BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kā radīt «Bekaru»?

Kā radīt «Bekaru»?

Pirms diviem gadiem viņi pārsteidza klausītājus ar pašu rīkotu koncertu «Vienkārši tā», pēc tam uzstājās Kantrimūzikas festivālā Bauskā, mūzikas un aktīvās atpūtas festivālā «Bauska TASTE», pērn Korfa dārzā sarīkoja jauno mūziķu vasaras koncertu «Tepat ir labi» un joprojām nebeidz pārsteigt. Tā ir grupa «Bekars», kā daudzi teic – viena no labākajām Bauskas vizītkartēm.

Aptaujātie atzīst, ka visi četri jaunieši – Armands Rutkovskis, Matīss Kataņenko, Jānis Biezais un Varis Jātnieks – jau kopš bērna kājas bijuši īsti tīrradņi – kā dimanti. Turklāt ielikts liels darbs, kas nebeidzas vēl aizvien, lai viņi «uzspīdētu» vēl spilgtāk – gluži kā briljanti.

Lieliska klase
«Bekara» puiši iepazinušies jau bērnudārzā, arī skolā vienmēr bijuši vienā klasē, šoruden – jau vienpadsmitajā. Viņi slavē savu klases audzinātāju Irēnu Slesari-Kolužu Bauskas Valsts ģimnāzijā. Skolotāja veicina radošumu un aicina jauniešus īstenot savas iniciatīvas. Gadu no gada skolēni piedalījušies arī sportiskās aktivitātēs, labi panākumi «ZZ čempionātā».

«Jau sākumskolā izveidojās jauks kolektīvs – bērni labi mācījās, bija aizrautīgi sportā un kultūrā. Divas reizes «ZZ čempionātā» iegūta otrā vieta. Ja klasesbiedri cits citu neatbalstītu, tā nebūtu,» vērtē Vara Jātnieka mamma Daira Jātniece.

Grupa ir ļoti pateicīga viesmīlīgajiem codiešiem, kas atvēlējuši telpas grupas mēģinājumiem. Lielu atbalstu sniegusi Bauskas Valsts ģimnāzijas vadība, kā arī Bauskas mūzikas skolas direktore Anita Velmunska.

«Misters Talants»
Jāatzīst, ka puišiem muzikālā karjera jau šūpulī ielikta – dažās ģimenēs ir mūziķi trešajā paaudzē. «Dziedoša ir Rutkovsku ģimene, Jāņa Biezā mamma Aija Biezā pabeigusi klavierklasi pie Ligitas Kārkliņas,» stāsta Bauskas mūzikas un mākslas skolas direktore Anita Velmunska. Jauniešus ļoti atbalsta vecāki – visi snieguši lielu palīdzību gan mūzikas instrumentu apguves laikā, gan tagad, kad jaunieši muzicē grupā.

Solists Armands Rutkovskis jau bērnībā iesaistījās dažādos muzikālos sarīkojumos. Viņš «spīdēja» Māras Filipovičas vokālajā studijā «Miljons». Viens no interesantākajiem A. Rutkovska bērnības notikumiem bija uzvara 2010. gadā Jelgavā notikušajā bērnu talantu konkursā «Little Miss and Mister Planet Latvija 2010». Puikam bija iespēja doties uz Bulgāriju, un Bauskā tika rīkots labdarības koncerts, lai savāktu braucienam nepieciešamo summu. Bulgārijā jaunais dziedātājs ieguva titulu «Misters Talants».

Interesants ir stāsts par Jātnieku ģimeni, kurā aug pieci dēli. Četri vecākie puiši izglītojušies Mūzikas skolā, vienīgi pastarītis, grupas «Bekars» dalībnieks Varis Jātnieks, tur nav mācījies. «Varim ir absolūtā dzirde – Dievs viņu ir apdāvinājis. Brālis Mārtiņš pamāca, un daudz dara pats – mācās no interneta ierakstiem un arī no grupas biedriem,» atklāj D. Jātniece. Viņa vērtē, ka šī gadsimta bērni ir ļoti radoši.

Koncerti un festivāli
Trīs grupas jauniešus vieno mācības Bauskas mūzikas un mākslas skolā. «Matīss akordeona spēli sāka mācīties ļoti agri, jau sešu gadu vecumā, un mūzikas skolu absolvēja, kad bija 7. klasē. Zēns arī pēc tam vēlējās sevi pilnveidot un mācības skolā turpināja,» stāsta A. Velmunska. Viņa atceras, ka pat pēc izglītības iestādes absolvēšanas J. Biezais un M. Kataņenko nākuši uz skolu vadīt pasākumus.

Akordeonu M. Kataņenko mācīja spēlēt Inita Idere-Bankava. «Viņš bija ļoti izdarīgs – visur iesaistījās. Zēnam jau tolaik bija ļoti daudz aktivitāšu – viņš enerģiski darbojās skolēnu mācību uzņēmumā, filmējās televīzijas raidījumā. Nebija vienkārši, tas prasīja daudz laika,» atceras pedagoģe. Vienu brīdi puisis bija izdomājis, ka akordeona spēli nemācīsies – esot par grūtu. Mēnesi viņš nenāca uz skolu, taču visu šo laiku vērtēja savu izvēli un pēkšņi nosprieda, ka izglītošanos Mūzikas skolā tomēr turpinās. Šo lēmumu Matīss pieņēma pats un turpmāk ļoti čakli mācījās. «Viņš nebija to bērnu vidū, kas regulāri piedalās konkursos, viņam gluži vienkārši patika spēlēt koncertos,» atceras I. Idere-Bankava.

J. Biezajam un A. Rutkovskim bungu spēli palīdz apgūt Bauskas mūzikas un mākslas skolas sitamo instrumentu pedagogs Ikars Ruņģis. «Pirmais, ko lūdzu jauniešiem, – spēlēt brīvi, improvizēt. Sākumā neviens to neprot. Tā bija arī ar «Bekara» puišiem. Mūzikas skolā mēs apgūstam ritma elementus, no kā sastāv mūzika, mācāmies tos pareizi lietot. Tagad redzu, ka «Bekara» puiši ir ļoti radoši – dziesmās jūtami akcenti. Tas ir pats svarīgākais un nav kopēts. Tas ir atskaites punkts, kad kļūsti par mākslinieku un sāc darboties radoši,» pauž I. Ruņģis.

Pedagogs jauniešus novērtēja – aicināja iesaistīties festivālā «Bildes», aizveda uz konkursu Ventspilī. «Festivālā «Ventspils Groove» piedalījās bērnu un izglītības iestāžu ansambļi no visas Latvijas. Puiši uzstāšanās programmu paši sagatavoja un 27 grupu konkurencē ieguva otro vietu – palika aiz kādas Ventspils grupas,» atceras I. Ruņģis.

Grupai ir vairāki singli, ar vienu no tiem – «Jāpaliek gaišāk» – puiši piedalījās «Radio SWH» raidījuma «Priekšnams» jauno mūziķu konkursā.

Zēnu pašu apņēmība
Par svarīgāko faktoru grupas izveidē mūzikas pedagogi un vecāki atzīst jauniešu personības – puišiem jau pašā sākumā bija idejas par to, ko vēlas, turklāt zēni daudz strādā.

«Viņi paši ļoti daudz panāca. Matīss Kataņenko pašmācības ceļā apguvis vairāku mūzikas instrumentu spēli. Pamatizglītība skolā tika sniegta, atlika tikai pašiem tālāk mācīties. Tas ir apbrīnojami, ko viņi spēj paveikt. Galvenais, lai nepiemetas zvaigžņu slimība! Pašlaik viņi ir ļoti pašpārliecināti, un tas ir arī pamatoti. Viņi nav prasti un salkani. Viss ir pārdomāts. Reizēm ir sajūta, ka viņiem ir 40 gadu veca cilvēka pieredze,» vērtē A. Velmunska.

«Bekaru» daudzi sauc par Bauskas novada «odziņu» un slavē gan par uzstāšanās prasmēm, gan organizatorisko devumu.

Ir ļoti daudz cilvēku, kas šo gadu laikā ir devuši lielāku vai mazāku atbalstu grupas attīstībā. Un tagad mums atliek baudīt rezultātu. «No mūsu puses bija impulss un grūdiens. Tālākais – pašu zēnu paveiktais, viņu apņēmība,» saka A. Velmunska. «Viņi ir interesanti un radoši. Mēs Mūzikas skolā esam izdarījuši galveno – panākuši, ka jaunieši nevis iekaļ no galvas, bet gan rada,» tā I. Ruņģis.


Vokāli instrumentālā grupa «Bekars»:

Jānis Biezais – sitaminstrumenti;
Matīss Kataņenko – taustiņinstrumenti;
Armands Rutkovskis – ģitāra un vokāls;
Varis Jātnieks – basģitāra.


SKAIDROJUMS
Bekars ir zīme nošu rakstā diēza vai bemola atsaukšanai.
Avots: tezaurs.lv.