BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vēlētāji – visatbildīgākās personas

Vēlētāji – visatbildīgākās personas

Par kuru sarakstu balsot? Kas nosaka pilsoņu izvēli?

Gaidot 13. Saeimas vēlēšanas šī gada 6. oktobrī, «Bauskas Dzīve» sāk skaidrojoši informatīvo publikāciju sēriju «Iesaukums politikā». Tiešā un pārnestā nozīmē «iesaukums» attiecas uz jebkuru no mums. Publikāciju mērķis ir iesaistīt politikas debatēs pilsoņus, stiprināt attiecības starp pilsoņiem un politiķiem, atvieglot vēlētāju izvēli, aktivizēt sabiedrību.

Kritēriju nozīme
Visnozīmīgākās personas 6. oktobrī nebūs nedz politiķi, nedz partiju priekšvēlēšanu kampaņu organizētāji, pat ne Centrālā vēlēšanu komisija. Svarīgākie būsim katrs mēs, Latvijas pilsoņi. Līdz tam laikam jābūt formulētai atbildei uz pamatjautājumu «Par ko balsot?». Šoreiz centīsimies noskaidrot faktorus, kas nosaka vēlētāju izvēli, par kuru partiju (sarakstu) balsot.

Gan ar sociālā medija «Facebook» starpniecību, gan portālā bauskasdzive.lv laikraksts «Bauskas Dzīve» veica vēlētāju aptauju. Tajā tika lūgts nosaukt kritērijus, kuri noteic vēlētāju izvēli. Portāla aptaujas rezultāti skatāmi pievienotajā grafikā. Trešā daļa no 170 aptaujātajiem atzina, ka par kritērijiem nedomā. Respektīvi, viņi dosies uz vēlēšanām un partiju izvēlēsies vai nu pēdējā brīdī, vai arī balsos par to politisko spēku, kurš sevi būs visskaļāk apliecinājis priekšvēlēšanu aktivitātēs. Vismazāk vēlētājus interesē, kā kandidāts spēj izteikties, pamatot un aizstāvēt viedokli.

Pieaug populistu izredzes
«Bauskas Dzīve» lūdza aptaujas rezultātus komentēt Bauskas Valsts ģimnāzijas absolventei, politoloģei Ievai Ģerģei. Viņas skatījumā lielāko vērību izpelnās trešā daļa respondentu, kuri atbild, ka nekādiem kritērijiem vērību nepievērš. «Šis ir pierādījums tendencei, kas izpaudusies arī vēlēšanās Amerikā, Eiropas valstīs. Vēlētājus «paņem» populisti. Cilvēkus mazāk saista politiķu agrākie darbi, nav nozīmīgas partiju kopīgās nostādnes, priekšvēlēšanu programmas. Viņus uzrunā skaļi, skaisti lozungi, kas sola dažādus labumus tūlīt, nepiedāvājot praktiskus skaidrojumus, kā solīto sasniegt un vai tas vispār ir īstenojams.

Man šķiet, ka Latvijā procesi varētu risināties ļoti līdzīgi. Populistiem ērti izmantojamas dažādas virtuālās platformas, kas mūsdienās spēlē arvien lielāku lomu.»
 
Jāuzrunā jaunieši
Ieva Ģerģe ir pārliecināta, ka noteikti palielināsies Krievijas propagandas spiediens. Cik tas būs rezultatīvs, grūti spriest. Daudz darba būs medijiem, arī drukātajai presei, kuras pienākums atspēkot šo dezinformāciju. Jācer uz vēlētāju gudrību atšķirt viltus ziņas no īstajām. «Ceru, ka jaunā paaudze, kura daudz izmanto virtuālo vidi, pratīs paņemt no tās patiesu informāciju. Īpaši negribētu piekrist, ka jaunieši ir pasīvākā elektorāta daļa. Cik man nācies dzirdēt, spriedumi par politiku tiek izteikti, izskan apņemšanās doties uz vēlēšanām.

Protams, jauniešu aktivitāte ir jāveicina. To var veikt gan pašas partijas, gan virtuālie mediji, kas jauniešus var uzrunāt viņiem populārā un saprotamā veidā. Piemēram, izveidojot kādu stilīgu mobilo aplikāciju, kurā varētu fiksēt sevi ar vēlēšanu zīmēm rokā. Varianti ir dažādi,» ierosina Ieva.

Jāspēj īstenot solīto
Atgriežoties pie aptaujas, politoloģes skatījumā atzinīgi vērtējama ir respondentu pozīcija, kuri skatās pēc politiķu iepriekšējiem darbiem. Te svarīgi nošķirt, kurš politiskais spēks panācis labas lietas īstenošanu. Te var īstenot visādas spēlītes.

«Labi, ka cilvēki skatās partiju programmas, kā to apgalvo teju ceturtā daļa respondentu. Ja izdodas tajās izlasīt sev tīkamo, par to jābalso. Protams, jācenšas neuzķerties uz populistiskiem solījumiem. Programmās var ierakstīt visu, jāredz, vai piedāvāts mehānisms, kā to īstenot. Ja atliek laika, ieteiktu aplūkot sevis izvēlētās partijas programmu iepriekšējās vēlēšanās. Paskatīties, kas solīts, kas izdarīts. Varētu atklāties interesantas lietas.

Jebkuras prognozes patlaban var būt riskantas, taču man šķiet, ka 13. Saeimā nekas ievērojami citādāks kā tagad netiks ievēlēts. Lielie spēlētāji varētu palikt tie paši, iespējama kādas jaunās partijas izraušanās,» komentē Ieva Ģerģe.

Negrib būt deputāti
«Bauskas Dzīve» arī tieši uzrunāja vairākus mūsu novadu iedzīvotājus, lūdzot paust viedokli, kā viņi domā izvēlēties kritērijus
6. oktobra vēlēšanu dienā. Atklājās kāda tendence, kura varbūt nav šajā publikācijā iederīga, taču pārdomas raisoša.

Pirms atbildēt, visiem tika vaicāts, vai persona pati nebūs deputātu kandidāts. No 20 uzrunātajiem vairākums izteikti negatīvi pauda savu noliegumu, vēstot aptuveni tā: «Es un Saeima?! Kā var kaut ko tik šausmīgu piedāvāt?!» Viens jaunietis atzina, ka šoruden vēl ne, bet pēc gadiem, iespējams, varētu kandidēt. Viens aptaujātais skaidroja, ka viņam nekas nebūtu pretī kļūt par deputātu, tomēr šim amatam nopietni jāgatavojas. Viņš labāk būs profesionālis savā jomā, ar politiku lai nodarbojas citi profesionāļi!

Personības loma
Apkopojot 20 cilvēku sacīto, izkristalizējas nozīmīgākie izvēles kritēriji. Vislielākā vērība tiek pievērsta konkrētām personībām. Ja cilvēks līdz šim bijis politikā, tad svarīgi izvērtēt paveikto. Evita Novicka no Īslīces pagasta teic, ka svarīgi, kā kandidāti spēj izteikties, aizstāvēt viedokli, kādus risinājumus viņi gatavi piedāvāt aktuālām problēmām: «Ja cilvēks mani uzrunā kā personība, tad partijas programma nav būtiska.»

Ceraukstiete Līga Āboliņa atzīst, ka šogad izvēle ir ļoti grūta: «Viegli nebūs, tomēr 6. oktobrī obligāti jāiet uz vēlēšanām. Izvēli var veikt, balstoties partiju programmās, iepazīstot konkrētas personības, izņemot kreisi orientētos.» Viņai līdzīgas domas pauž Bauskas uzņēmēja Liene Grantiņa, piebilstot, ka svarīga ir partijas un personīgo vērtību saskaņa. Viņa nenoliedz, ka balso par personībām, vienlaikus apliecinot, ka ir konkrētas partijas patriote un 6. oktobrī par to balsos.

Kultūras darbinieks Jānis Mūrnieks arī uzsver personības lomu politikā. Vienlaikus viņš aicina nepārvērst vēlēšanas par joku, par «šaušanu uz dullo», bet nopietni iedziļināties un veikt pilsoņa pienākumu atbildīgi. Arī citi aptaujātie aicināja nespēlēties ar vēlēšanām, balsot atbildīgi un spēt pamatot savu izvēli. Visās 20 atbildēs izskanēja apgalvojums, ka 6. oktobrī vēlēšanās noteikti jāpiedalās.


Kas ietekmē izvēli?

Kaspars Cimermanis, Bauskas 1. vidusskolas absolvents, tagad uzņēmējs Rīgā:
– Man svarīgi, lai partijas vērtības sakristu ar manējām. Piederu pie tiem, kuri partiju programmas nelasa, bet vairāk balstās uz partijas ideoloģiskajām vērtībām. Manu izvēli noteiks politiskā spēka nostādnes ekonomiskajos un nacionālajos jautājumos. Svarīgi, kā šīs partijas politiķi ir strādājuši iepriekšējā Saeimā.
Vērība jāpievērš kandidāta izglītībai un darba pieredzei. Esmu pret «šaušanu uz dullo». Jāzina, ko vēlies ar savu balsojumu panākt. Tas ir īpaši svarīgi šogad, kad vecās partijas sevi ir izsmēlušas, nav gatavas mainīties, vairāk domā par pozīcijas un interešu noturēšanu. Jaunās partijas dažviet sevi «bagātinājušas» ar redzētiem politiķiem, kas neraisa uzticību. Tāpēc būs jādomā ļoti rūpīgi.

Jānis Kauķis, zemnieks no Vecumnieku novada Valles pagasta:
– Man nozīmīgi, lai partijas vērtības būtu tādas pašas kā manējās. Ļoti rūpīgi izvērtēšu deputātu kandidātus kā personības. Svarīgas ir politiskā spēka nostādnes ekonomiskajos jautājumos. Es izvēlos partiju, kas izrāda interesi veicināt ražošanu valstī.
Tomēr es gribētu redzēt politikā jaunas sejas. Visas lielās partijas ir «ieziepējušās» mūsu valsts korumpētajā politikā, kas man nav pieņemams. Jaunajām mazajām partijām ir maz izredžu ko nopietni ietekmēt politiskajā sistēmā. Tādēļ pašlaik nav tik būtiski, par kuru partiju balsot, galvenais netrāpīt uz promaskavisku partiju.

Kristofers Kugrēns, Bauskas Valsts ģimnāzijas absolvents, students:
– Man nozīmīgi ir vairāki kritēriji: ko partija vēlas sasniegt, kādi konkrēti cilvēki ir kandidāti, kāds ir partijas un šo cilvēku agrākais veikums. Svarīgi, kā politiķis sevi līdz šim apliecinājis, vai bijis godīgs pret sevi un vēlētājiem. Ja tā nav, tad viss partijas saraksts manās acīs zaudē lielu daļu vērtības.
Nedrīkst atkārtoties situācijas, kad ļoti nelabvēlīgi politiķi tiek pie varas tikai tādēļ, ka viņu partijā ir citi, kuri palaiž šos cilvēkus sev priekšā. Nozīmīgi ir partiju piedāvājumi vēlētājiem – ja reiz kas solīts, tas jāīsteno. Vienlaikus nedrīkst solīt zilus brīnumus un tad mēģināt par katru cenu tos piepildīt.
Nopietnam politiskajam spēkam nepieciešama sava stratēģija, tā nedrīkst fokusēties uz īstermiņa mērķiem. Vēlos saskatīt kādā no partijām, ka tā spēj domāt tālāk par vienu ievēlēšanas termiņu, domāt visaptveroši un tajā pašā laikā specifiski.


Pēc kādiem kritērijiem vērtējat, par ko balsot Saeimas vēlēšanās?
20180723-1754-partijas-aptauja.jpg

No portāla bauskasdzive.lv lietotāju aptaujas.


Publikācija ir sagatavota ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.