuru es nosaucu «Divi vienā». Savulaik viņai to atklāja padomju laika šefpavāre, kas gatavoja maltītes augstiem priekšniekiem. Jāatzīst, tā ir diezgan piņķerīga un laikietilpīga padarīšana, bet rezultāts ir to vērts. Proti, no ogām iegūsim brīnumaini garšīgu sīrupu, bet no ogu pārpalikumiem – tikpat garšīgu želeju. Un galvenais – nekas netiks izmests laukā, turklāt šādi var izmantot visus produktus.

Ziemas spelgonī, malkojot karstu sīrupa dzērienu, būs prieks ne tikai par tā garšu, bet arī par savu uzņēmību pašam uzmeistarot kaut ko tik gardu.


Dažādu ogu sīrups
Lai pagatavotu sīrupu, vajadzēs trīs litrus dažādu ogu – jāņogas, upenes, un kazenes. Var izmantot arī ķiršus, sasaldētas zemenes un avenes. Saimniece savā dārzā pakāpeniski lasīja avenes un sasaldēja, tāpat arī zemenes. Tās sasaldētas var pievienot svaigām ogām. Viņa sīrupu sāk taisīt tad, kad dārzā ir nogatavojušās kazenes. Tās sīrupam dod īpašu garšu un arī bagātīgi papildina krāsu buķeti.

Uz trim litriem ogu uzlej divus litrus auksta ūdens un pievieno 50 – 60 gramu citronskābes. Ja ogas ir skābenas, citronskābi piešauj nedaudz mazāk. Ogām jānostāvas 24 stundas. Ik pa laikam tās lēni apmaisa. Pēc dienas nostāvēšanas no ogām izdalījušos šķidrumu nolej katlā.

Lai pagatavotu sīrupu, šķidrumam pievieno tik daudz kilogramu cukura, cik litru ir šķidruma. Pēc tam visu pavāra uz lēnas uguns vismaz desmit minūtes. Pilda pudelēs un nes uz pagrabu vēsumā. Sīrupu var liet klāt tējai, pagatavot padzērienu vai saldējuma kokteili. Cik saimnieču, tik ideju!

Lai ogu pārpalikums nebūtu jānes uz komposta kaudzi vai jāizmet mēslainē, to lieliski var izmantot želejas pagatavošanai. Ogu pārpalikumu tā kārtīgi izspiež caur marli vai sietu, masai pievieno cukuru pēc garšas un pavāra uz lēnas uguns. Galarezultātā saimniece iegūs garšīgu skaistas krāsas želeju. Lai izdodas!

Kabači ar sieru
Ko darīt ar bagātīgo kabaču ražu? Variantu un iespēju ir daudz. Izstāstīšu savējās, pārbaudītās. Izaugot pirmajiem kabačiem, loģiski, ka tos sākumā notiesājam, vienkārši apviļātus olā, miltos un saceptus uz pannas. Var iztikt arī bez miltiem. Vēl tos var sacept cepeškrāsnī. Pannu izklāj ar cepamo papīru, uz tā uzliek šķēlītēs sagrieztus nepāraugušus kabačus, pārber ar garšvielām pēc saviem ieskatiem un pārkaisa ar sarīvētu sieru. Tam derēs ledusskapī atrastais sakaltušais siers. Gatavajām kabaču šķēlītēm pārkaisa sasmalcinātas dilles.

Kabaču kotletes
Brīvdienās, domājot par ģimenes paēdināšanu un skatoties uz kabaču kalnu, izprātoju savu recepti vasarīgām kotletēm. Ģimene un kolēģi to novērtēja par labu esam. Tam vajadzēs kilogramu maltās gaļas, sarīvētu vidēju nepāraugušu kabaci, sarīvētu palielu kartupeli un prāvu burkānu. Ja no sarīvētā kabača izdalās pārlieku daudz šķidruma, to nolej. Sarīvētās sastāvdaļas sajauc ar malto gaļu, pievieno vismaz divas olas, divas deserta karotes ar kaudzi miltu, ķiploku spiedē spiestu vismaz vienu vidēja lieluma ķiploka galviņu. Sāli un maltos piparus pievieno pēc savām sajūtām. Var pielikt arī sasmalcinātus zaļumus. Tas ir gaumes jautājums.

Masu kārtīgi samīca, veido plācenīšus un cep sakarsētā eļļā. Plācenīšus tāpēc, lai kārtīgi izcepas sarīvētie dārzeņi. Galarezultātā galdā tiek celtas vieglas un ļoti garšīgas kotletes. Tās var ēst tikai ar salātiem. Labi garšoja kopā ar tomātu un gurķu salātiem krējumā.
Kabači lieliski der ne tikai ēdiena pagatavošanā, bet arī salātos ziemas krājumiem. Tiem, kuriem smeķē pikantas lietas, iesaku pagatavot kabaču salātus ar čili. Gatavoju tos pirmo reizi, rezultāts – lielisks!

Kabaču salāti ar čili un sarkano papriku
Vajadzēs trīs kilogramus kubiņos sagrieztu kabaču, sasmalcinātas piecas sarkanās paprikas, trīs sasmalcinātus čili piparus un 100 gramu ķiploku. Es ķiplokus saspiedu ķiploku spiedē. To visu ieber katlā, pievieno nepilnu glāzi labas eļļas, glāzi cukura, trīs ēdamkarotes sāls. Salātus vāra uz lēnas uguns vismaz 40 minūtes. Vārīšanas beigās pievieno glāzi deviņus procentus stipra etiķa. Salātus pilda burkās, aizvāko un uzglabā vēsumā.





20180424-1752-latvijas-vides-aizsardziba

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.